Maminka.czTěhotenství

Malé? Velké? Jaké bude vaše bříško v těhotenství? A kdy bude vidět?

Tereza Víchová 12.  10.  2019
Bříško je nejdůležitější věc vašeho těhotenství – jeho velikost, tvar, pohyby miminka v něm. A otázka „Kdy na mně bude těhotenství vidět?“ je jedna z prvních, která vám proletí hlavou. Odpovíme na ni a prozradíme i další okolnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, že podle jedné studie je u žen, které si těhotenství přály, bříško vidět dříve?
Prý ho podvědomě více vystrkují před sebe a chtějí ho světu vystavit na odiv. Ať už se budete bříškem chlubit v užších šatech, nebo zvolíte pohodlnou tuniku, užijte si ho, hlaďte ho, povídejte mu nebo zpívejte. A těšte se také na první jemné pohyby, které téměř neucítíte, nebo kopání, které vám ke konci těhotenství bude na těle vytvářet třeba i legrační viditelné kopečky.

VIDEO: Druhy těhotenských testů a kdy je dělat

Na těhotenství se neptejte

Ještě než zjistíte, odkdy bude vaše bříško „oficiálně“ viditelné, radí porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková obecně zamyslet se nad přístupem a určitou mírou taktu ohledně těhotenství.

„Občas se ženy dostávají do nepříjemných situací, když se jich někdo ptá, zda jsou těhotné, a ony musí odpovědět, že ne. I když by byly třeba rády,“ podotýká Kristina Neubertová Zemánková. „A stejně nepříjemné může být někdy i odpovědět, že ano. Protože jsou mezi námi i ty, pro které je těžké těhotenství přijmout.“ Základní pravidlo pro tematiku těhotenského bříška by tedy mělo být: Ženy by se nikdo neměl ptát, zda je těhotná. Když bude chtít, řekne to sama.

Kdy bude bříško vidět?

Na nejtypičtější otázku odpovídá Kristina Neubertová Zemánková takto: „Kdy bude bříško vidět hodně, záleží na tom, jakou postavu má žena před těhotenstvím. U oblejších žen se bříško může na docela dlouho „schovat“ do již existujících tukových zásob. Štíhlé ženy to na sobě možná poznají dříve, ale okolí uvidí pořád ještě dlouho štíhlou ženu, která má možná větší bříško, ale nadále s jistotou nelze nic říct.“ Opravdu těhotenské bříško mají prvorodičky zhruba v půlce gravidity, tedy v pátém měsíci.

„U vícerodiček to může být dříve, a to vlivem povolenější břišní stěny a děložních vazů a pozůstatku bříška z předchozích těhotenství,“ popisuje Kristina Neubertová Zemánková. „Zažila jsem i ženu, která na sobě těhotenství nepoznala, prostě si myslela, že přibrala, až ji překvapily porodní bolesti. I to se v extrému může stát, ale asi opravdu jen velmi výjimečně.“

Proč si těhotné hladí břicho? Od kdy plod cítí vaše pohlazení?

Pohyby miminka

  • Pohyby miminka ucítíte poprvé asi v půlce těhotenství, vícerodičky asi o dva týdny dříve (18. týden).
  • Velmi citlivé ženy cítí jemně pohyby třeba už ve 14. týdnu, ale některé si „počkají“ naopak až do 22. týdne.
  • Pokud necítíte pohyby ani ve 24. týdnu, proberte to s lékařem – můžete mít špatně stanovený termín nebo by něco nemuselo být v pořádku.
  • Vliv na pociťování pohybů miminka má několik faktorů: vnímavost ženy, fakt, zda je vícerodička, je-li štíhlá, nebo má více podkožního tuku.
  • Pokud je placenta v děloze umístěna na přední stěně, ženy cítí pohyby později a méně intenzivně.
Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

Pocity mohou být různé

Třeba jste si ani nemusela kupovat těhotenský test, protože jste prostě od začátku věděla, že čekáte miminko. Některé ženy totiž už v prvních týdnech těhotenství vnímají příjemné teplo nebo tlak v podbřišku. Rostoucí bříško pak vnímáme různě: „Některé ženy se velmi brzy pohodlně nevejdou do běžného oblečení, a i když ještě nemají typicky kulaté těhotenské bříško, musí svůj šatník přizpůsobit. Některé ženy naopak nosí skoro celé těhotenství to, co byly zvyklé oblékat před ním,“ popisuje rozdíly Kristina Neubertová Zemánková.

„Mnohé z nás se velmi brzy nemohou pohodlně předklonit, třeba když si chtějí zavázat boty, a spát na břiše, jiné obojí zvládají celkem dlouho.“ Ať už je to jakkoli, buďte ke svému bříšku citlivá, nedělejte, co je vám nepříjemné, a nemačkejte ho. Jednoduše se mu přizpůsobte, což je vlastně takový malý trénink na příchod miminka.

9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem

Chraňte svoje bříško

Ať velké nebo malinké, nosíme v něm svůj největší životní poklad.
I proto si bříško instinktivně hladíme. Podle Kristiny Neubertové Zemánkové nás to láká už jen tím, že je hezky vystrčené před tělo. Je to i touha po kontaktu a ochranitelský reflex:

„Těhotné ženy si hladí bříško častěji, když jsou ve stresu,“ doplňuje porodní asistentka. „Hlazení bříška je ale vždy skvělá věc. Těhotné ženy by k sobě měly být něžné a láskyplné. Když žena nosí dítě pod srdcem, ať už ho chtěla, nebo přišlo neočekávaně, zaslouží si přijetí a podporu okolí. Myslím, že na těhotenská bříška bychom se měli i my ostatní bezpodmínečně usmívat,“ uzavírá Kristina Neubertová Zemánková.

Přemíra ovoce vede k nabírání hmotnosti, varuje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví

„Jezte s rozumem a přemýšlejte o tom, co máte na talíři.“ Váhový přírůstek je v těhotenství velmi individuální, v průměru 8 až 15 kilo. Není však třeba se bát. Stačí jíst s rozumem (nikoli za dva) a přemýšlet o tom, co vlastně jíte. Některé potraviny totiž mají jen prázdné kalorie a nenabízejí žádné důležité živiny. Nárůst počtu kilokalorií na den by měl být v průměru po celé těhotenství zhruba jen 300 (1260 kJ). Jezte 3–6krát denně: bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem, tuky. Nezapomínejte na zařazování ryb. Jezte čerstvé ovoce a zeleninu. Přednost však dávejte spíše zelenině, protože i přemíra ovoce vede k nabírání hmotnosti.

Témata: Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zeman, Neubertová Zemánková, Vaš, Odiv, Vid, Monika Bartolomějová, Kopec, Kristin, Svět zdraví, Bříško, Kristina, Pohyb, Přemíra, Žena