Maminka.czChování a vztahy

Maminka mi vyčítá, že manžel doma vaří

Martina Machová 11.  1.  2013
Maminka mi vyčítá, že manžel doma vaří
„Milá, zlatá, ten ti brzy uteče, chlap má mít doma navařeno! Místo toho si ten tvůj chudák musí po práci uvázat zástěru a uvařit milostivé paní a dětem večeři. Jak jsem tě to proboha vychovala?“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlužno podotknout, že maminka paní Petry patří do onoho již poměrně „ohroženého druhu“ superžen, které jsou schopné jednou rukou žehlit košile, druhou uštědřovat spravedlivě dělené výchovné pohlavky dětem, které cvičně násobí a dělí dlouhé sloupce čísel. Přitom ještě odbíhá míchat guláš k večeři a kontrolovat bábovku v troubě. Manžela pak uvítá spořádaná rodinka s bohatě prostřeným stolem. Jenže jablko v tomto případě spadlo daleko od stromu; Petra nevaří, natož aby pekla.

Vařila jsem 3 roky! Až budeme chtít zhubnout, zase začnu

Stále čilá maminka své dceři přeci jen křivdí, když byla Petra necelé 3 roky na mateřské dovolené, dělávala občas večeře ona. I přesto, že na mateřské dodělávala vysokou školu, měla víc času, než ho má nyní, kdy pracuje na plný úvazek. K večeři tehdy bývaly nejčastěji saláty, rychlé pomazánky nebo jednoduché polévky. Děti často mívali obilnou kaši.

O víkendech vždy vařil manžel, vaření ho bavilo a baví. Navíc má rád jak českou klasiku – což si pochvalují děti a tchán, tak rád experimentuje – což oceňuje Petra a návštěvy. I když se Petra i manžel díky jeho umění decentně zakulatili, kamarádky Petry i její rodiče při zmínce o manželovi obdivně vzdychají. Kamarádky závistí. Rodiče s výčitkami v očích.

Pracuju s manželem: Katka (40) musela odejít z rodinné firmy, aby zachránila manželství

On vaří, ona se učí s dětmi

Petřina maminka si nikdy nepřipustí, jak moc ovlivňuje Petru naprosto rozdílný životní rytmus, než měla ona sama. Většina žen už prostě nechodí z práce v půl třetí, ale mnohem později, tedy pokud nemají štěstí na zaměstnavatele, který by jim umožnil zkrácený úvazek či práci z domova. Navíc v dobře fungujícím vztahu nebývá obvyklé, že by jeden po návratu z práce dělal všechno a druhý takřka nic.

Petra i manžel pracují na plný úvazek, oba chodí domů navečer. A tak si domácí práce prostě rozdělili podle toho, co lépe zvládají. Petra umí učit druhé, umí dobře vysvětlovat, je trpělivá a navíc příjemně komunikativní. Nemá proto problém se s dětmi učit, pak společně zajet na nákup.

Manžel mezitím v relativním klidu uvaří (jak on říká, relaxuje od náročné práce). Někdy vaří na víc dní, jindy pouze na daný den. Má-li někdy schůzku, vaří rodina jednoduchou kolektivní večeři – každý řekne svou představu a jde se na to. Někdo krájí zeleninu, jiný míchá vajíčka, další maže rohlíky nebo si míchá kaši. Ke stolu se usedá společně.

Víš, Petruško, ale stejně to není správné

Pokud by maminka Petry zredukovala svůj ústní projev na polovinu, byla by z ní naprosto úžasná babička, maminka i tchýně. Nicméně nekonečné telefonáty a občasné promluvy do duše Petru ničí. Maminka logické vysvětlení sice vyslechne, načež přijde již bájná věta: „Víš, Petruško, ale stejně to není správné“. Potom následuje přednáška na téma: ono se ti to stejně časem vymstí.

Manžela Petry tchýně okatě rozmazluje, snad aby „vyžehlila“ nedostatky své neschopné dcery. Na návštěvu jezdí zásadně s navařeným proviantem a za skřípění Petřiných zubů ji manžel vždy vítá se slovy: „Á maminko, konečně jste tady, ta vaše holka mi zase neuvařila.“

Témata: Chování a vztahy, Jen pro maminku, Zkrácený úvazek, Fungující vztah, Cila, Relativní klid, Manžel, Dom, Petřina, Logické vysvětlení, Petřín, Maminka