Maminka.czMaminka roku

Maminka roku: Chci povzbudit maminky samoživitelky, říká Marie

redakce 19.  9.  2019
Marie Mrňávková se po rozvodu rozhodla, že začne podnikat a ze svého koníčka udělá podnikatelský plán. I když to nebylo lehké, z jejích ručně vyráběných hraček Brodita se stal fenomén.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké byly začátky vašeho podnikání?

Na začátku stála velká nouze. Po narození čtvrté dcery se mi rozpadlo manželství a já přemýšlela, co dál. Jedinou možností, jak se sama postarat o tolik malých dětí a být jim po ruce, se mi jevilo podnikání z domova. Ze stresu se ale u mě rozvinula Ménièrova nemoc, v jejímž důsledku jsem téměř ohluchla, což jen podpořilo mé rozhodnutí zkusit rozjet vlastní značku. V té době jsem šila hračky pro radost pod jménem Břichopas, ovšem vytvořit ze svého koníčka plnohodnotné zaměstnání bylo zpočátku téměř nad moje síly. Po roce tápání jsem prodala maličký byt v paneláku a koupila rozpadlý baťovský domeček, který mi postupně poskytl zázemí pro práci i bydlení. Rozjezd podnikání mi dlouho a bolestně omezovaly jak můj neutěšený zdravotní stav, provázený častými záchvaty, tak velký nedostatek financí a věk mých dětí (od 1 do 9 let). Prošla jsem si mnoha krizemi a restarty.

Všechny medailonky finalistek najdete TADY

 
 
To je obdivuhodné, že jste vydržela a neztratila energii…
 
Podnikání buduji celkem pomalu, ale pokud možno zodpovědně a bez větších rizik. Kde mi nestačí vlastní finance, hledám alternativy. V roce 2016 se mi podařilo získat pro hračky potřebné atesty s certifikáty. Skutečný zlom v mé práci nastal na jaře 2018 pořízením profesionálního vyšívacího stroje, který mi otevřel nové možnosti. Letos jsem se rozhodla svou značku Břichopas přejmenovat na Broditu, což je výraz v esperantu pro výšivku. Ta vtiskla všem mým výrobkům nezaměnitelný rukopis, do kterého vkládám velkou porci něhy a inspiraci folklorem.
 
 
Jak se vám daří a dařilo skloubit mateřství s podnikáním?
 
Velká rodina byl vždycky můj sen, proto jsem těžce nesla její rozpad. Dcery byly ve věku, kdy nešlo obejít péči o ně, a tak jsem práci natahovala do nočních nebo velmi ranních hodin. Zátěž to byla obrovská. Dnes je nejmladší dceři 5 let, děti jsou už zčásti samostatné a já se mohu podnikání lépe věnovat. Styl práce mi umožňuje být jim nablízku a podřídit jim kdykoli svůj čas. Cokoli navrhnu nebo ušiju, vychází vždy z jejich potřeb a konzultuji to s nimi. I když svou práci miluji a v hračkách a výšivkách jsem se našla, tak bez dětí by mi život nedával smysl.
 
 

Chtěla bych povzbudit maminky samoživitelky, aby se nevzdávaly. Prošlapati si svou cestu stojí za to!

 
Jaké máte podnikatelské plány do budoucna?
 
Nyní mohu s vlastní vyšívačkou rychle realizovat nové nápady a tvořit malé kolekce nejen hraček, ale i doplňků do dětského pokoje. Mám k pomoci pár externích šikovných rukou, bez kterých se už neobejdu. Chystám ucelené kolekce dětského programu, plánuji rozšířit nabídku kuchyňského designu a módních doplňků, láká mě móda pro děti a maminky. Ve fázi náročného vzorování jsou vyšívané pohádky, které mé dcery v batolecím věku milovaly. Velkou oblibu si mezi zákazníky našly i hračky s vyšitým jménem dítěte nebo dnem narození. Tuto nabídku chci rozšířit o další produkty, a tak trochu se ještě nechám překvapit, co nového mi zpod rukou vzejde. Chtěla bych povzbudit maminky nejen samoživitelky v tíživé situaci, aby nevzdávaly boj s těžkými neúspěchy a překážkami, které se mohou zdát nepřekonatelné. Všechny nemáme stejné příležitosti a ne vždy je člověku dopřáno dosáhnout, co by rád, ale nevzdat to a prošlapat si svou cestu stojí za to.
Témata: Maminka roku 2019, Sam, Samoživitelky, Mári, Podnikání, Rukopis, Dcera, Brodita, Baťov, Samoživitelka, Maminka, Břichopas, Máří, Marie Mrňávková, Výšivka, Koníček, Hračky