Maminka.czBatole

Malý výkladový slovník mimiky a gest nemluvňat

Monika Tomsová 23.  8.  2012
Malý výkladový slovník mimiky a gest nemluvňat
Váš potomek ještě neumí slovy vyjádřit, že se mu ukrutně nelíbí ten pestrobarevný kolotoč nad postýlkou a brokolice není jeho oblíbený hlavní chod. Avšak dá vám to patřičně najevo gesty a mimikou. Jenom se je naučit chápat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Posadíte ratolest do židličky a odhalíte jejímu pohledu dobroty v útrobách ledničky. Okamžitě vystřelí malý prstík vpřed, kamsi do prostoru mezi prvním a druhým fochem. „Asi touží po smetánku,“ usoudíte a vytáhnete ho ven. Potomek protáhne zklamáním obličej a usilovněji píchá ukazováčkem do vzduchu. Poslušně pacholíka odložíte stranou, popadnete krabičku sýra. Je to ono? Mrňousek se div nechytá za hlavu! Natahuje moldánky, nemůže uvěřit, že jste úplně mimo. Znovu pátráte v ledničce, vynoříte se s ní s přesnídávkou. Co teď? Trefa! Rázem je vše zapomenuto!

Nebuďte smutná, že jste neuhodla přání svého zlatíčka hned napoprvé. Někteří rodiče působí, jako by se s uměním číst ve svých dětech už narodili, vy ho můžete trénovat. Začněte tím, že budete drobkovi věnovat plnou pozornost. Nesledujte přitom pouze výraz tváře, ale všímejte si i pohybů rukou, nohou, které ho doprovázejí. Tak vyzkoumáte, že si cucá palec, když je v nepohodě a potřebuje se uklidnit. Prokládáli však tuto činnost mocným zíváním a k tomu si mne očička, je to znamení, že se chystá na kutě. Nejste-li si jista, zda jste zprávu dešifrovala přesně, udělejte stejný posunek jako před vteřinkou on. Nebo si zahrajte hru: Kdybych byla kojenec, na co bych asi v tuto chvíli myslela? Snaha o vcítění se do kůže špuntíka vás může přivést na správnou stopu.

Výsledky svého bádání si nenechte pro sebe, ale povídejte si o nich s mrňouskem nahlas: „Sedíš vedle stolečku a držíš se ručičkou za temínko? To ses o něj asi bouchl do hlavičky, viď? Nejspíš ale jen maličko, protože na tvářičkách nemáš stružky od slz a tvůj lehký, snad překvapený úsměv také vypadá, jako by ses podivoval nad tím, že je něco takového možné. Pojď, pofoukáme tu bouli a bude to dobré.“ Jak slovně, tak i reakcemi na jeho chování ho ujišťujete, že jste tu pro něj a snažíte se mu porozumět, což je přesně to, co robátko potřebuje. Ne vždycky „to dáte“ na první pokus, ale když se nenecháte počátečním neúspěchem odradit a budete-li pilně cvičit, za nějaký čas se stanete skutečným mistrem v překladu neverbální komunikace vašeho andílka. Snad vám k tomu přispěje i náš malý výkladový slovník mimiky a gest, která jsou u nemluvňat nejčastěji k vidění.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemné INDIGOVÉ DĚTI: Prokletí, či požehnání 21. století?

Řeč kojenců

Než se pustíte do luštění výrazů potomkovy tváře, je třeba malé upozornění. Jelikož není váš Jakoubek k nerozeznání od vrstevnice Zuzanky, může se vám zdát, že vyjádření stejných pocitů vypadá v podání obou dětí poněkud jinak. Přesto u nich najdete jisté shodné znaky. Tak a teď už jdeme na to!

Mám vážný zájem!

Jako lovec svou kořist sleduje mrňousek upřeně žlutozelenou plyšovou housenku, nově přicvaknutou na okraji ohrádky.
Ještě neví, k čemu slouží, a tak ji pozoruje z uctivé vzdálenosti. Nicméně o to víc ji fixuje pohledem, aby mu neunikl sebemenší detail. Každopádně ho tato prapodivná věcička zatím zaujala, soudě podle jeho doširoka otevřených očiček, mírně nahoru vyklenutého obočí a natolik pootevřené pusinky, že by mu do ní mohla vletět moucha. Rozhoduje-li se, jak s ní naloží, přemýšlivě drobet nakrabatí čelo a sklapne rtíky k sobě. Dokonce budí dojem, jako by si je kousal.
Pomozte mu vyřešit jeho dilema a ukažte mu, že když zatáhne za to oranžové kolečko úplně dole, housenka zavibruje a vyšplhá zpět do původní polohy.

Tak to jsem nečekala!

„Tohle se ti bude určitě líbit,“ promlouváte k andílkovi, zatímco mu na ručičce zapínáte textilní šusticí náramek s veselým obličejíkem. Napjatě čekáte, co bude dál. Chvilku se nic neděje, potom děťátko zkusmo pohne ručičkou. Hlavička jemně zachrastí. Obočí vaší ratolesti vyletí střelhbitě vzhůru v nápadně klenutém oblouku, kukadla jsou veliká jako dva tenisáky, takže zřetelně vidíte bělmo, a pusinka se vytvaruje do pohoršeného kroužku. Ztracenou rovnováhu se snaží získat zpět usilovným mrkáním, jelikož se to nedaří, propuká v pláč. Sejměte tedy pásek z ruky a jemně potomka chlácholte. Budiž to pro vás ponaučení, ne každou hračku přijme hned s otevřenou náručí, na některé si musí zvyknout. Anebo si nezvykne vůbec. Ostatně, vědci potvrzují, že se představy rodičů o tom, co jejich prcka pobaví, míjejí často s tím, jak to vidí děti…

To je bžunda!

Drobek odpočívá v proutěném vozítku na kolečkách, ale nespí. Poklidně leží, tedy až do chvíle, než se k němu přiblížíte a tiše na něj promluvíte. Obrátí k vám hlavičku, obličejík se radostí rozzáří jako měsíček v úplňku. Zdá se, že je v dobrém rozmaru, byla by škoda toho nevyužít. Předveďte mu třeba chůzi po schodech. Jako byste sestupovala po jednotlivých stupíncích, pomalu mizte za stěnou koše.

Prakticky okamžitě, jak se mu ztratíte z dohledu, se začněte zase zvolna vynořovat. A tak několikrát za sebou! Jakmile pochopí, že jste se mu nikam nevytratila, odmění vaše představení širokánským úsměvem od ucha k uchu, koutky úst směřují nahoru a místo očiček má v tu ránu jakési štěrbinky. Energicky zamává ručkama a nesrozumitelně cosi zažvatlá. Asi si žádá přídavek!

Pokračování >>>

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, 21.století, Indigové děti, Jakoubek, Věcička, Bádání, Malý, Nerozeznání, Mimi, Tvářička, Slovník, Housenka, Přídavek, Malý prs, Výklad, Robátko, Veselý obličej

Video