Maminka.czMateřství

Mám mléko na mozku: Proč mají mámy problémy s pamětí?

Zuzana Granátová 13.  1.  2020
Na přírůstek do rodiny se pečlivě chystáme hlavně po fyzické stránce: Bříško masírujeme proti striím, hráz proti nástřihu. Na co někdy zapomínáme, je hlava. Jak změní porod naše myšlení? A proč máme problémy s pamětí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mozek ženy v těhotenství, ale hlavně po porodu prodělává enormní anatomickou i funkční přestavbu. „K podobným změnám v dospělosti dochází mimo vstup do rodičovství zřídka, a tehdy jde většinou o reakci na zranění mozku,“ potvrzuje razanci změn Eliška Kodyšová, psycholožka, která má díky práci pro Aperio bohaté zkušenosti s pomocí rodičům a s problémy, které rodičovství přináší, a dodává důvod: „Cílem těchto změn je naladit se na rodičovství a péči o dítě, dokázat rozpoznat jeho projevy a potřeby a citlivě na ně reagovat.“

Uzel na kapesníku a samota

Konkrétní dílčí psychologické a neurologické změny u těhotných a žen po porodu byly prokázány hlavně v oblasti paměti. „Ženy krátce před porodem a po porodu měly větší potíže zejména s verbální pamětí – tedy jména či nová slova. To se ale relativně rychle mění a do několika měsíců už rozdíly mizejí,“ říká Eliška Kodyšová.

Kromě zhoršené paměti se ženy po porodu často potýkají s pocity sociální izolace, připadají si hloupější a pomalejší než před porodem. Naopak vědci tvrdí, že IQ ženy po porodu stoupá. Tak kde je pravda? „Přizpůsobit se narození miminka nás stojí spoustu energie. Takzvané zhloupnutí je tedy důsledkem ne porodu jako takového, ale nedostatku času, únavy a stereotypu,“ upřesňuje psycholožka. Emoční výkyvy zase souvisejí s bouřlivými hormonálními změnami v těle kolem porodu.  Až se hormony ustálí a vy se lépe vyspíte, budete moct těžit ze všech kladných změn, které vám mateřství přineslo. Které to jsou?

Dokonalý rodič neexistuje. Ve výchově to chce zdravý rozum

Superschopnosti mámy

Superhrdinové zbytňují svalovou hmotu, maminkám zase narůstá hmota šedá, konkrétně část mozku, která posiluje vazbu na dítě, schopnost rozeznávat jeho potřeby, vcítit se do něj. „Po porodu dochází k nárůstu objemu šedé hmoty v částech mozku zodpovědných za motivaci, chování a regulaci emocí,“ vypočítává psycholožka. Zvýší se odolnost vůči stresu a otupí se přirozená bojácnost. Obojí určitě využijte, i když už pro přežití není nutné chránit mládě před predátorem. Po narození miminka se také stáváte trpělivější a odolnější vůči stereotypu, který rané mateřství přináší, a s přehledem zvládnete kojit podle potřeb dítěte, přebalovat, uspávat. Zároveň vám naplňování potřeb vašeho děťátka poskytne silný pocit uspokojení.

Zvyšuje se impulzivita, tedy rychlost reakce. I to se maminkám hodí – nápad dítěte a jeho provedení často dělí pikosekunda, a ne všechny nápady jsou z kategorie „bezpečné“. Rychlé reakce ale neslouží jen k ochraně našeho děťátka.
S impulzivitou se pojí i vznětlivost a občasné reakce dřív, než promyslíme důsledek. „Je zaznamenána redukce v oblastech zodpovědných za sociální kognici – tedy orientaci v širší skupině,“ poznamenává Eliška Kodyšová. Žena proto není po porodu tak citlivá na dynamiku v sociální skupině a neverbální projevy.

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?

Blýskání na časy

Až miminko odroste, odstaví se, začne lépe spát a postupně i vstoupí do různých kolektivů a přestane být na vás tak závislé, přijde čas zúročit všechny nově nabyté supersíly v zaměstnání a „dospělém“ životě. Po návratu do práce nejspíš zjistíte, že jste sebevědomější, efektivnější, pohotovější a schopnější než předtím. Dokážete si lépe zorganizovat čas a rozvrhnout práci a jste mistryně multitaskingu. Nárůst IQ by měl podle vědců přetrvat do konce života, takže je nač se těšit.

 
Témata: Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Rodina, Miminko, Rodina a vy, Paměť, Psycholožka, Eliška K, Máma, Multitasking, Mozek, Mléko, Bly, Predátor, Problém, Eliška Kodyšová, Rodičovství