Maminka.czBatole

Mami, dej mi tablet. Patří tablet dětem nebo ne?

Erika Pilátová 24.  9.  2016
Tenhle výkřik určitě znáte. Někdo má za to, že tablety a smartphony dětem v malé míře prospívají, jiní jsou zásadně proti. Dopřáli byste svým ratolestem takovou zábavu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ANO

Kateřina Novotná, Koučka a supervizorka www.akademierodicovstvi.cz

Žijeme v 21. století a pro naše děti tu byl odjakživa internet, tablety i mobily, IT je součástí našich životů.

I my dospělí se již bez chytrých telefonů neobejdeme, máme je stále při sobě a děti to vidí, vnímají to a učí se od nás, chtějí si hrát s tím, s čím my. Většina aplikací podporuje dětskou kreativitu, učí je barvám, tvarům, rozlišovat zvířátka podle zvuků a celkově rozvíjí přemýšlení a logiku. A ruku na srdce, v některých situacích díky bohu za ně! Při dlouhých cestách si děti mohou hrát či koukat na tablet a vy můžete v klidu řídit.

V letadle, když máte udržet dítě u sebe na klíně, když zůstanete s dítětem v nemocnici a má zůstat v klidu. Není tablet náhodou záchrana mezi čtením pohádek, povídáním a počítáním automobilů, které projedou pod okny, abyste si trochu odpočinula?

Tablety jsou součást našich životů, a pokud je užíváme chytře, s rozmyslem a ve vybraných situacích, jsou dobrými sluhy. Pokud je vaše dítě na tabletu od rána do večera a nahrazuje kontakt s rodičem, již není dobrý sluha, ale zlý pán. To už však není o dítěti, nýbrž o rodičích.

NE

Petra Vihanová, výtvarnice na mateřské dovolené

Mám tříletou dceru a pětiletého syna. Za mě tablety ani jiné technické vymoženosti určitě ne.

Je milion jiných věcí, které jsou dětem prospěšnější a zabaví je mnohem lépe. My se s dětmi vracíme spíš trochu zpátky. Většinu volného času trávíme v přírodě, z toho důvodu jsme si nedávno pořídili i domek na venkově.
Když se děti ocitnou někde, kde se zábava neservíruje až pod nos, chovají se úplně jinak a nikdy neřeknou, že se nudí, a nečekají, že s tím rodiče něco udělají.

Najednou jim ke hře stačí kamínky, klacíky, stavění bunkrů nebo pozorování hmyzu. Kamarádka říká, že se její děti naučily z tabletu barvy v angličtině a spoustu dalších věcí. Moje děti je znají zatím česky, ale večer jsou celé umazané, rozcuchané, vydováděné a vypadají šťastně. Tablet jim servíruje zábavu, nabízí hodně podnětů najednou, které malé děti ani neumějí vstřebat. Pak se těžko konkuruje hraním pexesa nebo skákáním panáka. Prožila jsem šťastné dětství, i když jsem nic takového nepoznala, a doufám, že to bude tak i u mých dětí.

Když dítě stráví většinu dne u tabletu, běžné hračky ho přestanou zajímat. K ovládání používá jen jeden prst, takže veškeré napětí zůstává v těle.

 

Aplikace pro děti

Je mnoho aplikací, které mohou učit děti správně vyslovovat, rozšiřovat slovní zásobu, učí je tvary, poznávat zvířata, rozvíjejí paměť a logické myšlení.

Všeho s mírou

Pokud si dítě hraje s tabletem občas, není na tom nic špatného. Rodiče by mu ho však neměli dávat kvůli tomu, aby měli na chvíli klid.
 

Patří technické novinky do rukou dětí? Steve Jobs jim je zakazoval!
Děti si s moderní technologií rozumí
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Tablet, Šťastné dětství, Klacík, Logické myšlení, Steve Jobs, Zlý pán, Skákání, Dobrý sluha, Pat, Výtvarnice, Dej, Kateřina Novotná, Chytrý telefon, Tablety na Heureka.cz

Video