Maminka.czLaryngitida

Akutní laryngitida. Co dělat, když vás vyděsí štěkavý kašel a dušnost?

Simona Procházková 6.  4.  2022
Když se dítě uprostřed noci vzbudí s bolestivým štěkavým kašlem a pískavým dechem, přestože mu před usnutím ještě vůbec nic nebylo, je na čase na nic nečekat a vyrazit k lékaři. Hned, v noci na nejbližší pohotovost. Máte nejspíše tu čest s akutní laryngitidou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je příčinou vzniku tohoto častého onemocnění malých dětí a proč se nemoc ráda vrací? Akutní subglotická laryngitida je sezonní onemocnění, které se vyskytuje v nejvyšší míře v období od listopadu do dubna. Překvapit vás ale může i uprostřed léta. Laryngitida je způsobena respiračními viry, které rovněž vyvolávají ostatní onemocnění horních cest dýchacích včetně nejčastější rýmy,“ uvádí MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

VIDEO: Jak vypadá laryngitida u kojenců

Některým dětem se tato choroba úplně vyhne, jiné oproti tomu postihuje od podzimu do jara prakticky každý měsíc. Proč to tak je, není zcela známo. Potvrzuje se ale, že o něco více jsou ohroženi alergici, protože jejich sliznice mají vyšší tendenci reagovat na vnější podněty a infekce otokem. 

Laryngitida se nevyhýbá ani dospělým, ovšem to, co má u nás podobu lehké virózy spojené s ochraptěním, může mít u kojence nebo batolete velmi dramatický průběh. První setkání s atakou nemoci každého rodiče nepříjemně vyděsí, je proto na místě povědět si o ní něco více a trochu se na možnost, že propukne i u vašeho potomka, alespoň teoreticky připravit. 

Jak poznáte, že jde o záchvat laryngitidy?

Začátek této choroby je bleskově rychlý (výjimkou není ani nástup nemoci během několika desítek minut). Večer ukládáte naprosto zdravé, veselé a spokojené dítě do postýlky, a po půlnoci nebo nad ránem vás probudí vyděšené a s pláčem, ochraptělým, skřehotavým hláskem, s bolestí při polykání a suchým dráždivým kašlem. U kojenců a batolat mívá tato nebezpečná nemoc nevyzpytatelný a nejzávažnější průběh, u předškoláků pak již má zpravidla mírnější formu (jelikož jejich anatomické poměry oblasti hrtanu jsou už zcela jiné). I když podle lékařů v devadesáti procentech případů laryngitidy i přes strašidelný kašel a ošklivý chrapot dítěti nehrozí žádné vážné nebezpečí, nevyplatí se nic podcenit. 

Jaké jsou příznaky laryngitidy?

Toto onemocnění je provázeno typickými klinickými příznaky. Propuká většinou náhle a prudce v nočních hodinách a je doprovázeno pláčem, neklidem až úzkostí dítěte. „Projevem laryngitidy je i záchvatovitý, štěkavý a suchý kašel, dítě má problém s nádechem a při nádechu může být slyšet typický pískot. V horších případech se dítě až dusí. Pokud se záchvat laryngitidy objeví u dítěte poprvé, i když se jedná o mírnější formu, doporučuje se vždy návštěva lékaře. Stejně tak je nutné vyhledat lékaře při dechové nedostatečnosti dítěte. Rodiče by však nikdy neměli převážet dítě sami, ale vždy zavolat rychlou zdravotnickou pomoc,“ zdůrazňuje MUDr. Bajová.

Akutní laryngitida. Dítě posaďte k oknu či mrazáku, zmrzlina nepomůže, radí lékařka

Není kašel jako kašel… 

Akutní laryngitidu neboli akutní zánět hrtanu odlišíte od „běžného“ nachlazení celkem snadno. Typické jsou pro toto onemocnění nezaměnitelný štěkavý kašel, záchvaty dušnosti, lapání po dechu, pískání při každém nádechu a přerývavé dýchání. Příčinou zánětu je nejčastěji bakteriální nebo virová infekce, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok pak způsobuje následný chrapot a dráždí ke kašli.

