Maminka.czTipy na výlet

Lukáš a Veronika Hejlíkovi: Kam v létě vyrážejí s dětmi?

Michaela Láchová sim 30.  6.  2021
Manželé Hejlíkovi své rodinné výlety nikdy dopředu neplánují. Jejich cílem je se dobře najíst a při té příležitosti objevit krásy okolí. Pojďte se podívat, která místa je zaujala a proč. Další tipy známých osobností najdete mimo jiné ve speciálu časopisu Maminka Cestujeme s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do skal, dudlajdá!

Nemusíte si chystat žádnou lezeckou výzbroj, protože procházku ve skalách na Kokořínsku si určitě užijete i bez ní. A budete omámeni krásou všemožných útvarů, jezírek a vesniček s lidovou architekturou. Výlet můžete navíc začít už po cestě. „Vojta byl nadšený z vláčku, kterým jsme se na výlet vydali. Vyráželi jsme z Prahy přes Neratovice a Mělník kokořínským rychlíkem až do městečka Mšeno, odkud se dá pokračovat pěšky,“ říká Veronika (více o rychlíku najdete na kzc.cz). Vydat se ale můžete i autem a využít některé z blízkých parkovišť kousek od turistických tras. Za jedno odpoledne všechny krásy okolí rozhodně nestihnete, protože možností, kam se vydat, je poměrně dost. Sázkou na jistotu je Cinibulkova stezka. Okruh, který měří devět kilometrů, vás provede jeskyněmi, průlezkami, mezi skalami i po nich. Stále je co objevovat. „Od skalních pokliček, které připomínají tak trošku obří houby, se můžete vydat k Obří hlavě a Žábě až do skalního města Bludiště. Řetězy jsme s Vojtíkem dali raději zezdola nahoru, protože to byl náročnější úsek. Jinak byl ale terén poměrně nenáročný. A devět metrů Čertovy hlavy sochaře Václava Levého jsou třešničkou na dortu,“ doplňují Veronika a Lukáš. Ve Mšeně můžete navštívit i krásné prvorepublikové lázně, kde se při hezkém počasí můžete i smočit. Svačinu si ovšem vezměte raději s sebou do batůžku. Na něco dobrého se ale určitě můžete zastavit na náměstí ve Mšeně. „Doporučuju zastavit se v cukrárně U Živných a Měšťáků, kde mají skvělou točenou zmrzlinu,“ doporučuje Veronika. Na první pohled nenápadná cukrárna vás překvapí senzačními domácími zákusky.

VIDEO: Kočárek i vozík v jednom. Testovali jsme Thule Chariot Sport

K lesu zády, ke mně vchodem!

Cílem téhle cesty děti rozhodně překvapíte. A ani vy nebudete zklamaní! Je jím totiž zvláštní chaloupka u jezu. Stojí na mostním pilíři a dostanete se k ní hezkou krátkou procházkou z chotěšovského náměstí. „Doporučujeme zaparkovat u kláštera a dojít procházkou až k chaloupce,“ radí Hejlíkovi. Zvolit můžete buď horní cestu s vyhlídkou na údolí řeky Radbuzy, nebo jít podél náhonu. Obě cesty se pak setkávají u jezu, kde je malá vodní elektrárna. Bývalý železniční most tady pak na zbytku pilíře podpírá legrační chaloupku. Za procházku určitě stojí i nová stezka kolem Křížového vrchu. Chotěšov leží asi dvacet minut autem od Plzně, s jejíž návštěvou můžete výlet spojit. A vyplatí se zajet si i z větší dálky, protože v tomhle městě se rozhodně dobře najíte. „To je takové naše rodinné heslo. Raději si za dobrým jídlem trošku zajet, než se hodně spálit,“ říká Veronika. A Lukáš hned přichází se skvělým tipem: „Třeba v Pivstro – Brewhemian Beer Bistro si můžete dát naprosto odmakané fish and chips v těstíčku z černého piva a kari majonézou, ocťákem a hráškovou kaší. Nebo senzační tacos,“ říká Lukáš. A kdybyste pořád měli málo, vezměte děti do muzea strašidel, které leží přímo na plzeňském náměstí Republiky. Více na plzenprodeti.cz

Nikol Moravcová: Tohle jsou moje NEJ místa na prázdniny. A navíc baby friendly

Znáte Báru?

