Maminka.czZdraví

Malý velký nepřítel

Zuzana Labudová 10.  6.  2010
Malý velký nepřítel
Je tak malé, že si ho často ani nevšimnete. A právě v tom spočívá jeho záludnost. Potenciální rizika raději nepodceňujte, protože klíště může vašemu dítěti způsobit velké nepříjemnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jednou z nich může být nemoc zvaná lymeská borrelióza. Velmi nepříjemnou zkušenost s ní má například Tobiáš, šestiletý syn Mirky Růžičkové z Jinočan u Prahy.

„Na přelomu srpna a září chytil v lesích u Berouna klíště,“ vzpomíná Mirka.
„Bohužel jsme na to přišli, když už bylo klíště hodně nacucané. Měl ho za pravým uchem ve vlasech, které má dost husté, takže když bylo malinké, prostě nebylo vidět. Odstranila mu ho moje maminka, která je zdravotní sestra, vyndala je celé, nic po něm v rance nezůstalo. Místo po klíštěti jsme pár dní kontrolovali, všechno bylo v pořádku, neobjevila se ani žádná skvrna.“

Jenže asi o dva týdny později si Tobík začal stěžovat na bolest za pravým uchem. „Vždycky jsem se podívala, nic tam neměl, tak jsem mu to pofoukala, za chvilku zase o ničem nevěděl. To celé se opakovalo asi tak pětkrát během následujících čtrnácti dnů. Měsíc po vyndání klíštěte si můj muž všiml, že má Tobík takový nezvyklý úsměv, jako by měl mírně povislý jeden koutek.

Přiznávám, že jsem vzhledem k tomu, že pánové mají sklon se občas trochu moc pozorovat, situaci podcenila. Nezdálo se mi, že by Tobíkova tvář byla výrazně jiná než jindy, tak jsem si prostě myslela, že zase hledají bebíčka,“ vypráví Mirka.

Měsíc v nemocnici

Následující den se už Tobiáškův úsměv na levé půlce obličeje zdál divný i Mirce, navíc měl levé oko zarudlé. Tobíkův mladší bráška Max měl ale tou dobou zrovna zánět spojivek, takže Mirku napadla přímá souvislost a Tobiášovo oko namazala framykoinovou mastí. Další den už ale bylo jasné, že syn jen velmi omezeně hýbe levou tváří.

„Okamžitě jsem jela k našemu pediatrovi, který ihned řekl, že jde o zánět lícního nervu a vzhledem k tomu, že Tobík jezdil na plavání, dodal, že budeme doufat, že je to jen z ofouknutí. Nechal mu vzít krev, jejíž vyšetření prokázalo borreliózu a pár hodin poté už jsme byli hospitalizováni na neurologii v Motole. To už levou tváří nehýbal vůbec,“ rekapituluje rozhodující rozhodující okamžiky maminka Mirka.

Pohled na synka ji v té době už opravdu děsil – Tobiáš se například napil, ale nebyl schopný vodu polknout, takže mu hned vytekla levým koutkem z úst. Vůbec také nedokázal zavřít levé oko.

Další den udělali v Motole Tobíkovi lumbální punkci, která ukázala vysoké hodnoty boreliové nákazy, takže chlapečkovi dali do žíly antibiotika, která pak bral ještě měsíc. Potom ho motolští lékaři pustili domů a mamince vysvětlili, že nemoc napadá celý nervový systém, takže Tobiáš může být ještě další rok unavený (této předpovědi se dnes maminka šťastně směje), může ho bolet hlava (to bohužel platí) a měl by se fyzicky spíše šetřit.

„Vlastně mi řekli, že jsme měli obrovské štěstí, protože na začátku nebylo vůbec jisté, jestli tu tvář ještě rozhýbe (po měsíci hospitalizace jsme odcházeli s tím, že Tobíkovi ve tváři už jen škubalo). Upozornili nás, že taky může hůř slyšet, vidět a dokonce se může i jinak chovat, což mě tedy trochu vyděsilo. Tobiáš je od té doby v pohodě – myslím, že na to, co nás potkalo, jsme to zvládli dobře,“ uzavírá Mirka.

Červený flek = antibiotika

Lymeská borrelióza je onemocnění vyvolané bakteriemi borelie, které jsou příbuzné s bakteriemi syfilidy. Její příznaky jsou velmi odlišné v závislosti na tom, zda jde o časnou nákazu nebo další fázi nemoci.