Dalšími příznaky, které nemoc doprovázejí, jsou zarudnutí a velká bolestivost. Otok je nebezpečný, protože zužuje průměr hrtanu (odtud potíže s dýcháním, dušnost). Malý pacient může, ale nemusí mít zvýšenou teplotu. Laryngitida se ráda vrací a může se opakovat i několikrát za rok, přičemž každá ataka nemoci může být jinak závažná. 

Akutní laryngitida: za vším jsou viry a bakterie 

Existuje několik forem této nemoci, u nejmenších dětí od šesti měsíců do tří let se nejčastěji objevuje tzv. subglotická laryngitida, kdy jsou zánětem postiženy hlubší struktury hrtanu, což se projevuje právě otokem a zúžením cesty pro dýchání. Děti předškolního věku pak postihuje zejména tzv. supraglotická laryngitida neboli epiglotitida, což je akutní zánět příklopky vyvolaný bakterií. 

K rychlému rozvoji příznaků subglotické laryngitidy dochází zpravidla v nočních hodinách, proto se vylekané dítě budí s pocitem, že se dusí a nemůže popadnout dech. Stav můžou provázet zvýšená teplota i tepová frekvence nebo promodrávání rtů či ušních boltců. 

Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu? A pomůžou vždy antibiotika?

Vždy je potřeba volat lékaře, většinou je nutná několikadenní hospitalizace. Taktéž epiglotitida nastupuje rychle, dítě ale nekašle, hodně sliní a většinou má horečku nad 39 °C. V extrémních případech může jít o stav ohrožující život, dítě udržujte v poloze vsedě, nechte ho dýchat chladný vzduch a volejte rychlou lékařskou pomoc. 

Co může pomoct při opakovaných laryngitidách

  • Vyzkoušejte HOMEOPATIKA (Oscillococcinum, Aconitum, Drosetux).
  • U starších dětí můžete zkusit KLOKTÁNÍ odvaru z ořešáku, šalvěje, divizny nebo jitrocele.
  • Prospějí OTUŽOVÁNÍ dítěte a pravidelný častý POHYB VENKU. 
  • Dbejte na pestrý jídelníček bohatý na vitaminy a minerály, ovoce, zeleninu, zdravé tuky, vlákninu.
  • Jednou denně podejte lžičku cibulového, jitrocelového nebo tymiánového SIRUPU.
  • Zkuste saunování, které posiluje přirozenou imunitu a je výbornou formou prevence běžných viróz, nachlazení i laryngitidy.
  • Důležité jsou dostatek kvalitního spánku a dodržování zásadních pravidel hygieny, jako je časté mytí rukou.
  • Síla AROMATERAPIE – přírodní esenciální oleje (masáže hrudníku, plosek nohou, inhalace): eukalyptus, majoránka, borovice, cypřiš, levandule, máta a jejich kombinace.

Dá se nemoci předcházet? 

V podstatě nedá. Jelikož jde o virovou či bakteriální nákazu, jednoznačně účinná prevence neexistuje. Samozřejmě ale jako rodiče můžete udělat určitá režimová opatření, abyste rizika eliminovali. V období nejvyššího výskytu onemocnění (na podzim a časně zjara) se snažte zvýšit u potomka konzumaci ovoce a zeleniny bohatých na vitaminy nebo zařadit vhodné vitaminové preparáty jako doplněk stravy. V chladném počasí lékaři doporučují vydatně zařadit do pitného režimu teplé nápoje a pomůže i úprava domácího prostředí – škodí nadměrné teplo i příliš suchý vzduch. 

