Maminka.czSlavní rodiče

Lukáš Hejlík: Hlavně se z toho nezbláznit

Iva Endrychová 30.  9.  2015
Časopis Moje psychologie je opět partnerem projektu Lavičky sdružení Mamma HELP na podporu žen, které bojují s rakovinou prsu. Dalším, kdo se do kampaně zapojil je Lukáš Hejlík

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký vliv máte na výchovu své prvorozené dcery Kláry?

Myslím, že mám takový, jaký můžu mít. Zároveň v rámci svých možností a kompetencí nerozporuji, to co má s mamkou. Mám s bývalou ženou takzvanou částečnou péči (ob víkend a každou středu). A jo, troufám si tvrdit, že mám na dceru pozitivní vliv.

Jste přísný táta nebo kamarád?

Asi mi nejde být ten přísný táta. Spíš jsem ten kamarád, ale neznamená to, že bych nechtěl být přísný. Malé je osm, takže už někdy musím přidávat na důraznosti.

To už jsou ta předpubertální léta.

Sám pro děti hodně hraji, takže vidím, jak mě které dítě vnímá v jakém věku. A vidím, jak se to v tom období třetí až pátá třída láme. Dětem v tomto věku říkám předpuberťáci.  A u nich u se občas objeví ta drsnější mluva. Takže si nadávají do leseb a transek, přitom ani nevědí, co to znamená. Teď připravujeme v mém LiStOVáNí představení z dvou nových knih, Jak být holkou a Jak být klukem. Psali to učitelé a jsou to takové příručky pro puberťáky. A je to: úžasné! Otevřené! Drsné! Učitelé se z toho zblázní! Buď to přeruší a řeknou: Tak to už je moc nebo nám budou snážet modré z nebe. Myslím, že je důležité o všem mluvit otevřeně, zvlášť, když v internetové době ke všemu přichází tak snadno sami.

Vnímal jste rozdíly v těhotenství své první a druhé ženy?

Ano, tak to určitě. Podruhé jsem už byl v pozici toho zkušenějšího. Věděl jsem už, co čeho jdeme a co nás čeká. Trochu jsem se snažil Verunku krotit, ale hlavně jsem si to s ní chtěl užívat. Snažil jsem se jí vysvětlit, že až to na ní přijde, tak máme dost času, že do hodiny rozhodně neporodí. Nabádal jsem jí, aby hodně spala.

Lukáši Hejlíkovi se narodil Vojtíšek

Nenačítáte tedy tuny příruček?

Né, to vůbec. Moje první žena byla hodně alternativní a v době porodu Klárky to bylo ještě hodně nové. Dnes už je mnoho věcí, které si moje bývalá žena předsevzala (jak při porodu, tak i výchově), bráno za standard . Takže moje zásadní poučení a rada nám samotným je – hlavně se z toho nezbláznit!!

Ještě stále platí, že se vaše dcera nedívá na televizi?

Nemám ji ani já, ani moje bývalá žena. Ale když jsme na hotelu, tak se na ni koukáme. Ale na filmy se díváme, chodíme do kina nebo si něco pouštíme na počítači. A tak se snažím dobře volit to, na co koukáme.

Uvědomujete si nějaké chyby, které jste udělal ve výchově první dcery a říkáte, si, že při druhém dítěti se jich musíte vyvarovat?

Já bych tomu asi ani neříkal chyby. Spíš je mi jasné, že jestli to v něčem bude stejné, tak v tom, že opět budu nechávat na té ženě. Ony jsou v tomto impulzivnější. Já nebudu ten dominantní táta, který bouchne do stolu a bude po něm. Příručky a metody jsou fajn, ale právě, že se z nich nesmíte zbláznit. Nesmíte jít podle toho jak v náboženství. Nesmíte se bát udělat krok vedle. Dítě přežije leccos, je hezké myslet na jeho vnímání, zdraví, ale když bude rodič v pohodě, bude v pohodě celá rodina. A to má možná vyšší smysl, než to jestli jí něco organické, dáte mu před každou situací možnost výběru nebo pochválíte za to, že se vzteká. Já to zlehčuju, ale chci tím říct, že je fajn všechny tyhle nové směry vnímat, ale ne se z nich podělat!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Snažil jste se tedy nějak brzdit nadšení ve čtení příruček o těhotenství?

To jsem nechával na Verunce. Ale bylo hezké sledovat, jak její cynismus, kterým se prsila před těhotenstvím, řídne a mění se v silnou rozněžnělost nad každou téměř banální situací, nad kterou by dřív mávla rukou. Můžu se tomu usmívat, ale nemůžu jí to rozmlouvat. Tedy, uvidíme, kam nás to ve výchově zavane teď.

Byl jste u porodu? Jaký to byl zážitek?

Byl. Trvalo to od prvních kontrakcí, sedm a půl hodiny. Bylo to hodně nekomplikovaný, i když by Veru asi nesouhlasila..). Ale otevírala se strašně rychle a dokonale se držela rad asistentky, která porod bravurně řidila. Vzdávám jim oběma velký hold. A já držel, osušoval, tlačil, prodýchával, jasně. 

Proč jste se s manželkou rozhodli podpořit kampaň proti rakovině prsu?

Otázka Proč by měla být spíš, kdybychom ji nepodpořili. To je myslím úplně jasné! Jinak se nám moc líbí ta kampaň s lavičkami. A líbí se nám i ta naše lavička. Takže prosím, vydražte ji za co nejvíc! Zaprvé a hlavně, má to skvělý účel. Za druhé, budete mít v dražbě velkého soupeře – mě!


Kampaň podpořili: 

Jirešová: Mám úpis, že mě dcera v pubertě nebude zlobit

Anna Linhartová

Témata: Slavní rodiče, Časopis Moje psychologie, Veronika Hejlíková, Lukáš Hejlík, Lukáš Hejlíkovi, Bývalá žena, Hold, Lukas, Mluva, První žena, Přísný táta, Jaký muž, Lavička, Listování, Třída, Luk