Maminka.czDěti a mateřství

Malý sabotér klidu na lůžku aneb Naučte ho spát samostatně

Michaela Karavarakis 2.  7.  2013
Malý sabotér klidu na lůžku aneb Naučte ho spát samostatně
Znám jen pár rodin, kde se téma spaní dítěte/dětí odbude prostým konstatováním: "No, v osm ho/ ji uložíme a spí až do rána". Na prstech jedné ruky by se daly spočítat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co rodina, to jiný model

Většinou tato problematika vynese na povrch nevídanou škálu různých variant uspávání, usínání, spaní a nocování; až se jeden diví. Pomalu by se chtělo říct: co rodina, to jiný model, ovšem jisté společné znaky tu existují. Špatné spací návyky malých dětí velmi často zahrnují účast a plné nasazení obou rodičů a nezřídka i manželskou ložnici.

Jak to změnit?

Někdo ukládá dítě tak, že si lehne vedle něj (na gauč či extra postel, k těmto účelům zřízenou) a usne spolu s ním, zatímco jeho partner tráví večery vlastně o samotě. Někomu se podaří zahnat potomka do jeho vlastní postele, ale když se dítě například ve dvanáct v noci zvedne a přijde si lehnout do ložnice rodičů, už tam zpravidla i zůstane.

Někdo snahu zvyknout dítě na jeho vlastní postýlku v jeho vlastním pokojíčku vzdá už na začátku a nechá dítě usínat a probouzet se rovnou v manželské posteli, zatímco jeden z partnerů je permanentně z ložnice vystěhován. Ať tak či onak, asi se shodneme, že nejde o stav ideální. Jenže jak to změnit?

Zkuste úplatek

Pokud je dítě už větší, dá se na to jít trochu psychologicky - například, jestliže touží po křečkovi, dovolit mu ho jedině pod podmínkou, že budou spolu s křečkem oba spinkat ve svém pokojíčku. Sami přirozeně. A pak na tom důsledně trvat.

Nebuďte pohodlní

Pokud je dítě ještě malé či po žádném hlodavci významně netouží, musí nastoupit jiná taktika. Například pokaždé, když si k vám dítě v noci přijde lehnout, počkejte chvilku, až usne, a pak nebuďte pohodlní, vstaňte a přeneste ho zpátky do jeho postýlky.

Vysvětlujte

S fixací dítěte na přítomnost rodiče při jeho usínání je to těžší. Někdy pomůže ujištění, že dospělý se ještě jde vykoupat, vyčistit si zuby a obléct si pyžamo a hnedka pak že si přijde k dítěti na chvíli lehnout. Děti rozumí tomu, že tyto aktivity ukládání k spánku nevyhnutelně předcházejí a po trpělivém vysvětlení většinou nemají problém na to přistoupit.

Trvejte si na svém

Ovšem tak jako vždy, když je nutné napravit nějaký problém, nejvíc platí: vysvětlujte, neustupujte a hlavně nebuďte pohodlní. Někdy je samozřejmě snazší dovolit dítěti spát v manželské posteli s jedním z vás, zatímco váš partner si dočasně stele v obýváku - a pokud to ani jednomu nevadí, proč ne. Pakliže ale cítíte, že vás spací návyky vašeho dítěte omezují a chtěli byste je změnit, pak je to jen na vás.

Témata: Děti, Sam, Plné nasazení, Malý, SPA, Úplatek, Klid