Maminka.czTěhotenství

Lucie Křížková. Jak jí těhotenství změnilo pohled na jídlo?

Iveta Vařečková 28.  4.  2013
Lucie Křížková. Jak jí těhotenství změnilo pohled na jídlo?
Hubla půvabná modelka a moderátorka někdy cíleně kvůli práci? A jak změnila jídelníček kvůli manželovi a synovi Davidovi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Navzdory tomu, že Lucie (za svobodna Váchová) vyhrála v roce 2003 soutěž Miss ČR, nikdy prý diety držet nemusela. „Mám zkušenost jen s jedinou, a to žlučníkovou. Od třinácti let mě trápily koliky, což skončilo o dva roky později, kdy mi žlučník operativně odstranili.“ Se svojí postavou byla vždycky spokojená, přesto se ve světě modelingu setkala s doporučením, aby pár kilogramů zhubla.

„Jednou mi bylo naznačeno, že pro práci v zahraničí bych měla mít štíhlejší paže a nohy. Já ale své tělo znám a vím, že je poznamenáno dvanáctiletou dřinou v tělocvičně, kdy jsem se věnovala sportovní gymnastice, a určité partie už štíhlejší nebudou. Šlo by to jedině, kdybych přestala cvičit a přišla tak o svalovou hmotu, a to se mi nechce.“ Kamarád Lucie o ní s oblibou říká, že je levnější ji šatit než živit. Naráží tak na skutečnost, že jídlo je její velká vášeň.

„Dobroty si nejlépe vychutnám v klidu, s dobrými přáteli a kvalitním vínem. Jinak jsem vcelku vděčný strávník, jen s koprovou omáčkou mě moc nenadchnete. Zato jsem masomil, takže restaurace, kde umí steaky, u mě mají zelenou.“ Ona sama dlouhou dobu vařila převážně česká jídla.

Změnilo se to ve chvíli, kdy začala žít se svým manželem, profesionálním jachtařem Davidem Křížkem. „Smetanové omáčky a knedlíky mu moc nevyhovovaly, a tak mě navedl na těstoviny a italskou kuchyni, za což jsem dneska moc ráda.“ Od května 2012, kdy se Lucii narodil syn David, se postupně mění i její vztah k jídlu. „Dřív jsem zanedbávala vyváženost pokrmů a vynechávala zeleninu.

Dneska začínám mnohem víc myslet na to, že to, co jím, předávám díky kojení svému dítěti, a snažím se proto jíst zdravěji. Veliký důraz kladu na snídani. Dokonce až tak, že ráno nikdy neopouštím domov, dokud se vydatně nenajím. Je to takový můj rituál.“ Během těhotenství Lucie přibrala osm kilo a z porodnice si přivezla už jen jedno. Doma ale neměla na cvičení moc času. Teď už ale může nechat Davídka hlídat na delší dobu, a tak bude mít víc volných chvil na sportování. „S manželem ráda jachtařím a lezu po horolezecké stěně.“




Sázka na kvalitu:
Při přípravě pokrmů se už neobejdu bez olivového oleje. Musí být ale kvalitní, protože rozdíl je v tomto případě opravdu citelný.“

Nej restaurace:
S manželem nejradši chodíme do plzeňské restaurace Ve Vilách, kde dělají úžasně upravené ryby. Nedávno mě nadchnul steak z lososa v pistáciové krustě na chřestovém lůžku. Mají tam také to nejlepší hovězí carpaccio.“

VIP recept:
Králičí placičky

0,5 kg králičího masa nakrájeného na kostičky, 4 lžíce oleje, 3 vejce, 4 větší cibule nakrájené na kostičky, 4 lžíce solamylu, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce sójové omáčky, vegeta, sůl a kari podle chuti

Vše smícháme dohromady a necháme uležet v chladu do druhého dne. Poté pečeme placičky na pánvi na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborami, bramborovou kaší nebo chlebem.

Témata: Těhotenství, Slavní rodiče, jídlo, Časopis Dieta, Lucie Křížková,, Lucie, Lucie Křížková, Velká vášeň, Luci, Jak, Miss ČR, David Kříž, Pohled, Svět modelingu, Solamyl, Sazka, Jachta, Kříž