Maminka.czNovorozenec

Má význam zřídit miminkům zdravotní knížku?

redakce 28.  2.  2012
MUDr. Eva Mátlová je praktickou lékařkou pro děti a dorost v Novém Městě na Moravě. V kraji Vysočina působí jako lékařka už desítky let. Patří mezi lékaře, kteří si velmi dobře uvědomují význam elektronizace českého zdravotnictví a praktické výhody služby Elektronických zdravotních knížek (EZK).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za čtyřicet let vaší lékařské praxe jste léčila tisíce dětí. Jak se za tu dobu proměnila dětská nemocnost?

Zcela zásadním způsobem se změnilo spektrum nemocí. V posledních letech je každé třetí dítě na něco alergické, to dřív nebývalo. Civilizační nemoci jsou stále na vzestupu. Kromě toho děti dnes vyrůstají u počítačů, na shrbených zádech to poznáte hned, jakmile vstoupí do ordinace. Na druhou stranu je pozitivním trendem, že výrazně ubývá například těžkých vrozených srdečních vad, protože většina z nich se zachytí už v době těhotenství maminky na ultrazvuku.

Tím se dostáváme k tématu, že ve zdravotnictví se stále častěji prosazuje technika. Podobné je to s IT technologiemi a elektronizací. O vás je známo, že podporujete, aby se už novorozencům zřizovaly elektronické zdravotní knížky. Není to předčasné?

Naopak, čím dřív, tím lépe. Já jsem přesvědčená, že zřídit elektronickou zdravotní knížku ve třech letech dítěte je už téměř pozdě. Každý pediatr vám potvrdí, že konkrétně například při sledování vývoje dítěte pomocí růstových grafů je ze všeho nejdůležitější zachytit historii malého pacienta hned od začátku. Když se pak u dítěte vyskytne zdravotní problém, může v takovém případě jít lékař v historii pacienta zpátky a hledat, kde je problém. A v tom mohou růstové grafy ve zdravotní knížce významně pomoci, například k rychlejšímu stanovení diagnózy. Takže rozhodně není předčasné ji nechat zřídit už u novorozenců. Já to maminkám nabízím hned při první návštěvě v lékařské ordinaci, tedy přibližně čtrnáct dní po narození dítěte.

S jakými reakcemi se setkáváte?

Vesměs kladnými. Maminky k tomu nepřemlouváme, ony samy oceňují zejména to, že když dítě odjede na tábor nebo třeba tráví prázdniny v cizině, jsou v případě potřeby jeho zdravotní záznamy například o trvale užívaných lécích, očkováních, alergiích či prodělaných nemocech okamžitě k dispozici.

Jak se vy jako zkušená dětská lékařka stavíte k výhradám části veřejnosti, která v tom vidí ohrožení soukromí pacienta?

Tady se nabízí otázka, zda je skutečně bezpodmínečně nutné do zdravotní knížky zapisovat i některé citlivé údaje. Já osobně si myslím, že například údaje o počtu prodělaných interrupcí nebo zápisy o psychiatrických a psychických osobách by tam být nemusely a mohly by zůstat pouze ve zdravotní kartě. Naopak, co tam být musí, jsou životně důležité zdravotní záznamy, které mohou pomoci mým kolegům při záchraně lidského života.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Význam, Mimi, Zdravotní záznam, Civilizační nemoc, Zdraví na Heureka.cz

Video