reklama

Lilkové a cuketové dobroty pro všechny

Cuketa s lilkem patří i do podzimní kuchyně. Tato zelenina není příliš chuťově výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Užijte si babí léto dosyta!

Cuketová polévka s bylinkovými muffiny 

4 porce, 75 minut

Potřebujeme: Na 8 muffinů: 300 g hladké mouky, 1 prášku do pečiva, sůl, 150 ml podmáslí, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 cukety, 2 lžíce bylinek, citronová kůra; Na polévku: 2–3 stroužky česneku, olivový olej, 4 malé cukety, pepř a sůl, 700 ml zeleninového vývaru, bazalka, 50 ml smetany na vaření;

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut.

Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketová pomazánka s pistáciemi 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 4 menší cukety, 100 g vyloupaných pistácií, olivový olej, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, oregano a petrželka

Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketový koláč 

forma o Ø 24 cm, 40 minut

Potřebujeme: 1 balení křehkého těsta, 3 cukety, sůl a pepř, 2 velká vejce, podle chuti pažitka a oregano, 1–2 stroužky česneku, 200 g ricotty, 150 g čerstvého kozího sýra

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou. Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby.

Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr.

Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí paličky po baskicku 

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 8 kuřecích paliček bez kůže, 1 lilek, sůl a pepř, olivový olej, 1 červená cibule, 1 červená a 2 zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 250 ml kuřecího vývaru, 150 g uzené vepřové šunky, 3 bobkové listy, cibulková nať a 2 rajčata k podávání

Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka. Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět.

Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka.

Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže. 

Klepněte pro větší obrázek

Mořský okoun s grilovaným lilkem 

2 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 mořští okouni, sůl a pepř, svazek koriandru, olivový olej, 1 lilek, 1 citron, hrst fazolkových lusků, thajská bazalka

Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové.

Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou. 

Klepněte pro větší obrázek

 

Cuketa 

je vlastně druh tykve, který byl vyšlechtěn v Itálii. Vyzkoušejte také cuketové květy, nejlepší jsou plněné. 

Lilek 

neboli baklažán je elegantní příbuzný brambory, je náročný na teplo a na talíři je skvělý pečený, smažený i marinovaný. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dopoledne vám bude při práci příjemně, k večeru se ale vaše nálada spíš zhorší. Skrze Pluto vám může ublížit telefonát z ciziny nebo…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama