Maminka.czMenstruace

Mami, já krvácím?! Menstruace není nemoc ani tabu. Poradíme, jak o ní mluvit s dětmi

Barbora Vajsejtlová 3.  9.  2021
Zatímco na to, jak se svými potomky mluvit o sexu nebo o narození dětí, existuje spousta rad i publikací, zasvěcení do menstruace stojí trochu stranou. Tak nějak automaticky se předpokládá, že dceru poučí matka, ale kdy a jakým způsobem se to má stát? Představujeme vám pravidla, která pomohou vašim dětem vnímat menstruaci jako normální součást života a připraví je na dospívání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Zapomeňte na zásadní rozhovor

Ještě na počátku 20. století se průměrný věk první menstruace pohyboval kolem 15 let, v současné době se věk, kdy začínají dívky menstruovat, posunul mezi 10. a 16. rok. Podle odborníků je to způsobeno mimo jiné i kvalitní výživou (poslední generace jsou vlastně v lidské historii první, které nezažily nedostatek potravin nebo přímo hladomor) a celkovým posunem tělesného dospívání do časnějšího věku. 

Každopádně pokud budete čekat na dceřiny dvanácté či třinácté narozeniny s tím, že potom ji o menstruaci poučíte, je velmi pravděpodobné, že už bude příliš pozdě. 
Zasvěcení do menstruace proto rozhodně neodkládejte a nebojte se o ní mluvit i s úplně malými dětmi. Mezi nejčastější rodičovské omyly v tomto směru patří přesvědčení, že je potřeba vyčlenit si několik hodin, sednout si a zahájit obrovskou, zcela vyčerpávající přednášku. I z toho důvodu tuto rozmluvu někteří rodiče oddalují, protože mají pocit, že stále nenastal ten správný čas.

5 tipů, které uplatníte při hovorech o menstruaci

PŘI POUČENÍ O MENSTRUACI NEZAPOMEŇTE svým dětem vysvětlit, jakým způsobem funguje ženské tělo. Menstruaci tak zbavíte mystifikace a děti ji budou vnímat jako něco zcela přirozeného. 

NEMLUVTE O MENSTRUACI JAKO O NEMOCI, ale představte ji jako naprosto normální součást života. 

NENÍ ÚPLNĚ OD VĚCI UKÁZAT NA PŘÍKLADU VODY VE SKLENIČCE, kolik krve při menstruaci žena ztratí. Děti si její množství nedokážou představit a spousta dívek má hrůzu z toho, že během menstruace vykrvácí. Mimochodem, udává se, že během menstruace odejdou v průměru tři polévkové lžíce krve. 

NEOMEZUJTE SVÉ VYSVĚTLOVÁNÍ JEN NA MENSTRUACI, ale soustřeďte se i na hygienické pomůcky. Povídejte si o tom, jaké výhody a nevýhody mají vložky, tampony a další možné pomůcky. 

ZAPOJTE DO KONVERZACE I PARTNERA. Dcera tak bude vědět, že za ním může přijít v okamžiku, kdy zrovna nebudete po ruce a například bude potřebovat nakoupit hygienické pomůcky a podobně. 

VIDEO: Jak se projevuje PMS a menstruační bolesti? Co proti nim platí?

Témata: Časopis Maminka, Rodičovství, Praktické rady, Rodiče, Naše tipy, Dospívání, Sex, Nemoc, Menstruace, Tabu, PMS, Praha, Máma, Dcera, Součást života, Směr, David, Normální součást, Menstruační kalhotky na Heureka.cz