Maminka.czŠkolák

Mají mít děti v první třídě mobilní telefon?

Vanda Stöckbauerová 11.  12.  2011
Máte doma prvňáčka? Je možné, že po vás brzy bude chtít svůj vlastní mobil. Je to správné, nebo byste s jeho pořízením měli ještě počkat? Podle odborníků neexistuje přesná věková hranice, od které by mělo mít dítě svůj vlastní telefon. Záleží na jeho vyspělosti a prostředí, kde se pohybuje. Faktem zůstává, že většina ratolestí své rodiče předběhne a často si ho přeje mnohem dříve, než je podle dospělých nutné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školní psycholožka Mgr. Barbora Krčmářová zastává názor, že hranice jeho pořízení by měla být stanovena tím, kdy se začne dítě samostatně pohybovat mezi školou, domovem a kroužky. Pokud svého potomka všude vodíte nebo vozíte, není zatím pádný důvod. Podle zkušenosti psycholožky má většina dětí svůj mobil asi ve třetí třídě. Ale samozřejmě někteří školáci ho mají už dříve a rodiče si to nemohou vynachválit. Důležitý je rozumný přístup váš i dítěte.

Pokud si myslíte, že je váš potomek natolik vyspělý, že převažují klady mobilní komunikace, tak proč ne. Největší výhodou je fakt, že máte přehled, kde se dítě pohybuje, můžete mu zavolat a zkontrolovat, jestli je v pořádku. Počítejte však s tím, že pokud ho zapomene nabít (a to se občas stává) a vy se nedovoláte, budete pravděpodobně panikařit. V těchto situacích je třeba zachovat chladnou hlavu a kontaktovat nejprve jeho učitele či kamarády. Platí rovněž pravidlo, že telefon by neměl dítěti sloužit jako drahá hračka. Rozmyslete si také příležitost, ke které ho koupíte. Neměl by být samozřejmostí, spíš by ho dítě mělo dostat za odměnu nebo jako dárek k Vánocům či narozeninám - bude si ho pak víc vážit.

Ano!

Jak to vidí čtenářka
Klemsová Ladislava, Chomutov

Myslím, že většina rodičů svým dětem mobilní telefon pořizuje už do první třídy a nic proti tomu nemám. Naopak, plně je chápu. Chtějí mít svého potomka pod dohledem. Není potřeba kupovat drahý telefon se všemi vymoženostmi, stačí nějaký obyčejný, levnější, hlavně když splní funkci volání a později i psaní SMS. Dítěti bych funkce telefonu vysvětlila, vložila rychlé vytáčení, aby se mohlo v případně nouze snadno dovolat. Uložila bych telefonní čísla jen na nejbližší rodinu - táta, máma, případně babička. A pokud chce volat kamarádovi, stanovím cenovou hranici, kolik může provolat. Myslím, že telefon je důležitý i v jiných situacích (nehoda, zranění). Rozhodně ale nesouhlasím s kupováním drahých mobilů za účelem hraní her! Milou novinkou je pro mě služba, kdy je možné nechat dítě hlídat, kde se právě nachází. To je podle mě k nezaplacení!

Ano i Ne!

Jak to vidí čtenářka
Kateřina Tokajská, Zeměchy u Loun

Pracuji jako učitelka na základní škole a první třídu učím již třetím rokem po sobě. Má odpověď na otázku, zda by měly mít děti v první třídě mobilní telefon, není jednoznačná. Myslím si, že záleží zejména na přístupu rodičů. Na naší vesnické škole se totiž nejednou stalo, že prvňáčkovi ujel autobus domů, on zazmatkoval a vydal se neznámo kam. Mnohokrát už jsem dítko hledala po celé vesnici po telefonátu zoufalé maminky, které se potomek nevrátil domů. V takovém případě považuji za nutné, aby dítě mobilní telefon mělo. Domnívám se ale, že mu stačí starší typ a je nutné, aby mu rodiče vysvětlili, k jakému účelu se používá. Na druhou stranu znám mnoho případů, kdy takto malé děti neznají hodnotu drahého přístroje a nechávají jej volně povalovat kdesi. Každý rodič zná své dítě nejlépe a opravdovou nutností je naučit ho s mobilním telefonem zacházet.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Drahá hračka, Máj, Pádný důvod, Školní psycholožka, Mobil, Telefon, Chomutov, Mobilní telefon