Maminka.czČasopis Moje psychologie

Linda Rybová: Lidé se bojí nepříjemných zpráv

Iva Endrychová 14.  10.  2015
Časopis Moje psychologie je opět partnerem projektu Lavičky sdružení Mamma HELP na podporu žen, které bojují s rakovinou prsu. Do kampaně se zapojila i herečka Linda Rybová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký je váš denní režim se třemi školáky?

Den u nás většinou začíná o půl sedmé ráno. Tedy pokud třeba nemám natáčení, na kterém musím být už v 5.00. Končí tak kolem desáté hodiny večer, kdy jdou děti spát, a nebo kolem 01.00 v noci, když se vracím že zájezdu. Mezitím se odehrávají kroužky, zábava, povinnosti, ale to je asi stejné všude.  Jen u nás je to většinou nějak jinak, protože oba máme práci která je strašně proměnlivá.

Jakým způsobem se dělíte s mužem o povinnosti? Kdo se s dětmi třeba učí?

I tohle se u nás mění podle toho, jak má kdo čas. Asi nejsou žádný povinnosti, které bychom si občas nezkusili i opačné, ale jinak je to klasika já spíš dělám ty ženské věci a David to, o co se většinou starají muži.

Pozorujete u některého z Vašich dětí herecký talent? Byla byste ráda, kdyby se dali na uměleckou dráhu?

To je těžké. Každý z nich má něco… Přála bych si, aby měli práci, kterou budou mít rádi, budou v ní šťastní. A jestli budou chtít hrát, tak je upozorním na jistá úskalí, ale to bude stejně zbytečné…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak jste vybírali jména pro své děti (Rozárie, Josefína a František)?

Vybrali jsme jména, která se nám líbí. Bylo jich tedy více, ale já si pak představovala, že tak budu říkat svému dítěti, a to ve mně vyvolávalo cit…  Asi to neumím úplně vysvětlit, zkusím to metaforou. Je víc obrazů, které se vám líbí, ale jedinečné jsou ty, u kterých si dokážete představit, že si je dáte domů, budete se na ně každý den dívat, budete s nimi žít a kamkoliv půjdete, vezmete je s sebou. A ještě František, tak se jmenoval můj i Davidův děda…

Bránila byste se čtvrtému dítěti?

Citové absolutně ne, rozumem absolutně ano.

Vy sama jste vegetariánka. Podporujete vegetariánství i u svých dětí? Vynechávala jste maso v těhotenství? Všimla jste si u sebe nějakých změn, když jste přestala jíst maso? Začala jste se cítit lépe?

Vegetariánkou nejsem už od sedmého měsíce svého prvního těhotenství. To už je 12 let. Předtím jsem maso nejedla deset let. Děti maso jedí, holky teda k tomu mají výhrady. Chápu je a neservíruji jim ho každý den. Na druhou stranu se ale snažím maso na jídelníček zařadit alespoň jednou týdně. 

Jak se vám líbí koncept raw stravy? Zkusila jste to? Jaké jsou vaše poznatky?

Raw pokrmy mi chutnají, je to zdravé a je paráda mít s sebou vždycky nějakou tyčinku, nebo si dát skvělý dort. Ale rozhodně bych nevydržela jíst jenom syrovou stravu. Kombinuji to. Raw pokrmy jsou zdravé, vyvážené, ale rozhodně to není jediná cesta.

Kdo u vás vaří? Máte nějakou rodinnou specialitu?

Většinou vařím já, Davida  to nebaví a taky většinu nemá čas. Celá rodině si Většinou určitě vždy pochutná na špenátovo-rajčatových lasagnich.

Myslíte si, že jídlem člověk ovlivňuje svoje zdraví?

Určitě ano, ale samozřejmě ne zcela. Je to prostě jen část cesty k tomu být zdravý.

Proč jste se rozhodla zapojit do kampaně proti rakovině prsu?

To je úplně přirozené. Myslím si, že informovanost je strašně důležitá, že zachraňuje životy. Takže pokud mužů jakkoli pomoci, aby si někdo něčeho všimnul nebo si něco přečetl a tím třeba včas zjistil, že něco není úplně v pořádku, tak to udělám. Řada lidí se těchto zjištění bojí, což mi připomíná že už jsem před půl rokem chtěla jít na preventivní prohlídku...

Témata: Časopis Moje psychologie, Linda Rybová, Vegetariánka, Lavička, Boj, František, Čtvrté dítě, Jediná cesta