Maminka.czMaminka roku

Maminka roku: Hlavně překonat překážky při podnikání, říkají Monika a Markéta

redakce 21.  9.  2019
Monika Rummler s kamarádkou Markétou Šťastnou se při procházkách s kočárkem rozhodly pro společné podnikání. Začaly dělat balíčky pro těhotné a novopečené maminky Made for moms.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se zrodil nápad podnikat?
 
Díky naší osobní zkušenosti. Obě jsme byly těhotné v podobný čas, pouze s půlročním rozestupem. Jako těhotné a čerstvé maminky jsme dostávaly pouze dárky pro miminko. I když své děti milujeme nadevše, trochu nás mrzelo, že se na nás jako ženy trochu zapomíná. Navíc se Markéta přestěhovala pár měsíců po narození syna do Ameriky, kde je trh s dárkovými balíčky velmi rozvinutý. Existuje i forma pro mámy, ale hodně odlišná od našeho projektu. Když jsme si o tom povídaly, zjistily jsme, že u nás nikdo cíleně nepečuje o těhotné a maminky všeobecně, což je škoda, a my se to rozhodly změnit. Proto jsme založily značku Made for Moms a začaly s našimi dárkovými sadami pro nastávající a čerstvé maminky.
 
 
Jak se podnikání rozvíjelo?
 
Chtěly jsme, aby byl dárek perfektní. Proto jsme si daly velmi záležet při vybírání nejenom produktů do balíčku, ale i samotného balení. Už rozbalování krabice má být krásný okamžik a dárkovou krabici žena nevyhodí, ale může si ji nechat a uschovat do ní památky na miminko. Snažily jsme se produkty vybírat hlavně v České republice, což se nám podařilo například u stříbrných náramků, které si necháváme vyrábět podle našeho návrhu v Brně. U kosmetiky, která tvoří hlavní součást dárkových sad, jsme ale musely jít za hranice. Oslovily jsme britskou značku přírodní kosmetiky Bloom and Blossom, která se zaměřuje právě na nastávající a čerstvé maminky a její produkty používá i vévodkyně Kate. K naší obrovské radosti zakladatelky souhlasily s navázáním spolupráce. Pak už stačilo dořešit pár dalších drobností a v prosinci 2017, těsně před Vánocemi, jsme spustily náš e-shop. Přišlo pár objednávek od našich přátel a v novém roce začala ta těžší část. Oslovování redaktorek, schůzky a představování naší značky a produktů Bloom and Blossom. A nápad se líbil.
 
 
Velkou podporu získáváme i díky sociálním sítím a blogerkám, které si naši značku oblíbily. Od loňského podzimu jsme navíc výhradním distributorem kosmetiky Bloom and Blossom pro Českou republiku. Vše ale nebylo tak perfektní. Protože se Markéta odstěhovala s celou rodinou do Ameriky, dělilo nás najednou několik tisíc kilometrů a 9hodinový časový rozdíl. Naštěstí je Markétina práce hlavně v marketingu, který se dá dělat odkudkoli. A má to i svoje výhody. Díky tomu, že jedna pracuje přes den a druhá v noci, pracujeme v Made for Moms 24/7.
 
Jaké to je podnikat s kamarádkou? Nehádáte se? Jak to ovlivnilo vaše přátelství
 
Ač jsme si s Markétou dost podobné, máme stejný náhled na důležité věci, v některých věcech jsme i dost rozdílné. Takže si rozumíme a zároveň se doplňujeme. Já pocházím z financí, Markéta z marketingu, takže každá máme v Made for Moms zodpovědnost za svoji část, a to nám vyhovuje. Díky tomu, že jsme dvě, nemůžu dělat některá zbrklá rozhodnutí. Navíc je skvělé mít možnost věci probrat, pobavit se o nich. Za celou dobu jsme se nepohádaly, nějak i na dálku dokážeme vycítit aktuální situaci a přizpůsobit se.
 

Snažíme se překonat velké překážky v podnikání. Hlavně to, že jedna z nás žije v USA.

 

Jaké máte plány do budoucna?

Rády bychom rozšířily sortiment, a to hlavně o svoje vlastní produkty. Již v tuto chvíli hledáme přírodní opalovací přípravek pro maminky i děti na příští sezonu. Co se týče kamenné prodejny, ideální by bylo spojení s dalšími značkami.
Témata: Časopis Maminka, Maminka roku 2019, podnikání, Náhled, Sortiment, Brno, Kate, Maminka, Amerika, Česká republika, Markétin, Mad for Moms, USA, Rozbalování, Balíček, Bloom and Blossom, Markéta Šťastná, Zrod, Mark, Markétina, Narození syna, Značka, Produkt