Maminka.czVýživa a stravování

Luštěniny a děti? Kraluje červená čočka! (+ 2 recepty)

Martina Machová 6.  11.  2013
Luštěniny a děti? Kraluje červená čočka! (+ 2 recepty)
Červená čočka je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, vitamínů řady B a minerálních látek. Vzhledem ke své stravitelnosti je červená čočka ideální luštěninou pro malé děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Luštěniny – u nás především hrách – patřívaly k tradičním a velmi důležitým zdrojům bílkovin. Maso naši předci nejídali tak často jako my, zato zmíněný hrách mívali v mnoha podobách velmi často, a to jako součást slaných, tak i sladkých pokrmů. Luštěniny byly levné, snadno dostupné a skvěle skladovatelné.

Bílkoviny obsažené v luštěninách sice nejsou tzv. plnohodnotné (nejsou přítomné všechny esenciální aminokyseliny jako třeba v mase, mléce a vejcích), avšak konzumujeme-li je spolu s obilninami, získáme pokrm obsahující bílkoviny plnohodnotné. Takovéto kombinace ingrediencí jsou velmi časté ve zdravé vegetariánské kuchyni, ale také, naprosto přirozeně, v některých tradičních národních kuchyních (např. v indické).

Luštěniny: bílkoviny, vitamíny, minerály, vláknina

Už tedy víme, že luštěniny jsou za určitých podmínek skvělým zdrojem bílkovin, jejichž přísun je v dětském jídelníčku velmi důležitý. Jenže luštěniny nejsou jen bílkoviny, ale také vitamíny skupiny B, železo, zinek a velké množství vlákniny. A právě z tohoto důvodu jsou luštěniny poněkud opomíjenou součástí dětského jídelníčku. Vlákniny je v nich tak velké množství, že ne každé zažívání tento nápor zvládne bez následků, dvojnásob to bohužel platí o zažívání malých strávníků. Chutnou výjimkou je však červená čočka, slupek a tedy i značného množství vlákniny zbavená luštěnina, kterou lze proto uvařit během několika minut.

Dětskému talíři kraluje červená čočka

Červenou čočku nemusíte před vařením máčet, je-li čočka navíc půlená, je uvařená ještě rychleji! Vzhledem k absenci problematických slupek takřka nevyvolává zažívací problémy (plynatost a s ní spojené „břichaboly“). A pozor, červenou čočku můžete zkusit přidávat do příkrmů a polévek zhruba od 10 – 12 měsíce. Z počátku raději maličké (testovací) množství, např. do polévky – samozřejmě v souladu s doporučeními o zařazování nových potravin do dětského jídelníčku. Po polévce ji můžete vyzkoušet přidat i do ryzota, kuskusu, malou hrst rozvařit spolu s bramborami na bramborovou kaši, udělat z ní pomazánku na pečivo apod.

Jak vařit luštěniny, abychom eliminovali zažívací problémy

Další sušené luštěniny (hrách, fazole, cizrnu) je vhodnější zařadit do jídelníčku až později, názory odborníků se v tomto ohledu různí, velmi záleží na individuelní snášenlivosti, chuti, ale i rodinných zvyklostech. Vždy je vhodné přidržet se doporučení, že z počátku by luštěniny měly tvořit spíše součást pokrmu (polévka, ryzota apod.), než jeho základ (luštěninové kaše).

Luštěniny (mimo červené čočky) je vhodné před vařením namočit přes noc, ráno řádně promnout, sesbírat sítem oddělené slupky a vodu vyměnit. Do nové vody (nesolené!) se osvědčilo kvůli stravitelnosti přidat kousek mořské řasy a třeba i aromatické bylinky (např. tymián) usnadňující trávení. Máte-li zkušenosti s klíčením, nechte luštěninu naklíčit a až pak ji vařte – všechny tyto kroky pomohou k snadnějšímu trávení luštěnin.

2 čočkové tipy:

Jednoduchá zeleninovo-čočková polévka

Potřebujeme: 2 malé hrsti červené čočky, 2 velké hrsti na kostičky pokrájených brambor, půl cibule, půl hrsti strouhané mrkve, jednu lžíci strouhaného celeru, drcený kmín, zeleninový bujón (ideální bez glutamátu), lžíce olivového oleje nebo másla

Velmi jemně nasekanou cibuli, kořenovou zeleninu a brambory dusíme na olivovém oleji, lehce podléváme vodou, lehce pokmínujeme. Až brambory takřka změknou, zalijeme zeleninu asi ¾ litrem vody, přidáme čočku a bujón dle zvyklostí. Vše vaříme do změknutí čočky (cca. 10 min.). Porci můžeme ozdobit kopečkem kysané smetany a sekanou petrželkou.

Čočková pomazánka s dýní

Potřebujeme: 1 malou cibuli, hrst vařené čočky, šálek hrubě strouhané dýně hokaido, lžíci olivového oleje, sůl, kvalitní sojovou omáčku (pro dospělé prolisovaný česnek)

Na lžíci oleje podusíme jemně sekanou cibuli s dýní, je-li to nutné, lehce podlijeme vodou (vývarem). Až zelenina změkne a tekutina se takřka vydusí, přidáme vařenou čočku a sůl. Ještě chvilku podusíme, až se chutě prolnou, zakapeme kvalitní sojovou omáčkou nebo přidáme koření dle rodinných zvyklostí a podáváme na čerstvé bagetě, kolečkách rohlíku jako jednohubky (směs můžete i rozmixovat). Dospělým pomazánka chutná s česnekem.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Král, luštění, Hokaido, Červená čočka, Řeč, Červen, Červená, COC, Skvělý zdroj, Rodinný zvyk, Červ, Čočková polévka, Recept, Důležitý zdroj, Obilnina, Čočka