Maminka.czNetradiční jména

Líska, Antarktida, Vlk nebo Medvědí Plamen... Jaká další lehce bizarní jména dali slavní svým dětem?

Dita Mrázková 19.  2.  2023
Šanel, Kiara, Lili Hope, Paris, Santiago... Tak tohle je slabý výčet jmen, kterými pojmenovali tuzemští rodičové své ratolesti. Pokud máte v plánu dát svému potomkovi nějaké podobně netypické jméno, možná se inspirujete známými osobnostmi. Nebo raději hezky česky zůstanete u Aničky či Toníka...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se Jakubové, Honzíci, Terezky a Kristýnky těší pořád velké oblibě, na paty jim šlapou jména, která by rodiče před takovými deseti patnácti lety ani nenapadla.

Nebo možná ano, jen zůstala skryta v jejich fantaziích. Uznejte, odvahu pojmenovat svou dceru Bouře měl tehdy opravdu málokdo...

VIDEO: KYLIE JENNER UKÁZALA ROSTOUCÍ TĚHOTENSKÉ BŘÍŠKO

Mezi rodiči z řad slavných osobností se nějaký ten úlet nepočítá. Třeba známá influencerka Kim Kardashian pojmenovala svou dceru North (Sever), přičemž její příjmení je West (Západ). Herečka Emily Blunt pojmenovala dcerku Hazel (Líska), Drew Barrymore má dceru Olive (Olivu), Kate Winslet má pro změnu syna jménem Bear Blaze (Medvědí Plamen).

I když – možná důvodem přejmenování syna hvězdičky reality show Kylie Jenner bylo uvědomění si, že jako máma tak trochu přestřelila. Proč? A které další celebrity daly před klasikou přednost mnohdy až bizarním volbám?


Kylie Jenner, syn Wolf (Vlk), posléze Aire (Lev Boží)

Kylie Jenner a Travis Scott přivítali loni v únoru na svět chlapečka Wolfa. Jenže po měsíci vyšla maminka s prohlášením o změně jeho jména: "Pro vaši informaci, náš syn se už nejmenuje Wolf. Prostě jsme neměli pocit, že je to Wolf. Jen jsem se o to chtěla podělit, protože všude a pořád vidím jeho jméno." Syna tak přejmenovali na Aireho, což znamená Boží Lev. Starší dcera Kylie se mimochodem jmenuje Stormi (Storm – Bouřka).

Klepněte pro větší obrázek

Nicole Richie, syn Sparrow James Midnight (doslova "Vrabčák James Půlnoční")

Dcera slavného zpěváka Lionela Richieho, která je ještě maminkou dcery Harlow Winter, má syna, který se "pyšní" dalším velmi originálním jménem. "Uprostřed noci ve velmi časných ranních hodinách se Nicole Richie a Joelu Maddenovi narodil Sparrow James Midnight Madden," sdílela Nicole po poroduPrvní jméno může na první dobrou připomínat slavného piráta Jacka Sparrowa, v překladu také znamená Vrabec. Midnight se zřejmě odvíjí od času, kdy se chlapec narodil.

Klepněte pro větší obrázek

Uma Thurman, dcera Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florencie

Herečka vytřela zrak svým kolegyním, když po narození svého třetího dítěte doslova šokovala jeho předlouhým křestním jménem. Vysvětlení pro tři "A-jména" uprostřed není žádným tajemstvím. Arusha je město v Tanzanii, Arkadina je příjmení postavy ve hře Antona Čechova Racek. Altalune může být variací na slovní spojení "alta luna", italsky "velký měsíc" – a také název značky zřejmě oblíbeného Umina vína. Dceru ale netrápí a nechává jí říkat jednoduše Luna.

Klepněte pro větší obrázek

Gwyneth Paltrow: dcera Apple (Jablko)

Herečka má se zpěvákem Chrisem Martinem dvě téměř dospělé děti, starší dceři vybral netradiční jméno její táta. "Jméno Apple vymyslel Chris a já se do něj okamžitě zamilovala. Přišlo mi to originální a cool. Neumím si představit, že by se jmenovala jinak. Navíc jablka jsou sladká a zdravá a mají biblický význam," prozradila Gwyneth v rozhovoru moderátorce Oprah Winfrey. Samotná nositelka netradičního jména na to reagovala s velkým nadhledem. "Tady to máte! Pokud hledáte originální jméno pro své dítě, dobře víte, na koho se můžete obrátit!"

Klepněte pro větší obrázek

Elon Musk, syn X Æ A-12 (???)

Šestinásobný otec, miliardář a vizionář a jeho žena, lehce kontroverzní zpěvačka Grimes, pojmenovali svého syna vskutku originálně. Ne, nejedná se o žádný matematický vzorec, chlapec se skutečně jmenuje  X Æ A-12. Údajně jde o šifru, která odkazuje na umělou inteligenci, neznámou proměnnou i starou anglickou abecedu. Jestli na něj budou jednou kamarádi volat "Iksko" nebo "Á Dvanáctko", netušíme, snad mu ale reputaci spraví alespoň jeho slavné příjmení...

Klepněte pro větší obrázek

Ed Sheeran, dcera Lyra Antarctica (Antarktida)

"Chápu, že někteří lidé si myslí, že je to docela divné jméno," nechal se slyšet úspěšný zpěvák. Jenže vysvětlení je nasnadě. Lyra (toto jméno se mimochodem těší čím dál větší oblibě) je hrdinka fantasy trilogie His Dark Materials, kterou Ed Sheeran pokládá za největší milostný příběh všech dob, Antarktidou se zase inspiroval díky výletu, který na tento kontinent podnikl těsně před tím, než jeho žena Cherry otěhotněla.

Klepněte pro větší obrázek

Vojta Kotek, syn Hubert I. Šman Kotek

Z tuzemských lahůdek nejde nezmínit syna herce Vojty Kotka. Ten chlapce pojmenoval víc než originálně. „Vždycky jsem si dělal legraci, že bych chtěl, aby se můj syn jmenoval Ježíš. Ono to zní ambiciózně, ale když si k tomu řeknete to příjmení, tak z toho vyleze vtip. Ale protože mám židovské předky, měl by se jmenovat Šman. Takže mu furt říkáme Šmane, Šmanísi, Šmanimíre. A obávám se, že mu to zůstane," řekl herec ještě před synovým narozením v rozhovoru pro CNN Prima News. A šmankote, světe, div se, z nápadu je realita! 

Podívejte se, jakou dojemnou fotku sdílel na svém Instagramu na začátku roku. 

Témata: Děti, Slavní rodiče, Slavné maminky, Mateřství, Životy slavných, Instagram, Syn, Dcera, herečka, Děti slavných, Drew Barrymore, Hollywood, Netradiční jména, idol, Jména, Anička, zpěvák, jméno, Apple, Ed Sheeran, Reality show, miliardář, Olive, Lyra, Nicole