Maminka.czŠkolák

Máme doma leváka. Jak to poznáte a co je dobré vědět?

Kateřina Prachařová 28.  7.  2018
Máte levoruké dítě, přestože jste oba rodiče praváci? Stává se to, pokud dědičné znaky přeskočí ob generaci. Levorukost ale není nic, kvůli čemu byste se měli jakkoli trápit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nenechte se zmást lidmi, kteří říkají, že na rozpoznání levorukosti je dost času až do školy. Často je preference jasně patrná už u miminek, podle toho, do které ruky častěji berou chrastítko. Ještě výraznější pak bývá období kolem dvou, tří let, kdy dítě začíná malovat pastelkami. Při kreslení bere tužky víceméně už jen do jedné upřednostňované ruky.

Zkuste malý test: Vezměte tužku nebo pastelku a podržte ji před dítětem přesně uprostřed. Pak sledujte, kterou rukou po ní sáhne. Pokud levou, máte doma s velkou pravděpodobností leváka. Existují ale samozřejmě i děti, které jsou dlouho nevyhraněné, a tam je potřeba častější testování a případné konzultace s odborníky.

Znáte 7 největších mýtů o levorukosti? Právě dnes slavíme mezinárodní den leváků

Jak se levoruké děti učí psát?

V zásadě se způsob učení nijak neliší od praváků. Protože ale píšeme na papír zleva doprava, je pro něj psaní obtížnější. Zatímco pravák ruku při psaní písmen „táhne“, levák ji musí požadovaným směrem „tlačit“. Jde tedy o úplně jiný druh pohybu.

Nevýhodou je také to, že levák při psaní zakrývá napsaný text rukou držící pero, a tak si nemůže současně číst, co právě napsal. To může jeho psaní ovlivňovat.

Jedno z nejběžnějších cvičení pro ty, kteří se učí psát, je toto: Na začátku řádku je předepsané písmeno nebo skupina písmen a děti je pak dále opisují, dokud nedojdou na konec řádku. Pro leváka, který má předepsaný vzor zakrytý rukou je to velmi těžké. Právě pro ně ale existují sešity, které mají vzorové písmeno napsané na pravé straně stránky, tedy na konci řádku. Případně mu můžete požadované písmeno vepsat na příslušné místo sami.

Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi? 

Ten, kdo nemůže vidět a přečíst si, co právě napsal, neobjeví chyby v zápisu hned jako praváci, ale až při druhém čtení – anebo také vůbec. Začátečníci nejčastěji chybují třeba ve stejnoměrnosti mezer mezi písmeny a slovy.

Píšou leváci nehezky?

Není to rozhodně pravidlo. Vědecké studie ukázaly, že to, zda je člověk pravák, nebo levák, nemá žádný vliv na to, jak rychle a pěkně se naučí psát a jakou podobu bude mít jeho rukopis. Nicméně počáteční obtíže, vzhledem k výše popsanému, mohou být pro leváky větší.

Dodejte svému dítěti sebevědomí

Pro prvňáčka rozhodně není snadné, když je v čemkoli jiný než ostatní děti – a levorukost není výjimkou. Někdy potřebují leváci speciální pozornost, a to se jim vůbec nelíbí. Pokud je chcete povzbudit, využijete internet. Dceři třeba najděte seznam celebrit, které patří mezi leváky, synovi dávejte za vzor levoruké fotbalisty, kteří pak při kopání levou nohou dělají na hřišti divy.

Leváků je v populaci poměrně dost – a existuje řada teorií, podle nichž jsou inteligentnější a kreativnější než praváci. Patří mezi ně ostatně třeba i Bill Gates.

Naše tipy:

Chcete více informací? Podívejte se třeba na český web www.levactvi.cz

A pokud potřebujete pro své levoruké dítě nakoupit nejrůznější pomůcky (hlavně do školy), podívejte se třeba na www.prolevaky.cz nebo www.obchodprolevaky.cz.

Kdy spolehlivě poznáte, že je vaše dítě levák?
Správně psát děti nenaučí ve škole, to musíte udělat vy
V této lesní školce klasické hračky nenajdete, děti si je totiž musí vyrobit samy
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Naše tipy, Základní škola, Lev, Řádek, Psaní, Preference, Bill Gates, Jak, Nejrůznější pomůcka, Napsaný text, Dom, Vědecká studie, Český web, Ruka, Počáteční obtíž, Příslušné místo, Pravá strana, Pastelka, Chrastítko, Gates, Speciální pozornost