Maminka.czŠkolák

Má vaše dítě X faktor?

Klára Kotábová 7.  11.  2012
Má vaše dítě X faktor?
S trochou nadsázky se dá říci, že svého potomka můžete mít přečteného nejen jako matka, ale můžete ho nechat proklepnout i vědecky. Čemu se bude vaše dítě věnovat, proč by mělo sportovat a k jaké činnosti má genetické předpoklady? Kde zjistíte více?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sportovní základ by mělo mít každé dítě. Odborníci se shodují, že pokud nezačne sportovat do sedmi let, pohyb se nikdy nestane běžnou součástí jeho života. Líní rodiče mívají líné děti, ze kterých pak často vyrostou obézní neurotici – tedy lidé, kteří na první pohled vypadají šťastně a spokojeně, v zásadě se ale trápí, že stovku neuběhnou, výmyk nezvládnou, a své rozčarování maskují tím, že si dají ještě jednu rakvičku se šlehačkou a tváří se, že jsou nad věcí. Chcete stejnou budoucnost pro svého potomka i vy? Pokud ne, měla byste vědět, že sport významně zvyšuje adaptabilitu, tedy schopnost přizpůsobit se životním změnám, respektive odolnost vůči stresu. Sport je nenásilný způsob, jak zvládnout výhry i prohry, naučit se disciplíně, schopnosti kooperace i zdravé soutěživosti.

Všechny tyto dovednosti se přitom ukládají do mozku jako určitý program chování a ve stresové situaci se automaticky spustí.
„Vzhledem k tomu, že správný návyk souvisí s vývojem mozku, je zásadní se sportem začít už v útlém dětství, nejpozději do sedmi let věku dítěte. Pokud se totiž vhodná doba propásne, je to nevratné.

Člověk už ve stresové situaci nikdy nereaguje automaticky, ale celý život se správné reakci učí,“ objasňuje Filip Brodan, ředitel společnosti, která pracuje s diagnostickou metodou CAmethod. Ta pomůže vám i vašemu potomkovi odhalit, jaký sport je pro něj tím pravým, jaké má individuální předpoklady a ze kterého „nezběhne“. Závěry metody vycházejí z analýzy psychologického profilu 72 340 osob, jejichž odpovědi byly zpracovány v průběhu několika let.
Analýza byla provedena individuálním dotazováním za asistence psychologa či odborně vyškoleného pracovníka.

Do sedmi let je čas

Děti, které jejich rodiče nevedou k pohybu a sportu, v dospělosti mnohem častěji skončí jako obézní neurotici. „Základ pro pozdější vztah ke sportu a pohybu je nutné vybudovat nejpozději do sedmi let a v tomto věku je pro dítě určujícím vzorem vlastní rodina.

Pokud rodiče tráví většinu volného času pasivním vysedáváním u televize nebo v nákupních centrech, nemohou čekat, že z jejich ratolesti vyroste další Jaromír Jágr,“ vysvětluje Brodan. Předškoláci přitom nemusí každý den trávit hodiny na sportovišti, ale je potřeba, aby s rodiči zažívali nějakou společnou sportovní aktivitu. Dětem do čtyř let stačí společné pěší vycházky zpestřené jízdou na odrážedle, s většími potomky lze podnikat společné výlety na kole, plavat, bruslit nebo lyžovat. „Po dovršení sedmi let se dítě postupně vymaňuje z vlivu rodiny a začíná si ke sportu hledat vlastní cestu, do deseti let si pak uvědomí, zda mu lépe vyhovuje skupinový, nebo individuální sport,“ konstatuje odborník. V tuto chvíli je vhodné zúžit pohybové aktivity jen na několik sportů, kterým se vaše zlatíčko bude věnovat i v budoucnosti. „Nejpozději do deseti až třinácti let jsou předpoklady pro sport v mozku zformovány ze 40 % a toto psychické nastavení už nikdy v životě nelze změnit,“ upozorňuje vědec.

