Maminka.czLogopedie

„Lybičta a stomeček.“ Kdy řešit dyslalii a další řečové problémy?

Martina Machová 21.  8.  2017
Nesprávná výslovnost hlásek (dyslalie) je dle odborníků částečně tolerovatelná do 5 let věku dítěte. Kdy ale zpozornět a řešit ji dříve?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Dyslalie neboli patlavost je nejrozšířenější poruchou řeči nejen u dětí, ale také u dospělých. Jedná se o vadné tvoření hlásek. U dyslalie bývá narušena výslovnost jedné nebo více hlásek. Velmi důležité je mít na paměti, že každému období odpovídá výslovnost určitých hlásek. Proto nemůžete po svém dítěti chtít, aby na příklad ve třech letech umělo vyslovovat hlásku R nebo Ř,“ dočteme se například na vzdělávacím a informačním webu zaměřeném na logopedii www.logopedonline.cz.

Kdy tedy dítě potřebuje logopedickou pomoc, když je nesprávná výslovnost hlásek v určitých obdobích vlastně úplně běžným jevem?

Na výslovnost těžkých hlásek jim dejte čas!

„Lybičta, stomeček, lampouch,“ zní v určitém věku velice roztomile a vlastně i docela přirozeně a s velkou pravděpodobností nepůjde u malého brepty o logopedickou vadu.

Odborníci se shodují na tom, že zhruba do pěti let věku je přípustné, když děti některé těžké hlásky (r, ř, sykavky apod.) nevyslovují správně. Nicméně po pátém roce, před nástupem do první třídy, je již nezbytné na správné výslovnosti pravidelně pracovat, neboť je nadmíru důležitá pro bezproblémové zvládnutí základů psaní a čtení.

Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?

Kdy by tedy měli rodiče zbystřit?

Dvouleté dítě

Nejde sice o špatnou výslovnost, nicméně v zájmu budoucího rozvoje řeči je vhodné konzultovat s pediatrem stav, kdy dvouleté batole nemluví – přesněji nemá potřebu komunikovat slovy. Dále pokud nevytváří dvouslovná spojení („pití dej“, „táto hop“ apod.) a jeho slovní zásoba činí méně než 10 slov.

Tříleté dítě

Podobná situace, kdy je na místě prohovořit vše s odborníkem, nastává, jestliže tříleté dítě nepoužívá jednoduché věty a předložky, šišlá nebo mu není absolutně rozumět.

Čtyřleté dítě

Konzultace u odborníka je vhodná tehdy, vyslovuje-li čtyřleté dítě většinu hlásek chybně, není mu rozumět nebo mu nerozumí cizí lidé. Rodiče si totiž už mnohdy zvyknou na specifické vyjadřování svých dětí a rozumí jim.

Pětileté dítě

Odbornou pomoc vyhledejte v případě, že pětileté dítě neumí hlásky r, ř, l a sykavky (s, š, c, č, z, ž).

Ano, je naprosto pochopitelné, že každé dítě je jiné, a zvláště v mladším batolecím věku existují v řečových schopnostech velké rozdíly, které se časem mohou úplně přirozeně srovnat. Nicméně jistě není na škodu být v zájmu dítěte informovaným rodičem, který umí klást otázky, je-li to v zájmu budoucnosti dítěte důležité.

Video: Aplikace může pomoci dětem s rozvojem řeči

Tyto hry a hračky pomohou vašim dětem s rozvojem slovní zásoby a výslovností
Víte, která souhláska nám dělá největší problém?
Žádný strach z logopedie
Musíte k logopedovi? Poradíme vám, co udělat proto, aby se výslovnost zlepšila

 

Témata: Děti, Logopedie, Odborná pomoc, Aplikace, První třída, Nesprávná výslovnost, Příklad, Běžný jev, Sto, Rok věku, Výslovnost, Špatná výslovnost, Cizí člověk, Pátý rok, Psaní, Určitý věk, Situace, Hláska, Jednoduchá věta, Věk dítěte, Zásoby, Čtyřleté dítě, Hlásek, Podobná situace, Správná výslovnost

Video