Maminka.czChování a vztahy

Lolita: zralé ženy jsou krásné, ale ty mladé....

Laura Janáčková 18.  11.  2012
Lolita: zralé ženy jsou krásné, ale ty mladé....
Muži ve svých sexuálních představách a někdy i v reálném životě preferují mladé dívky. Je to jen hra, nebo jsou skutečně schopní zamilovat se do ženy o generaci, dvě, nebo dokonce tři mladší? A jak to vnímá objekt jejich citu, o tom píše psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve své ordinaci, ale i v běžném životě se setkávám s mnoha staršími muži, kteří mají milenku. Většinou je to žena vyznačující se jedním základním atributem – je mladá. Co se týká mužů, na první pohled je patrné, že se často jedná o takové, kteří mají lepší společenský status, mají zdroje nebo mohou být těmto ženám jinak užiteční. Zjednodušeně řečeno – tyto ženy je mohou obdivovat a vzhlížet k nim. Muži na celém světě a ve všech kulturách obecně preferují mladé ženy. Sní o nich a mají o nich erotické fantazie i ve chvílích, kdy jsou s námi – ženami zralejšími nebo zhruba stejně starými jako oni. Sexuální fantazie o mladých dívkách mnohým zpestřují sexuální život. Měla jsem klienty, kteří mi popisovali, že erekce s manželkou dosáhnou pouze tehdy, představují-li si milenku.

ČTĚTE TAKÉ: Proč jsou „zlobiví chlapi“ tolik přitažliví?

Znám muže, kteří pravidelně ejakulují s představou mladých sexuálních partnerek. Mnozí bychom se asi divili, kdyby nám někdo promítl film našich myšlenek, který běží při souloži. U mužů i žen jsou někdy hodně vzdálené realitě. Takže zatímco žena myslí na to, co uvaří zítra dětem k obědu, muži probíhá hlavou představa orálního sexu s mladou dívkou. Jeden z mých pacientů toto kdysi komentoval slovy: „I když mám přísnou dietu, mohu si snad prolistovat alespoň jídelní lístek, nebo…“

Mužská touha po mladých dívkách souvisí s vizuální vzrušivostí mužů, která je závislá na jisté míře atraktivity ženy. Ženská atraktivita je přitom zásadně ovlivněna věkem ženy. Nejvyšší je od 18 do 22 let, přičemž ve třiceti letech se ještě drží na vysokých pozicích, aby po třicítce následoval více nebo méně pozvolný pokles, který se po padesátce změní téměř na sešup. Evoluční sexuologové nám na základě výzkumů dokazují, že muži si vybírají partnerky převážně podle jejich atraktivity. Snad právě proto se ji snaží ženy co nejdéle uchovat a ostřížím zrakem sledují první známky svého stárnutí.

To muži fyzickou změnu v důsledku stárnutí tolik neprožívají. Nemusejí. Ženy si je totiž vybírají podle zdrojů a ochoty se o ně podělit. Tím se vysvětluje, proč se v okolí setkáváme s páry starší muž a výrazně mladší žena. Starší muži mohou být mládím i obdivem fascinováni, a to nejen eroticky, ale i emočně. Někdy ztrácejí nadhled a slepě věří slůvkům tolik podobným klišé. Nedávno se mě jeden starší lékař s náctiletou přítelkyní vedle sebe snažil přesvědčit, že dnešní generace je jiná, než byla ta naše, prý více opravdová a méně promiskuitní. Doba erotické i emoční fascinace však netrvá věčně.

Proto ti zkušenější mívají své emoce pod kontrolou a dávají přednost odosobněným sexuálním stykům před ztrátou rodiny. Mladé ženy touží po vůdčích samcích, princích na bílém koni, kteří je zachrání před reálným životem. Samozřejmě že si představují mladé, krásné, úspěšné, bohaté. V konečném důsledku jsou však ženy tolerantní a dokážou nad fyzickou atraktivitou přivřít oči. Nemohou-li říci, že muž je hezký, často říkají, že má charisma. Možná právě proto místo princů berou i starší „krále“.

Vzpomínám si, jak mi jedna mladá krásná klientka líčila svůj vztah ke staršímu podnikateli. Byl plný obdivu a důkazů lásky ve formě příjemných dovolených, společenských večírků, dárečků a romantických chvil. I v sexu byl prý výjimečný. Když jsem se pak zeptala, jak vnímá jeho tělo, podívala se na mě a odpověděla: „Někdy prostě musím zavřít oči…“

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Ostříží zrak, Orální sex, Mládě, Reálný život, Společenský status, Sexuální fantazie, Jídelní lístek, Zen, Dnešní generace