Maminka.czŠkolák

Má vaše dítě potíže s písemkami? Takhle mu pomůžete se zlepšit

Simona Procházková 25.  5.  2023
Jak jít na učení chytře? Naučte dítě pár triků, aby pro ně byla příprava do školy zajímavější, a tím pádem zároveň jednodušší! V první řadě by totiž mělo ovládnout umění, jak se učit. A na to se často zapomíná. Pusťte se do toho společně, víme jak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nestačí jen biflování zpaměti, odříkávání vzorečků, zkoušení z letopočtů, počítání rovnic a doplňování tvrdých a měkkých „i“. Zásadní pro studijní úspěchy je probudit u ratolesti zájem, zvědavost, získat pozornost a pomoct školákovi osvojit si schopnost, jak k učení přistoupit, vědět, jaký je jeho význam a proč je potřeba mít motivaci a hlavně otevřenou mysl.

VIDEO:  Jaké jsou základní poruchy učení?

Každý den vycházejí žáci ze svých tříd vyzbrojeni hromadou učebnic, poznámkovými bloky se zápisky a seznamem domácích úkolů. Často ale vůbec nemají tušení, jak si získané nové poznatky a vědomosti uložit někam jinam než do povinného sešitu. Tedy do hlavy, kde by vydržely déle než do příštího testu. Tady jsou čtyři jednoduché způsoby, které můžete doma vyzkoušet. Podpoříte tak nenásilně dítě, aby bylo ve škole úspěšnější a nosilo lepší známky. Zvýší mu to navíc sebedůvěru a rovněž smysl pro vlastní zodpovědnost, což se bude hodit i v pozdějším životě.

Pozor, čtení není učení

Spousta žáků a studentů podléhá dojmu, že pokud si jednou nebo dvakrát přečtou požadovanou kapitolu v učebnici, znamená to, že se učili. To je ovšem velký omyl. Učení (studium) je totiž jako sport, musíte se mu věnovat v danou chvíli skutečně naplno, napnout veškeré síly a pozornost, soustředit se jen na konkrétní věc a nenechat se rozptylovat podněty zvnějšku.

Aby se dítě mohlo skutečně učit, nemůže být jen v pozici diváka, musí se aktivně zapojit. Místo pouhého předčítání informací si uloží do paměti mnohem více, když si průběžně bude zdůrazňovat a "vypichovat" nejdůležitější teze a pojmy, bude si zapisovat poznámky po okrajích sešitu nebo učebnice, vytvoří si vlastní studijní příručky a „manuály“, které mu budou vyhovovat a s nimiž se mu bude dobře pracovat.

Nechte ho být učitelem

Hra na školu, učitele a žáka, není oblíbená jen u batolat a předškoláků. Vyzkoušejte to i se staršími ratolestmi. Někteří rodiče pomáhají svým dětem s učením prostřednictvím (možná staromódních, ale stále dobře fungujících) kartiček, kde jsou zapsána hesla, pojmy, slovíčka, data nebo vzorce. Jde o dobrý nápad, jak proces školní přípravy oživit. Manipulací s kartičkami a povídáním si o jejich obsahu v hlavě utkví mnohem více poznatků a informací. Ještě lépe metoda funguje, když si žák a rodič občas prohodí své role a dítě zkouší (a zároveň učí) mámu nebo tátu. Komunikujte, vysvětlujte, diskutujte.

Školáci podle horoskopu: Panny jsou pečlivé, Ryby mají rády autority, Blíženci jsou šašci třídy

Používejte hesla a zkratky

Šikovným způsobem, jak přimějete děti, aby si snadněji pamatovaly požadované informace, je využívat kreativní zkratky a hesla. Podporují a aktivují paměť. Například: mnemotechnická pomůcka při výuce zeměpisu HOMES je zkratkou, která zahrnuje největší americká jezera: Huron, Ontario, Michigan, Erie a Superior. Tato strategie je velmi flexibilní a jednoduchá, můžete ji použít prakticky při výuce jakéhokoli předmětu, a jakmile ratolestem ukážete, jak ji ovládnout, budete možná překvapeni, s jakými variantami vtipných a nápaditých zkratek samy přijdou.

Sedm věcí, které se děti ve škole bohužel neučí. Rodiče, je to na vás!

Nachystejte časový plán

Děti a dospívající mívají dost často problém s plánováním a organizací svého času. Následně pak řeší potíže s jeho nedostatkem a věčným „nestíháním“. Pravidelný režim a studijní stereotyp je přitom potřeba si osvojit co nejdříve. Nabídněte pomoc, sedněte si společně a připravte rozpis a časový harmonogram. Rozplánujte studijní čas na několik dní dopředu tak, aby potomek v pohodě zvládal přípravu na jednotlivé testy, diktáty a písemné zkoušky bez velkého stresu.

Je to určitě lepší řešení než následná noc probdělá nad knihami těsně před zkouškou. Nechte ho rozepsat si jednotlivé úkoly a povinnosti vztahující se k jednotlivým učebním předmětům do diáře, rodinného kalendáře nebo si úkoly vylepte na lednici nebo nástěnku. Například: pokud je v plánu v pátek test z chemie, může si ve středu procvičovat „kartičky“ a ve čtvrtek trénovat příklady z učebnice.

Jak pomoct dětem s učením? Objevte kouzlo myšlenkového mapování
Témata: Děti, Školák, Rodiče, Školství, Základní škola, Vzdělání, Školy, učení, studium, Distanční výuka, umění, slovíčka, Superior, Zkratka, Ratolest, HOMES, Ontario, Vypich, Motivace, Učebnice, Sešit, Zeměpis, Kartička, Písemka, TAK