Maminka.czTěhotenství

Mám, nebo nemám jít na interrupci? Dva názory odborníků. Jaký je ten váš?

Simona Procházková 20.  5.  2017
Řešíte dilema, se kterým si nevíte rady? Pomůžeme vám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to zvládnu?

Svou půlroční dceru miluji celým srdcem, ale přiznávám, že mi dala od samého začátku zabrat. Těhotenství bylo rizikové, porod byl také dlouhý a náročný a když konečně dcera vykoukla na svět, „užila“ jsem si ještě problémy s vyloučením placenty.

Byl to tak vysilující zážitek, že jsem se zařekla, že už nikdy více. Jenže člověk míní a život mění, a tak jsem i přesto, že plně kojím, znovu otěhotněla. Jsem v 8. týdnu a plánuji podstoupit umělé přerušení těhotenství. Nikdo nic netuší, jen manžel, který nesouhlasí, ale já nemám sílu.

A po pravdě, neumím si představit, že by se miminko narodilo v době, kdy dcerce bude jen něco málo přes rok… Blanka, Brno

Těhotenství po potratu. Kdy to lze zkusit znovu?

Názory odborníků


MUDr. ONDŘEJ MATĚNA, gynekolog, Institut reprodukční medicíny Unica, unica.cz

Umělé přerušení těhotenství se obvykle provádí u ženy v případech, kdy by budoucí těhotenství ohrožovalo její zdraví anebo když si dotyčná těhotenství nepřeje.

Pro absolvování výkonu se vždy musí rozhodnout sama pacientka. Jedná se o případy závažných poruch a onemocnění, jako je srdeční arytmie, roztroušená skleróza, plicní emfyzém a podobně.

Mezi rizika interrupce patří například trvalé poškození děložní sliznice, krvácení, poranění dělohy, komplikace vyplývající z narkózy.

Mgr. ALEXANDRA HROUZKOVÁ, psycholožka a vztahová poradkyně, My Life Studio, mylifestudio.cz, studio Monkey’s Gym

Umělé přerušení těhotenství různé ženy v různém životním období a za různých životních okolností prožívají odlišně. Některé ženy to vnímají po psychické i fyzické stránce jako traumatickou událost, na což pak mohou reagovat úzkostí až depresí.

A naopak existují i ženy, které tuto skutečnost zpracují ve svém prožívání bez dlouhodobých negativních následků. Nemalou roli v každém případě hraje podporující a pečující okolí a přítomnost nejbližších lidí.

Donutil mě jít na potrat, teď toho lituje a chce znovu dítě

VAŠE DISKUSE


MILADA: Po vyšetření plodové vody se ukázalo, že miminko má Downův syndrom. S mužem jsme se rozhodli pro potrat, nemáme dost síly ani vůle vychovávat celý život postižené dítě. Je strašné, když o mimi přijdete v době, když už kope.

SILVIE: Přerušení těhotenství je pro mě krajní řešení a akceptuji ho jen v případě zdravotních problémů nebo vývojových vad. Kdo má právo rozhodovat o životě jiného tvora? Nikdo! Raději bych dítě donosila a dala ho k adopci.

ALENA: Nejstrašnější chvíle v mém životě! Bylo mi dvacet a nechtěně jsem otěhotněla. Po prvním šoku jsem se začala těšit, jenže přítel byl striktně proti. Naléhal na mě, vydíral, že mu ničím život, vyhrožoval rozchodem, když si dítě nechám. Nikdy si nepřestanu vyčítat, že jsem podlehla a šla tenkrát na interrupci.

DANIELA: Myslím si, že někdy je zkrátka lepší dítě nemít. Pro všechny! Miminko musí už v bříšku cítit a vnímat, že je milované. Nastávající maminka by neměla mít pocit, že je k mateřství tlačena. Lepší jít na interrupci, než své dítě udělat nešťastným.

KLÁRA: Mám pocit, že spousta žen si tím dnes moc hlavu neláme. Znám i takové, které byly na potratu dokonce dvakrát. Ptám se, jak je to možné v době nejmodernější antikoncepce?

Co byste poradili Blance vy?

Video: Podívejte se, jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Vaše příběhy: Byla jsem na potratu a přesto máme Adélku
Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?
GALERIE: Miska, ze které se jídlo nevysype, a dalších 25 vychytávek. Tyto věci vám ulehčí život s miminkem
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Samovolný potrat, názor, odborník, Interrupce, Trvalé poškození, Vaš, Názor odborníků, Silvie, Umělé přerušení, Jaký, Životní okolnost, Arytmie, Alexandra Hrouzková, Vztahová poradkyně, Pacientka, Alex Hrouzková, Zdravotní problém, Ženské tělo, Jak, Životní období, Brno, Postižené dítě, Downův syndrom