Maminka.czMaminka roku 2022

Maminka roku 2022: I s malými dětmi lze podnikat a postavit se na vlastní nohy, říká semifinalistka Lucie

redakce 5.  7.  2022
Odstartovalo semifinálové hlasování Maminky roku, a vy tak máte jedinečnou příležitost podpořit svou favoritku a poslat ji do velkého finále. Které maminky se letos probojovaly do semifinálového kola, se už nyní dočtete v červencovém vydání Maminky. Dnes vám představujeme soutěžící Lucii Janauer z kategorie Maminka podnikatelka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsem maminkou dvou malých rošťáků, autorkou knihy Teorie mateřství a zakladatelkou společnosti Monkey Mum s. r. o. E-shop zaměřený na prodej produktů pro šetrné mateřství jsem založila, když byly staršímu synovi tři měsíce. Pracovní hovory a on-line schůzky jsem pravidelně absolvovala se synem a jeho hračkami na klíně. S druhým synem v bříšku jsem odnosila a zabalila nespočty balíků a propracovala jsem nekonečně nocí.

Dnes prodáváme zboží zákazníkům po celé Evropě a vyvíjíme vlastní produkty, které mají dalším rodičům usnadnit rodičovství. Najdete u nás módu, dětskou výbavičku, kosmetiku, hračky, bezobalové produkty a mnoho dalšího. Moc ráda bych byla ostatním maminkám inspirací a motivací nebo i kontaktem pro radu ohledně podnikání. Protože i s opravdu malými dětmi lze podnikat a postavit se na vlastní nohy.

Maminka roku 2022: Pomáhám ženám získat sebedůvěru a informace potřebné k porodu, říká semifinalistka Linda

3 otázky pro maminku

Proč jste se rozhodla se do soutěže přihlásit?

Myslím, že maminky jsou ve společnosti velmi podceňované! Možná je to proto, že na mateřské strávíme dost času, a zatímco bychom tu dobu studovaly, budovaly kariéru nebo podnikaly, jsme doma s dětmi. Mně osobně to nestačilo a myslím, že spousta maminek by se ráda i na mateřské dále rozvíjela a posouvala se vpřed. Proto jsem se přihlásila.

Doufala jsem, že pokud ostatní maminky uvidí, že i žena s takto malými dětmi může založit šlapající firmu, uvěří, že to je možné. Protože je. Maminky nemusí být celý den pouze maminkami, ale mohou své dny propojit i s něčím, co je bude naplňovat a rozvíjet po naprosto jiné stránce. Se svou přihláškou jsem doufala, že nebudu pouze inspirací, ale stanu se i osobou, u které budou moct maminky shánět informace, rady a pomoc ohledně podnikání na mateřské. 

Co pro vás znamená být mámou?

To je hezká otázka. Někdy to pro mě znamená být chobotnicí, která běží celodenní maraton 24/7 do vyčerpání. A jindy to pro mě znamená úkol a důvěru danou mi od někoho tam nahoře k tomu, dát krásný život dvěma novým bytostem. Být mámou je sakra těžké, protože tvoříme základy a osobnost našich dětí, které si to, co jim dáme, s sebou ponesou celý život.

Od znalostí a dovedností přes zlozvyky až po sklony k závislostem nebo zlému chování. Snažím se děti učit co nejvíce věcí, které znám, ukazuji jim reálný svět, laskavost a lásku jednoho k druhému. Ale abych řekla pravdu, ani se necítím být "mámou". Jsem pro své kluky spíš takovou průvodkyní životem a nejlepším přítelem.

Dokážete si najít v kolotoči mateřských povinností také čas sama na sebe?

Když jsem s podnikáním začala, byly malému 3 měsíce. Na českém trhu jsem nemohla sehnat zábranu na manželskou postel, aby malý při našem společném spánku nespadl na zem. Rozhodla jsem se tedy založit e-shop, na kterém bych takové zábrany prodávala. Pro všechny rodiče, kteří respektují přirozené společné spaní.

Zpočátku jsem pracovala vždy, když malý spinkal. Jak syn rostl, nabídka i počet zákazníků se rozšířily. Nikdo ale nemohl tušit, že to bude až takový boom. Děti jsem chtěla vždy s malým věkovým rozestupem, aby byly parťáky, takže když už jsem čekala druhého synka, e-shop začal nabírat na velikosti. Vstoupili první dva investoři a mé nadšení nebralo konce. Starší syn sice samozřejmě vyrostl a už tolik nespal, ale s manželem jsme se zvládli vystřídat takovým způsobem, že jsem vše v klidu stíhala.

Problém nastal, když jsme zněkolikanásobili počet objednávek, začali prodávat do zahraničí, nabrala jsem první zaměstnance a narodil se druhý synek. Dvě tak malé děti 1,5 roku po sobě jsou náročné až až, a do toho strmě rostoucí firma. Je to – upřímně – velice náročné a nejednou jsem byla naprosto na dně svých sil.

Ale vzhledem k tomu, že Monkey Mum pro mě není jen práce, není ani pomyšlení na to, přestat. Mám velké štěstí, že kluci jsou rození malí podnikatelé a manžel je mi po boku téměř vždy, když je třeba. Společně to zvládneme a já jsem moc ráda, že mám takovou podporu!

Hlasujte pro svou favoritku!

  • Semifinále soutěže Maminka roku je v plném proudu. Vybrali jsme patnáct semifinalistek – pět z každé kategorie – a teď je na vás, koho pošlete do samotného finále.
  • Hledáme Maminku BLOGERKU, HRDINKU a PODNIKATELKU. Hlasování běží až do 20. července 2022. Poslat můžete celkem 10 hlasů kterékoli semifinalistce, a to každou hodinu ze svého facebookového profilu.
  • O pořadí soutěžících v semifinále rozhodnete hlasováním právě vy! Z každé kategorie postoupí do finále tři soutěžící s největším počtem hlasů.
  • O absolutní vítězce rozhodnou pak diváci on-line hlasováním během slavnostního galavečera v říjnu 2022.

VIDEO: Podívejte se, jak se v redakci vybíraly semifinalistky Maminky roku

Témata: Mateřství, Syn, Maminka blogerka, Maminka podnikatelka, Veronika Kašáková, Maminka hrdinka, Maminka roku 2022, Michaela Tomešová,, maraton, Aneta Krejčíková, Teorie mateřství, Podnikání, Mára, Maminka, Pomyšlení, Luci, Malé dítě, Lucie, Post, Shan, Favoritka, Evropa, Semifinalistka, Monkey Mum