Maminka.czGalerie

Malé albínky a albíni napříč světem. Poznáte, odkud je těchto 17 dětí s vzácným, ale pořád ještě zatracovaným postižením?

Dita Mrázková 12.  5.  2023
Boží trest. Prokletí. Nadpřirozený jev. Ano, i v 21. století nahlíží s podobným despektem některé národy na lidi s albinismem. Například v Tanzanii se orgány dětí albínů používají pro kouzlení všeho druhu a na přípravu lektvarů. Nevěříte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle UNICEF se na žádnou skupinu dětí nezapomíná tak moc jako právě na ty postižené. Zpráva OSN pro změnu uvádí i přímá svědectví dětí albínů. Dnes už dospělý Michael se narodil stejně jako jeho dva sourozenci s albinismem. "Šíří se o nás strašlivé zvěsti. Prý nejsme lidé a nikdy neumíráme. Albinismus je prý boží trest a každého, kdo se dotkne albína, stihne kletba..." svěřil se před lety hoch z Tanzanie.

VIDEO: NOVOROZENEC SE NARODIL SE STŘÍBRNÝMI VLASY

Určité stigma na sobě ale nesou i děti z takzvaně pokrokovějších zemí. Nejedni rodiče tak za své potomky neúnavně vysvětlují světu, že i když jejich děti nevypadají podobně jako spolužáci nebo chlapeček odvedle, rozhodně ani netrpí žádnou smrtelnou nemocí.

Děti s tímto vzácným onemocněním, jehož příčinou je nedostatek melaninu v těle, se odlišují barvou vlasů, řas a kůže, ale smějí se i zlobí stejně jako jejich "normální" vrstevníci...

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Maminka dívky Louise ze Spojených států založila své dcerce Instagram, kde sdílí život malé albínky. Vypadá sice jinak než její spolužačky, ale to nic nemění na tom, že je to podle slov maminky jinak naprosto zdravá malá slečna. Trápí ji pouze fotofobie, tedy světloplachost, která má za následek, že jí extrémně vadí i mírné osvětlení, při kterém pociťuje bolest a tlak v očích a někdy i bolest hlavy. 

Klepněte pro větší obrázek

Na některých fotografiích má tedy zavřené oči, jinak je to ale odvážná mladá dáma, která si ráda plní sny. Na síti její maminka zveřejnila video i s pyšným komentářem. "Není nic, co by tahle holka nezvládla. Nikdy se nevzdává, a to ji dostane v životě daleko. Pro rodiče, kteří mají dítě s albinismem: Nechte je létat a neustále je povzbuzujte. Potřebují to!"

Albíni se zkrátka rodí napříč všemi rasami. Důkaz najdete v naší fotogalerii.

Témata: Děti, Galerie, Příběhy, Novorozenec, Instagram, Kuriozita, Nemoci, Fotografie, Nemoc, Sociální sítě, Tělo, Postižení, Odvaha, posti, USA, Vývojové vady, Chlapec, Dívka, albinismus, OSN, Unicef, prokletí, Hoch, Despekt, Kouzlení