Co to znamená, když dítě začne „štěkat“? Záchranář radí, jak na laryngitidu

První pomoc a léčba laryngitidy

Už jste určitě slyšeli o tom, že „první pomocí“ je strčit dítě před mrazák, k otevřenému oknu nebo mu dát zmrzlinu. Je to pravda? „Laickou první pomocí, například doma nebo na dovolené, je zabránit otoku dýchacích cest proudem studeného vzduchu. Nejlepším řešením je tedy skutečně dítě posadit před otevřené okno nebo mrazák. Podávání jakéhokoliv jídla (včetně zmrzliny) se nedoporučuje, a to minimálně do odeznění akutní fáze,“ radí MUDr. Bajová. Marodovi můžete nabídnout sklenici studené vody nebo chladného čaje. V pokoji by měl být chladný a vlhký vzduch (ten můžete zvlhčit mokrým ručníkem nebo kastrolem s vodou položeným na topení). Případně kolem dětské postýlky rozvěste několik mokrých a vyždímaných látkových plen.

Jak se tedy tato nemoc léčí? V první fázi je třeba vedle užití studeného vzduchu dítě hlavně uklidnit. „Pokud už rodiče mají s onemocněním zkušenost, většinou jsou lékařem dostatečně informováni a rovněž jsou vybaveni kortikoidovými čípky, které ihned podají. Poté dítě užívá antihistaminika (např. Fenistil, Dithiaden) a symptomaticky léčíme většinou následnou (často i předchozí) nemoc z nachlazení a kašel běžně dostupnými prostředky (nosní roztoky, antitusika). Při teplotě užíváme antipyretika (např. Paralen), a to až do vymizení příznaků, tj. obvykle několik dnů,“ říká MUDr. Bajová.

Kdy volat lékaře?

Změřte malému pacientovi teplotu, pokud má horečku (nad 38 °C), podejte mu lék na její snížení (Nurofen, Paralen). Když se kašel trochu zmírní, můžete zkusit podat také sirup proti dráždivému a suchému kašli. V případě, že se stav nelepší, dítě stále obtížně dýchá a štěkavě kašle, případně se mu zvyšuje tělesná teplota, je čas jednat.

Pokud je kašel stále intenzivnější a častější, dýchání se stává rychlejším a hlasitějším, dítě odmítá přijímat tekutiny, je apatické a jeho stav se nelepší ani na chladném venkovním vzduchu, neváhejte zavolat rychlou lékařskou pomoc. 

Jelikož se v případě akutního zánětu hrtanu jedná o virovou nákazu, nepodávají se zpravidla antibiotika. Jednou z možností je aplikace kortikoidů, nejčastěji ve formě čípků, doplněná případně podáváním léků na snížení teploty a na léčbu suchého kašle.

Pokud vaše dítě trpí na záchvaty laryngitidy opakovaně, lékař vám pravděpodobně potřebné léky s kortikoidy předepíše (ještě nedávno existoval přípravek Rectodelt, který se dnes již nevyrábí, ale pediatr vám poradí), abyste je měli doma po ruce pro případ akutních problémů. Při dušnosti obvykle rychle uleví. 

Zápal plic u dětí: Jak vzniká a je nakažlivý? Tohle jsou jasné příznaky

Hospitalizace v nemocnici

Zpravidla k ní dojde při středně těžkém nebo těžkém průběhu, když se dítě dusí a má potíže s dýcháním. „V případě nemocniční péče je zahájena inhalační terapie kyslíkem, adrenalinovým roztokem, podávají se kortikoidy, léky na zklidnění, antihistaminika, v nejnutnějších případech se musí přistoupit i k mechanické podpoře dýchání. Antibiotika se podávají jen v případě přidružené následné bakteriální infekce,“ vysvětluje MUDr. Bajová.

Témata: Zdraví, Předškolák, Batole, Kojenec, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Laryngitida, Suchý vzduch, Zdravé dítě, Dýchání, Nedávno, Dýchací cesta, Otok, Bakteriální infekce, Dětská postýlka, Onemocnění, Atak, Hrtan, Jitrocel, Šalvěj, Dušnost, Chladné počasí, Borovice, Zdraví na Heureka.cz