Maminka.czSlavní rodiče

Lucie Křížková: V dětech jsem se našla, chtěla bych třetí

Lenka Čopáková 17.  8.  2017
Moderátorka a Miss ČR 2003 Lucie Křížková je už půl roku dvojnásobnou mámou. Povídaly jsme si nejen o tom velkém štěstí v podobě pětiletého Davida a šestiměsíční Loly, ale i o sourozenecké žárlivosti, mateřském strachu nebo silných emocích. O těch, které zažije máma, když přijde o miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S Lucií jsme se potkaly těsně před focením a všechny ty mateřské věci jsme probíraly, když se líčila a česala. K tomu kolem pobíhal Davídek a staral se o sestřičku ve „vajíčku“.

Natahoval hrajícího plyšáka, podával hračky, houpal. A Lola? Spokojená princezna. To si musí Lucka připadat jako v ráji, říkala jsem si. Tak neuvěřitelně hodné děti, to se jen tak nevidí. A když mi ještě prozradila, že i dobře spinkají, připadalo mi to jako idylka z reklamy na krásu a štěstí.

Pak jsme se nořily hloub a hloub do hovoru a mně došlo, jak silná a vyrovnaná je Lucka osobnost. Chce se mi napsat „na svůj věk“, ale ono to s věkem vůbec nesouvisí. Spíš s prožitky a emocemi kolem nich.

 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Většina maminek si teď asi řekne: „Ta má ale štěstí, že jí to spí!“ Opravdu žádná únava?

Kdybych si chodila včas lehnout, měla bych relativně dobrou šanci se vyspat. Lola usne v sedm, Davídek někdy až v devět, ale než udělám, co potřebuju, dřív než v jedenáct se do postele nedostanu. Lola se budí v noci kolem třetí na kojení a kolem čtvrté většinou přijde Davídek a chce jít na záchod – takže vlastně vstávám dvakrát za noc.

Lola má budíček v šest, tak se dá říct, že nejsem úplně vyspalá, ale ani extrémně unavená. Navíc mám i štěstí, že děti nejsou nijak uplakané, to by možná bylo o něco těžší.

Podle toho, co říkáte, mají děti určitý režim, alespoň v tom usínání a buzení…

Vždycky jsem říkala, že dítě prostě nebude spát u nás v posteli. Ale protože manžel je často pryč, bylo mi trochu smutno a když byly Davídkovi tři, zeptala jsem se ho, jestli by nechtěl spinkat u mě.

Takže tenhle záměr s nespaním v naší posteli mi moc nevyšel. (smích) A teď už spí Davídek sice u sebe v pokojíčku, ale k ránu je zase u mě. Byla jsem taky přesvědčená, že dítě nesmím rozmazlit ukolébáváním, musí usínat samo a musí mít režim a že musím kojit každé tři hodiny.

U Davídka jsem si dokonce zapisovala, jak dlouho spal a kolikrát, a vážila jsem ho i v noci. Od třetího měsíce byl u sebe v pokojíčku a já jsem za ním chodila na kojení… A Lola? Spinká osm hodin v kuse, tak proč bych ji budila, když přibývá? S druhým dítětem jsem asi trochu větší flink, ale určitě ne na úkor dítěte.

Lola není úplně obvyklé jméno. Jak jste ho vybírali? Davídek je asi jasný  po tatínkovi.

Ano, Davídek se jmenuje po tatínkovi. Kdyby se nám tenkrát narodila holčička, byla by to Ivanka, po mé mamince. Během druhého těhotenství se mi líbila myšlenka, že by se holčička jmenovala od písmene L, abychom měly stejné iniciály.

O žádném jménu, které nabízí český kalendář, jsem nebyla přesvědčená, že je tím pravým. Pak jsem jednou při brouzdání na internetu narazila na jméno Lola a hned jsem cítila, že je to ono, a držela jsem si pěsti, aby se líbilo i manželovi. Naštěstí nebyl proti.

Lucie Křížková: V roli mámy se pořád něčemu učím

Když srovnáte porody, byl ten druhý rychlejší, jak se většinou tvrdí?

Teď to bylo krásné v tom, že jsme nevěděli, co to bude. Já jsem si to tak moc přála a manžel mě podpořil. Říkala jsem si, že mi to pomůže třeba ten porod líp přestát, když se budu těšit na to překvapení.

A taky jsem se opravdu těšila, že bude rychlejší. Lola měla o 600 gramů míň než Davídek, ale nemyslím si, že to hrálo roli. Bolelo to naprosto stejně. A dokonce oba porody trvaly osm hodin.

A první pocity?

Samozřejmě jsem podruhé věděla, co mě čeká. Zároveň jsem byla vděčnější za to, že se to povedlo, že máme zdravé dítě. Byla jsem nadšená, že je to holčička, takže ten příval emocí byl teď asi větší. Vůbec nechci říct, že bych Davídka nějak odbývala, ale celkově si asi Lolu víc užívám.

Vychutnávám si ty chvilky s ní intenzivněji. Nevím, čím to je. Možná proto, že si člověk myslí, že už je to třeba naposled…

Témata: Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Miminko, Šestinedělí, Umělé oplodnění, Lucie Křížková,, David Křížek,, Lola, Usínání, Náš, Lucie Křížková, Sociální síť, Zdravé dítě, Nejhorší chvíle, Nori, Slovíčko, Rozumná míra, Hodina, Druhé těhotenství, Šestý týden, Žárlivost, Volný čas, Lucie, Brek