Sportovci jsou odolnější vůči stresu

Schopnost adaptability je velkou předností v pracovním i osobním životě. Lidé, kteří dokážou změny přijmout a přizpůsobit se jim, aniž by se příliš stresovali, jsou spokojenější, úspěšnější a také zdravější. Nejlepším lékem na stres je přitom sport. Z výsledků analýzy vyplývá, že existuje prokazatelná souvislost mezi pohybem a schopností přizpůsobit se. „Sportovci jsou oproti nesportovcům obecně lidsky adaptabilnější a méně často trpí stresovými návyky, jako je například přejídání, kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo třeba sledování televize,“ dodává odborník. Což je přesně to, co byste si pro svého potomka přála, že.

Do extrému nemusíte

Člověk přitom nemusí denně uběhnout deset kilometrů, aby si zvýšenou odolnost vůči stresu udržel. V případě adaptability totiž platí otřepané přísloví „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“. Jinými slovy – sportovní mládí bohatě vystačí na to, aby se mozek na stres naučil reagovat žádoucím způsobem jednou provždy.

Nebojte, nesnažíme se vám tady radit, jak své dítě vychovávat jako vrcholového sportovce, spíš jde o to pomoci mu lásku ke sportu objevit, ukázat mu, že to je ta správná cesta, a podporovat ho při všech jeho krocích, kterými se bude snažit mámu a tátu napodobit. Hlavní je ratolesti předat radost z pohybu, medaile jsou jen nadstavbou.

Postpubertální krize

Věk těsně kolem plnoletosti (sedmnáct až devatenáct let) je z hlediska sportu nejproblematičtějším obdobím. „Poprvé v životě mladí sportovci zažívají pocity úbytku energie a musí hledat jiné cíle, které je u sportu udrží. Až polovina z nich proto skončí, a to bez ohledu na sportovní talent a dosažené úspěchy,“ vysvětluje Brodan. V tomto období se definitivně ukáže, zda se sport stane ústředním smyslem života jedince, či nikoli – tedy, zda se člověk bude sportu věnovat vrcholově, nebo jen rekreačně. Naopak věk od 26 do 35 let je pro sportovce, kteří krizi překonali a sportují vrcholově, vůbec nejlepším životním obdobím.

Holky individuálně, kluci v týmu

Analýza dospěla také k zajímavému zjištění, které se týká rozdílů mezi muži a ženami – funguje to i ve sportu. „Muži se již od svých 12 let daleko výrazněji zaměřují na výkonnost a soustředí se na jeden sport. Naopak ženám až do 25 let lépe vyhovuje rozmanitost a je pro ně nejlepší dělat několik sportů současně. Ženy mají větší šanci prosadit se v individuálních sportech, jako je tenis, atletika nebo třeba lyžování,“ uzavírá Filip Brodan. Už víte, jaké sportovní aktivity si pro nadcházející školní rok vybere vaše dítě? Gaučink to asi nebude, že? :-)

Genetika nuda je, nebo není?

Stejně jako si můžete nechat ověřit, kdo je skutečným rodičem vašeho potomka, můžete si nechat zjistit, jestli vaše genetická větev pochází z Afriky, stepí Asie, nebo odkudkoli, kudy v pravěku proudily kmeny našich předchůdců, jež se chtěly usadit v relativně příjemné střední Evropě. A že jsme opravdu mixem všech možných skupin. Jak jsem zjistila, ani jeden z mých známých, kteří si genetický test nechali udělat, se v zásadě neshoduje s testem toho druhého. Šarlatánství? Nikoli, čistá věda, která vám dnes navíc může pomoci s odhalením, pro jaké aktivity má vaše dítě vlohy. Co kdybyste zapomněla podporovat ratolest v malování a přitom, kdybyste svého potomka zapsala na ten správný kroužek, mohl by z něj být druhý Monet? Co když se ve vaší lenošivé rodině vyskytuje druhý Roman Šebrle, který jen na gauči nemá moc možností projevit se?

Kam to bude?

Se začátkem školního roku se blíží i výběr zájmových kroužků pro vaše děti. Nabídka je široká, a proto je třeba dobře volit. Koníček zvolený v dětství může ovlivnit dítě i v dalším výběru povolání.