Laik může borreliózu rozpoznat vlastně podle jediného příznaku, a to velké červené skvrny, která má postupně světlý až bílý střed. Tenhle flek se objevuje několik dnů, ale i týdnů od přisátí klíštěte nebo také kousnutí štípavým hmyzem.
V této chvíli bohužel nemá smysl dělat krevní testy, protože protilátky v krvi se objevují až asi dva měsíce po nákaze.

Co naopak rozhodně smysl má, je nasadit okamžitě antibiotika, která v tuto chvíli zaberou rychle. Pokud v této fázi budete skvrnu ignorovat, za čas sice zmizí, borelie se ale mezitím rozšíří krevním oběhem do dalších tělesných orgánů. Tobíkovi se ale stalo to, co se přihodí asi polovině nakažených – první fáze proběhne zcela skrytě, bez viditelných projevů na kůži. Rozšíření bakterií do těla tak nejen nezabráníte, ale ani o něm nevíte.

Ticho před bouří

Několik týdnů je klid, pak ale nemoc udeří znovu. Bohužel se zase maskuje, tentokrát za chřipku či jinou běžnou virózu. Mezi příznaky řadíme únavu, bolest svalů a kloubů, pálení v krku, zvýšenou teplotu. Nikdy se ale neobjeví kašel či rýma.

Ještě v této fázi se při aplikaci vhodných antibiotik můžete úplně uzdravit, protože borrelióza ještě nenapadla imunitní systém. Když „viróza“ odezní, další relativně dlouhé období nemusíte mít vůbec žádné potíže.

Jen u části nakažených se nemoc rozvine naplno – zánětem kloubů, neurologickými potížemi (tedy například ochrnutím tváře jako u Tobiáše), horečkou, nepřekonatelnou únavou či skvrnami po těle. Teď je ta pravá doba na krevní testy, které nákazu mohou potvrdit nebo vyvrátit.

Pokud se přítomnost borelií v krvi potvrdí, bakteriím se podařilo proniknout do celého těla a imunitní systém i případná předchozí léčba si s nimi nedokázala poradit. Přesto i teď je velká šance na uzdravení, musíte ale počítat s dlouhodobou léčbou.

Jestliže by k ní nedošlo, možná bude chvíli vše v pořádku, dřív nebo později se ale projeví nevratné poškození mozku, kloubů, nervového nebo imunitního systému.
Tělo se pak nedokáže bránit ani banálním infekcím, mnoho nemocných pacientů má neustále opary, později přestane vypovídat službu paměť či orientační schopnosti, objeví se tedy symptomy podobné roztroušené skleróze, za jejíž spouštěč se ostatně borrelióza rovněž pokládá. Lymeskou borreliózu lékaři také podezřívají z vyvolání chronického únavového syndromu.

Jak správně vyndat klíště?

Klíště uchopte pinzetou a viklavými pohyby jej pomalu a opatrně vytáhněte z kůže. Snažte se, abyste ho nepřetrhli.

Oproti dřívějšku se dnes už nedoporučuje potírat příslušné místo tukem či dezinfekcí – poslední výzkumy ukazují, že pokud to uděláte, klíště se začne dusit a pustí do rány veškerý svůj obsah, i s bakteriemi způsobujícími borreliózu či viry encefalitidy. Podobné je to s dříve doporučovaným točením proti směru hodinových ručiček, nedoporučuje se vůbec žádné točení, které často končí přetržením parazita.

Dezifenkce rány po vytažení je naopak velmi žádoucí. V lékárnách je k dostání také speciální sada, která se vám pohodlně vejde do batohu i do kapsy a s níž podle přiloženého návodu cizopasníka bezpečně odstraníte. Ideální je samozřejmě klíště vůbec nechytit.

Tomu napomůžete používáním repelentů nebo můžete dát na babské rady a konzumovat ve velkém česnek či vitamin B, který prý parazitům nevoní. Dobrou službu udělají dlouhé nohavice a rukávy a také holinky. V současné době už existují dvě vakcíny proti borrelióze, podle některých informací tři dávky chrání očkovaného asi ze 76 %.

Nevýhodou ovšem je, že přípravky byly vyvinuty proti americkým boreliím a proti evropským neúčinkují.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Speciální sada, Viditelný projev, Cizopasník, Červený flek, Velký, Nepřítel, Nevratné poškození, Šestiletý syn, Tobíkovi, Příslušné místo, Nemocný pacient, Tělesný orgán, První fáze, Přímá souvislost, Framykoin, Malý, Zdraví na Heureka.cz