Maminka.czČasopis Maminka

Lež jako výchovný pomocník: Ano, či ne?

Martina Machová 11.  6.  2013
Přemýšleli jste někdy nad tím, komu v životě nejvíc lžete? Závěr bude možná překvapivý, dospělí lžou nejčastěji vlastním dětem. Motivy bývají různé – chceme dítě ochránit, odradit ho od nebezpečné činnosti, někdy jej dokonce pomocí lži potrestat. Světí i v tomto případě účel prostředky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velmi často dítku lžeme pod tlakem okolností, kupříkladu potřebujeme, aby okamžitě přestalo hystericky vyvádět před banální prohlídkou u lékaře, a tak ho něčím postrašíme. Nebo mu potřebujeme „ucpat pusinku“ ve chvíli, kdy děláme rychlý nákup, a mrňousek zatouží po návštěvě hračkářství, kterou si začne hlučně vynucovat – hračkářství má najednou zavřeno, malují nebo se tam stala loupež.

„Moudře“ lžeme v okamžicích, kdy předškolaček řeší naše opakované manželské hádky, je zmatený, nejistý a vystrašený. A tak cítíme povinnost jej uklidnit a ujišťovat, že se mu vše jen zdálo, nebo třeba že to byla jen taková legrace apod.

Jednou pochopí, že čert nepřijde

Lež má krátké nohy; nejenže strašení čerty, bubáky, doktory či policajty může mít za následek nepřiměřený strach v situacích, kdy se to vůbec nehodí, ale čím bude dítě starší, tím víc mu bude docházet, že čert stejně nakonec nepřijde a hračku z okna či do popelnice stejně nevyhodíte. Možná přijde i na to, že i když nebude jíst polévky, druhý den neonemocní, natož aby přestalo růst. Vám v takovém okamžiku zbudou prázdné ruce, neboť jste přišli o svůj výchovný trumf. A možná dokonce o víc…

ČTĚTE TAKÉ: Zdeňka Žádníková je čtyřnásobnou maminkou. Konečně je to kluk!

Lež je zloděj důvěry, pravda její strážce

Možná si ještě z dětství pamatujete okamžik či okamžiky zklamání a hořkosti, když jste zjistili, že vám rodiče lžou. Ano, ti rodiče, kteří byli vaše autorita a vzor. Ti, kteří se tváří, že vše umí, vše zvládají a všemu rozumí nejlépe. První semínko nedůvěry a nejistoty je zaseto.

Naopak pravda, ač je někdy hůře stravitelná, je strážcem důvěry a skvělým základem pro pevný a kvalitní vztah. Vyrůstat v láskyplném prostředí, naplněném důvěrou a upřímností je tím nejskvělejším vkladem do života.

Pravda za každou cenu?

Je z tohoto pohledu tedy východiskem sdělení pravdy v každé situaci a za každou cenu? Je kupříkladu opravdu přínosné říkat dítěti měsíc dopředu, že ho čeká nepříjemné vyšetření? Není lepší pravdu v takovém případě nějak šikovně obejít a na vše ho připravit třeba až 2 dny předem, a ušetřit ho tak dlouhotrvajícího strachu a špatného usínání? A jak sdělit oblíbenému vnoučkovi, že jeho skvělý dědeček prožívá poslední měsíce života? Opravdu úplně na rovinu?

Nebude vhodnější, aby si poslední čas s dědou užil bez starostí a strachu, přičemž vy jej budete pomalu a úměrně věku seznamovat s konečností lidského bytí? Rodičovské dávkování pravdy je holt někdy velká alchymie…

Témata: Děti, Časopis Maminka, pomoc, Nepříjemné vyšetření, Rychlý nákup, ANO, Lež, Alchymie, Skvělý základ, Strážce, Jak, Kvalitní vztah, Láskyplné prostředí