Talentem svých dětí se zabývá snad každá maminka. Zkoumáme prarodiče, rodiče, celé své rody a objevujeme dispozice celé široké rodiny. Často se jedná o dohady, které mohou vést k tomu, že rodiče vnutí dítěti činnost, kterou se chtěli zabývat sami, ale nikdy k tomu nebyla příležitost. Což je, jak jistě uznáte, špatný důvod.

Některé děti to zvládají, jiné mohou ale trpět. Moderní věda oproti našim dohadům disponuje řadou spolehlivých testů, které nás bezpečně dovedou k odhalení skutečnosti, na co skutečně naše ratolesti mají talent. Pomocí jednoduchého genetického testu lze identifikovat vlastnosti či dovednosti dítěte, které by se při nedostatku podnětů neprojevily. Díky analýze DNA tak můžete rozvíjet jeho mimořádné schopnosti na poli hudby nebo sportu a orientovat jeho profesní kariéru či záliby tím správným směrem. Výsledky testů mohou odhalit příčinu takové skutečnosti, jako je například zvýšená chuť na sladké, přecitlivělost na hořké nebo dokonce varovat před určitými závislostmi.

O co jde?

„Genoskop je analýza zaměřená na více než 10 variabilních oblastí v DNA. Jejím prostřednictvím jsme schopni určit fyzickou zdatnost, barvu očí, dispozice pro absolutní hudební sluch nebo sklon k závislostem,“ objasňuje RNDr. Marek Minárik, PhD., generální ředitel a zakladatel společnosti Genomac. „Talent by se měl rozvíjet od útlého dětství, aby byl patřičně zužitkován.

Pokud rodiče nechají provést genetickou analýzu dítěte, tak se mohou vyvarovat výběru nevhodného koníčku, který by mohl vést ke zklamání obou stran,“ vysvětluje. Spoluzakladatelka Genomacu a ředitelka pro výzkum a služby RNDr. Lucie Benešová, Ph. D., k tomu dodává: „Význam testování vidím hned z několika pohledů. Jednak z toho vědeckého, ale také jako praktický uživatel. Sama jsem si nechala otestovat své dvě malé dcery. A doporučením genotestů se do písmene řídím".

Předpoklady k…

„Cílem při výběru koníčků by mělo být, aby dítě zažilo pocit uspokojení a činnost ho bavila,“ uvádí Mgr. Michaela Stehlíková, dětská psycholožka a speciální pedagog. „Při jejich volbě hraje roli několik aspektů. Vliv rodiny – je-li rodina aktivní, dá se očekávat, že i potomek získá řadu podnětů a naopak. Co se dítěti líbí, co ho zaujme – je důležité dávat ratolesti již od batolecího věku řadu podnětů, možnost výběru. K čemu má dítě vrozené předpoklady – co ho nejen zaujme, ale zároveň v tom i vynikne. Rodič by se měl při výběru koníčku rozhodovat vždy podle zájmu potomka a nikdy podle svých vlastních očekávání. Nikde není dáno, že vrcholoví sportovci musí mít dítě s talentem na sport. Může to být například hudba. Velkým pozitivem kroužků je zdravé trávení volného času dětí – fungují jako prevence rizikového chování.

Dále mají vliv na rozvoj osobnosti a utváření sociálního rozvoje dítěte – již v dětství se formují sociální role dětí v otázkách, Kdo jsem, Co mám rád a Co umím? Velké riziko hrozí dětem citlivým na neúspěch nebo těm s nadměrnou touhou zavděčit se rodičům. Může dojít až k frustracím ratolesti, a to především proto, že takové dítě se z dané činnosti nikdy nebude radovat a nebude se cítit ani úspěšné,“ dodává Michaela Stehlíková. Proto, než se rozhodnete zapsat dítě do kroužku,mějte na paměti především jeho blaho, nikoliv vlastní ambice. Odměnou vám bude spokojené dítě, které se bude svými koníčky těšit. A o to by mělo jít především.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Chování a vztahy, Jaromír Jágr, Správný návyk, Monet, Plnoletost, Generální ředitel, Vaše dítě, Vaš, Nadměrná konzumace, Faktor, Fakta, Skutečný rodič, Asie, Genetický test, Roman Šebrle, Zajímavé zjištění, Psychické nastavení, Hudební sluch, Správná cesta, Genoskop, Atletika