Tahle rozhledna totiž rozhodně stojí za návštěvu. V okolí je ale spousta míst, která stojí za to s dětmi navštívit. „Vojta byl nadšený a my taky, protože bylo stále na co se dívat,“ říká Veronika. Železné hory a příroda kolem jsou bonus, stejně jako město Chrudim, kde můžete svůj výlet začít. K rozhledně Bára je to odtud necelé čtyři kilometry. Cestou minete dětské lanové centrum, kde se s většími dětmi můžete zastavit. Až se pokocháte výhledem z atypické rozhledny ve tvaru trojbokého komolého jehlanu, můžete se vydat dál směrem ke Kočičímu hrádku, romantické miniatuře věžovitého hradu, který je součástí areálu zámku Slatiňany. Rozhledna Bára je volně přístupná, stejně jako Kočičí hrádek. Za návštěvu rozhodně stojí, třeba cestou zpět, i historické centrum Chrudimi… „Pokud se chcete dobře najíst, určitě musíme vyzdvihnout restauraci U Paluků, kde se můžete rovnou i ubytovat. Tohle je jednoduše skvělý rodinný podnik. Dopřáli jsme si tady tatarák z červené řepy, senzační žebra a candáta,“ popisuje Lukáš. Tak co, už se vám sbíhají sliny na tenhle výlet? „A to ještě není všechno, protože báječně se můžete občerstvit i v podniku Nové místo ve Slatiňanech, které najdete na břehu Chrudimky, na cyklostezce mezi Slatiňany a Chrudimí. Posilnit se můžete polévkou a žitným chlebem s pomazánkou,“ dodává Veronika.

S andílky na hory

 Hory jsou nádherné v zimě i v létě a možná vám je pediatr vašeho dítěte doporučí dokonce spíš než moře. „Naším oblíbeným místem je Erlebachova bouda pod Malým Šišákem, kam se rádi vracíme. Je to místo pro rodiny s dětmi jako dělané. Na prcky čeká třeba zoo s koníky, prasátky a ovečkami, rodiče pak určitě ocení krásnou wellness zónu,“ říkají Veronika a Lukáš. Součástí jsou i tři velké restaurace, včetně panoramatické s úžasným výhledem na hřebeny hor. „Když tu kdysi byli Zátopkovi a Dana měla chuť na čabajku, Emil to dal do Špindlu tam a zpět docela rychle, zatímco pan Kukačka-Erlebach se s koňským povozem táhl půl dne. Zátopek pak nabídku na práci nosiče odmítl,“ přidává historku Lukáš s tím, že jejich jatýrka s efektními bramborovými plackami a moc fajn hovězí vývar rozhodně stojí za to, stejně jako grilovaná panenka nebo špecle s houbami. Erlebachova bouda stojí na horském hřebeni v Krkonošském národním parku, asi šest kilometrů od centra Špindlerova Mlýna, kde si můžou děti užít i koloběžkovou nebo horskou dráhu (více na erlebachovabouda.cz). Výletů, které můžete odsud podnikat, je spousta. Pokud se chcete projít po nejvyšších partiích Krkonoš, vydejte se po panoramatické stezce. Vyrazit můžete po červené, takzvané Cestě česko-polského přátelství, a zamíříte k Petrovým boudám, respektive jejich troskám, Dívčím a poté Mužským kamenům až k Labské boudě. Tahle trasa nikdy neomrzí, stejně jako pohled na krkonošské vodopády.

Speciál Maminka Cestujeme s dětmi je v prodeji až do konce července na stáncích a ikiosek.cz. Nepropásněte ho. 

Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout
Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější
Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Speciály, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Léto s dětmi, Cestujeme, Veronika, thule, Elektra, Zátopek, Mělník, Krkonošský národní park, Veronika Hejlíkovi, Thule Chariot Sport, Špindlerův Mlýn, Rozhledna, Chariot Sport, Krása, Vero, Zebra, Chrudim, Maminka, Kokořín, Nosič