Maminka.czNovorozenec

Malí nedočkavci. Co vás čeká, když se narodí předčasně

Markéta Novák Matějková 9.  10.  2016
Myslíte si, že předčasný porod hrozí jen maminkám s tzv. rizikovým těhotenstvím? To jste na omylu. Někdy se totiž stane, že miminko ohlásí svůj příchod na svět i několik týdnů před plánovaným termínem u do té doby bezproblémového těhotenství. Víte, co vás v takové situaci čeká?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení musí chvíli počkat

Krmení nedonošeného miminka je další velkou kapitolou nedonošených dětí, a rozhodně ne jednoduchou. Málokteré předčasně narozené děťátko je schopno přijímat potravu ústy. A to z toho důvodu, že většina miminek nemá ještě dostatečně vyzrálý trávicí trakt. Děti narozené před 32. týdnem těhotenství nemají zvládnutou koordinaci dýchání, sání a polykání, což je nezbytné pro kojení.

Z toho důvodu bývají zprvu krmeny nitrožilně nebo hadičkou zavedenou do žaludku. I přesto je snaha, aby takové miminko mohlo ústy dostat alespoň malé množství mateřského mléka. Pokud to jeho zdravotní stav dovolí, je většinou krmeno mateřským mlékem vlastní matky, a později se přechází na kojení. Proto je dobré laktaci podpořit a udržet. Někdy si maminky musí na kojení počkat měsíce, jiné týdny a některé jen dny. Každopádně to čekání za to stojí. V porodnicích jsou maminkám k dispozici profesionální elektronické odsávačky, kde mohou svým dětem odsát mléko. Stejně tak mohou odsávat mléko doma a nosit jej do porodnice.

Správný start a cesta k cíli

Velmi důležité jsou první hodiny po narození, kdy se miminko musí adaptovat na přechod z nitroděložního života na svět. Většina předčasně narozených dětí nemá zralé orgány, proto je nutné jim s touto adaptací pomoci. V tuto chvíli je důležitá komplexní péče odborníků, aby mohly tyto děti časem dohonit své v termínu narozené vrstevníky.

Pro sledování růstu a vývoje předčasně narozených dětí platí jiná pravidla než pro děti donošené. U nedonošených dětí se určuje tzv. korigovaný věk, kdy se odečítají týdny od předpokládaného data narození. Například dítě ve třech měsících, které se narodilo o šest týdnů dříve, má korigovaný věk šest týdnů.

Obecně největším problémem předčasně narozených dětí je adaptace dýchání. Současně s tím se může objevit i oběhová nestabilita, kdy miminko není schopno udržet potřebný krevní tlak k dobrému prokrvování všech orgánů.

Stejně tak se mohou objevit nejrůznější infekce, zažívací potíže nebo problémy se zrakem, tzv. retinopatie. Vše se odvíjí od stupně nezralosti. Než jsou děti propuštěny domů, musí projít celou řadou vyšetření. Také po propuštění musí rodiče s dětmi většinou docházet do poradny pro předčasně narozené děti a nevyhnout se ani častějším návštěvám u lékařů.

Proč zrovna já?

Pokud se vám narodí děťátko dříve, než bylo v plánu, nevyhnete se otázce, co váš předčasný porod způsobilo. Příčin může být celá řada, přesto jasnou odpověď dostanete málokdy. Někdy se jedná o vážný stav matky, u které by pokračování těhotenství mohlo ohrozit její zdraví, jindy je komplikace na straně miminka. Nejčastější příčinou předčasného porodu jsou infekční komplikace placenty a plodových obalů, které stojí za předčasnou děložní činností a vedou k porodu nezralého miminka.

Narození děťátka je vždy radostnou událostí. V případě, že se miminko narodí dřív, zahalí radost především obavy o zdraví miminka. V tuto chvíli rodiče vstupují do období nejistoty, proto je třeba se hned ze začátku, i když to zní jako klišé, umět radovat z každého i maličkého úspěchu. Důležitá je podpora celé rodiny. A nezapomínejte, že to nejlepší, co můžete děťátku v tuto chvíli dát, je vaše blízkost a láska. To je investice, které nikdy nebudete litovat.

Boj o nedonošené miminko vyhrávají lékaři čím dál častěji
Rodiny nedonošených dětí potřebují pomoci. Zapojil se i operní zpěvák Adam Plachetka
Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Nedonošená miminka, Tělesné teplo, Operní zpěv, Adaptace, Vážný stav, Paráda, Narozené miminko, Životní funkce, Nitroděložní život, Zažívací potíž, Plodový obal, Intimní chvíle, Druhý chlapeček, Vaš, Děložní činnost, Mali, Nedonošené miminko, Celé oddělení, Národ, Neonatologie, Pravidelné dýchání, Narozené děťátko