Maminka.czSlavní rodiče

Lucie Absolonová: Letos již nebudu skákat bezhlavě, s miminkem již není život jen o mně!

redakce 18.  7.  2011
Lucie Absolonová: Letos již nebudu skákat bezhlavě, s miminkem již není život jen o mně!
Letošní ročník je pro stálici závodů HIGHJUMP již desátým. Opět se po dvou letech zapojí do závodů, i když nedávno porodila Maxíka. I tak můžeme čekat, že Lucka bude atakovat přední místa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jinak jí ani neznáme! Loni i přes těhotenství působila jako rozhodčí a trenérka. Několikanásobná mistryně České republiky. Reprezentantka České republiky ve skocích do vody. Během kariéry trénovala na univerzitě v USA.

Přitom jezdila do ČR na Highjump a dodnes dělá pro české filmaře kaskadérku. V současnosti trénuje skoky do vody a je trenérka Honzíka Slánského, nejmladšího účastníka Highjumpu. Na Highjump jezdí od roku 2002 a v kategorii ženy vyhrála celkem 7x.

Jak jste se ke skákání do vody dostala?

Chodily jsme s mamkou plavat na Pražskou Slávii. Byly mi necelé 4 roky, když si mě tam všiml skokanský trenér Karel Trpka, jak jsem skákala bezhlavě z bloku do vody. Šel za naší mámou a říkal jí, že v nás vidí velký talent, jestli bychom se nechtěli přijít podívat na trénink. Hned se nám to se sestrou zalíbilo a začali jsme chodit pravidelně skoro každý den.

Není to pro ženu nebezpečný sport?

Klasické skoky do vody z 10-ti metrů si myslím, že není. Ale o high jumpu si myslím, že to opravdu není sport pro ženy. Je pár žen na světě, které se tomuto extrémnímu sportu věnují. Myslím, že nás bylo kolem pěti. Náraz už je hodně tvrdý a ženy na to nemají přizpůsobenou postavu. Myslím si, že i to byl důvod, proč jsem nemohla dlouho přijít do jiného stavu.

Jaký je rozdíl mezi klasickým skákáním z 10-ti metrové věže a cliffdivingem?

Klasické skákání je bazénový sport, kde se skáče maximálně z 10-ti metrové věže. Cliffdiving jsou skoky do vody ze skály ve volné přírodě, většinou minimálně ze 16-ti metrů a výše.

Každý rok jezdíte na highjump do Hřiměždického lomu, co se Vám na tomto závodu líbí?

Na rozdíl od klasického vrcholového skákání do vody, je to závod, který má vše, co sportovec k podání dobrého výkonu potřebuje. Výborné zázemí, tisíce lidí, kteří vám tleskají, hudba a večer pořádná oslava.

Jezdila jste na závody v cliffdivingu také do zahraničí. Dá se s nimi Highjump srovnat?

Byla jsem dvakrát na Mistrovství Evropy v cliffdivingu ve Švýcarsku, Je to úplně o něčem jiném, je to o hodně serióznější závod. Srovnávat se to určitě nedá. Nemyslím si, že by to bylo výkonnostně horší, ale tam je to vyloženě jen závod, nikdo tam moc neriskuje, každý předvádí jen to, co už dokonale umí a je to jen o tom, kdo to udělá ladněji a s nejmenšími technickými chybami. Na rozdíl highjump není úplně tak závod, ale spíš show pro lidi a skokani se občas nechají od lidí vyhecovat k neuvěřitelným skokům, o kterých před tím neměli ani tušení, že by to mohli dokázat. Věřím tomu, že co se Highjumpu týká, nemá tento závod v Evropě žádné srovnání.

Jak zvládáte mateřské povinnosti?

Ze začátku jsem se toho hodně bála, neuměla jsem si představit, že už si nebudu moc dělat co chci a veškerý svůj čas budu věnovat dítěti. S narozením Maxíka se, ale totálně změnily mé životní priority a za nic na světe bych tyto jak říkáte mateřské povinnosti nevyměnila.

Povedete své děti také k tomuto sportu?

Určitě ne, ale učit se budou! Vzhledem k tomu, že nám v Pardubicích, kde bydlíme, udělali ze skokanského bazénu aquapark, tak to ani není možné. Ráda bych, aby vyzkoušeli všechny možné sporty a samy se rozhodli, jestli se nějakému chtějí věnovat vrcholově. Nebudu je určitě do ničeho nutit.

Co na skákání říká rodina a partner/manžel? Nebojí se o vás?

Rodiče mě k tomu vedli od malička, byli se na mě koukat na všech mých závodech, jak v klasickém skákání, tak i Highjumpu. Znají moje možnosti a věří, že bych nešla do ničeho, na co nemám. Se skoro manželem je to horší, mám přísný zákaz, ale má bohužel smůlu, do těchto věcí si nenechám moc mluvit. Je pravda, že pokud budu letos skákat, tak se už nebudu pouštět do žádných větších akcí, přece jenom mám 8-mi měsíční miminko a život už teď není jen o mě.


Budweiser Budvar Highjump 2011

Ve dnech 29.-30. července proběhne v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami 12. ročník extrémních skoků do vody ze 16-ti metrů. Adrenalinový sportovní zážitek, plejáda známých kapel, řada doprovodných aktivit a individuální kempingová zábava v krásném žulovém lomu - to je barvitý program již tradičního Highjumpu, kterým vyniká mezi ostatními prázdninovými událostmi. Letošní ročník navíc ovládne světové reggae v podání skvělého Christophera McFarlanea! Více info na www.highjump.cz

Témata: Slavní rodiče, léto, kaskadér, Budvar, Reprezentantka, Lucie, Měsíční miminko, Několikanásobná mistryně, Christopher, Cliff, Mistryně, Příbram, Let, Mistrovství Evropy, Plejáda, Luci, Živo, Maxíka, Extrémní sport, Skokan, Mimi, Život, JEN