Maminka.czVýživa a stravování

Malí kuchtíci: Recepty, které budou vaše děti bavit

Michaela Karavarakis 11.  12.  2013
Pečte, smažte, vařte a zdobte doma spolu se svými dětmi! Přinášíme vám pět jednoduchých receptů, ve kterých děti hravě zvládnou zastat hlavní úlohu a ještě si na nich zaručeně pochutnají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Banánovo-skořicové placičky

4 střední banány, 2 vejce, 100 ml mléka, skořice, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 100 – 150 g polohrubé mouky, skořice a vanilkový cukr na obalení

Děti necháme oloupat banány, do mísy rozklepnout vajíčka (vybereme skořápky) a nalít mléko. Toto ručním mixérem rozmixujeme a děti přisypají mouku, trochu skořice a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto a uděláme z něj válec. Děti krájí zhruba centimetr až dva tlusté plátky, které smažíme po obou stranách do zlatova. Nakonec je děti necháme obalit v cukru se skořicí. Hotovo!

Kokosoví sněhuláci

150 g strouhaného kokosu, 150 g moučkového cukru, 130 ml kondenzovaného mléka, 2 lžíce másla a věci na zdobení (lentilky, oranžové tic tacy, barevné cukrářské perličky,…)

Děti nasypou kokos, moučkový cukr, mléko a máslo do jedné mísy a my to důkladně promícháme tak, aby vzniklé těsto bylo hladké a tvárné. Pak si všichni namočíme ruce do mouky nebo v tomhle případě raději do cukru a jednoduše tvarujeme různě veliké kuličky. Tři vždy poskládáme na sebe a máme tělo sněhuláka. Oči, nos, pusu a knoflíky na vestě mu můžeme udělat z lentilek nebo z jiných bonbonků, případně ze speciálních cukrářských perliček.

Slepovaná dobrota

Piškoty nebo perník na strouhání, banány, nutella nebo marmeláda, tmavá čokoládová a bílá boleva

Buď k sobě slepujeme piškoty, nebo tenké plátky perníku na strouhání. Vložíme mezi ně vždy jedno kolečko banánu, mázneme nutellou či marmeládou a na konci poprosíme děti, aby s vámi hotové cukroví ozdobily čokoládovou polevou.

Smažený rohlíkový špíz

Rohlíky, tvrdý sýr, salám, šunka, rajčata,… zkrátka co dům dá (a nebude postrádat)

Rohlíky, tvrdý sýr i rajčata necháme děti (za naší asistence) rozkrájet na kolečka – netřeba aby byla nijak tenká. Potom se děti chopí špejle a začnou všechny suroviny střídavě na špejli napichovat – rohlík, salám, sýr, rajče, šunku, rohlík,… Nakonec děti hotové špízy ponoří do rozšlehaného vajíčka a do strouhanky. My je krátce osmažíme a voilà neuvěříte té chuti!

Pohár dle vlastní fantazie

Vaničkový tvaroh, smetana ke šlehání, 2 vanilkové cukry a podle potřeby kakao, skořice, piškoty, ovoce...

Základ tvoří vaničkový tvaroh a smetana ke šlehání. Tu nejdřív ručním mixérem vyšleháme, pak přimícháme vaničkový tvaroh a 2 vanilkové cukry. Zbytek záleží čistě na vaší fantazii či spíš chuťových buňkách vašeho dítěte. Na dno poháru (připravené misky) si může dát piškoty a na ně ovoce – kompotované či čerstvé – dle vlastního výběru. Nakonec se pohár zalije vytvořeným smetanovým krémem a nahoře se může ozdobit kakaem.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Mali, Vaš, Nutella, Řeč, Recept, Smetanový krém, Tvrdý sýr, Voila, Marmeláda, Šunka, Čajová lžička

Video