Maminka.czMaminka v porodnici

Maminka v porodnici Mělník: Moderní prostředí, důraz na přirozené porody a individuální přístup

Vanda Stöckbauerová 1.  7.  2022
Při výběru porodnice hraje roli nejen dostupná vzdálenost, ale i vstřícný personál, moderní vybavení a nadstandardní služby. I proto jezdí do Mělníka rodit hodně maminek z Prahy. Dávají přednost menší porodnici a individuálnímu přístupu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při příjezdu do mělnické porodnice nás na první pohled upoutá moderně zrekonstruované prostředí včetně originálních fotostěn, před nimiž se maminky fotí s miminkem na památku. „Naši porodnici vyhledávají ženy, které chtějí přirozené porody a zároveň žádají něco navíc. Hledají moderní prostředí a individuální přístup,“ vysvětluje Lada Černá ze zdejšího marketingu.

Ročně tu proběhne okolo 1300 porodů. Personál se snaží o aktivní spolupráci s rodičkami a o respektování jejich požadavků a potřeb, aby se tady cítily pohodlně jako v domácím prostředí. Není proto divu, že sem jezdí rodit ženy i z velké dálky. „Máme asi čtyřicet procent maminek z Prahy. Hodně jich jezdí také z Kralup, Slaného, České Lípy, Ústí nad Labem a Mladé Boleslavi,“ vypočítává Pavla Jelínková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení.

VIDEO: Maminka v porodnici Mělník: Bonding po císařském řezu

„V relativní blízkosti Prahy jsme typ porodnice pro maminky, které chtějí spíš individuální rodinný přístup, nové hezké zázemí a dostupnost nadstandardních pokojů. Při rozhodování je pro ně důležitá také neonatologická jednotka intenzivní péče. Rodí se zde miminka od 33. týdne těhotenství.“ 

RŮZNÉ ÚLEVY U PORODU 

Následuje prohlídka porodních boxů, které poskytují pocit soukromí. Porodnice má k dispozici tři samostatné porodní boxy a jeden operační sál na císařský řez. Dva z porodních boxů mají vlastní masážní sprchu a WC. Využívají se zde relaxační pomůcky a techniky podporující analgezii a relaxaci pánevního dna. Porodní asistentka Jaroslava Kubáčová vysvětluje:

„V porodních boxech si mohou ženy ulevit masážní sprchou, polohováním na gymnastickém míči, žíněnkách či porodním lůžku. Pro porod je dobré, když jen neleží a jsou v pohybu na míči nebo ve svislé poloze. Polohy při druhé době porodní necháváme čistě na rodičkách. K dispozici jsou různé relaxační pomůcky, například masážní válečky či aromaterapie pomocí olejíčku, které snižují pocity na zvracení, pomáhají uvolňování a spuštění pravidelných kontrakcí.“

Porodní asistentka: K domácímu porodu bych nešla. Umíme zajistit intimní prostředí v nemocnici

Podle přání ženy (samozřejmě pod lékařským dohledem) lze porodní bolesti zmírnit i pomocí léků. Je možno využít místní umrtvení – tzv. paracervikální blok, což je rychlá a účinná metoda, která se provede během vaginálního vyšetření, zmírňuje bolesti a uvolňuje porodní cesty. Dále je k dispozici epidurální analgezie. Za úhradu lze využít rajský plyn (Entonox) nebo Dianatal gel, který usnadňuje průchod dítěte porodními cestami, snižuje riziko poranění a zkracuje druhou dobu porodní. 

Mezi nadstandardní služby patří i výběr konkrétní porodní asistentky. Služba stojí 6000 korun, platí se přes ceník nemocnice. „Když je vše v pořádku, porodní asistentka je během porodu s maminkou mnohem více než lékař. Celý porod může odvést sama, ale v případě komplikací je tu vždy lékař přítomen,“ vysvětluje vrchní sestra. 

BONDING JE AUTOMATICKÝ 

Po porodu zůstává maminka společně s miminkem (pokud to jeho zdravotní stav dovoluje) dvě hodiny na porodním sále pod kontrolou dětské sestry a porodní asistentky. „Miminko položíme mamince na hrudník nebo břicho. Nechává se dotepat pupečník, tatínek může přestřihnout pupeční šňůru. S rodiči se domlouváme, jestli může být miminko základně vyšetřeno neonatologem a dětskou sestrou.

Pokud ano, přenese se na vyšetření na výhřevné lůžko, pak se zabalí do červené osušky, aby mělo stejný průhled jako v těhotenství přes břišní stěnu. Po dohodě ho vážíme a měříme. Když maminka nechce, tak nejzákladnější vyšetření proběhne na jejím hrudníku, ale kontrola na lůžku je vždy vhodnější. S rodiči se na všem domlouváme. Následně maminku i s novorozencem převedeme, případně převezeme na lůžkové oddělení porodnice.“

Maminka v porodnici: Reportáž z Mělníka. Ženy se tu cítí jako doma

Realizuje se zde systém „rooming-in“, což znamená, že dítě je od porodu stále se svojí matkou. Výhodou je i to, že porodnice umožňuje bonding i po císařském řezu. Vrchní sestra Pavla Jelínková vysvětluje: „Snažíme se udělat maximum pro rodiče i pro lepší adaptaci miminek. Pokud musí žena podstoupit akutní císařský řez, tak bonding může provést tatínek. Sedí v křesle a miminko má na hrudníku, kůže na kůži.

Když jde o plánovaný císařský řez, nabízíme maminkám bonding top, což je speciální červený bavlněný pás s kapsou. Pás zakrývá ženě ňadra, je vyhrnutý tak, aby se mohla aplikovat anestezie. Máme ho k dispozici v různých velikostech. Když je miminko vybaveno, osušíme ho a dáme ho ženě do kapsy na prsa. Přes něj dáme ještě červenou osušku a dáme mu čepičku.“ 

RODINNÉ POKOJE JAKO MÍSTNÍ CHLOUBA 

Prohlížíme si pokoje, kde maminky tráví 72 hodin po porodu. Je zde celkem osm standardních pokojů a sedm nadstandardních (z toho čtyři jsou rodinného typu). Vrchní sestra Pavla Jelínková doplňuje: „Standardní pokoje jsou dvoulůžkové, vícelůžkové pokoje nemáme. Velký zájem je o nadstandardní pokoje s vlastním sociálním zázemím. Připomínají hotelový pokoj, chceme, aby se zde ženy cítily jako doma. Nadstandardní pokoj s přistýlkou stojí 1190 korun za noc."

"Ten si vybírají maminky, které chtějí soukromí. Rodinný pokoj stojí 1990 korun na noc se vším všudy, včetně stravy pro tatínka. V rodinném pokoji je manželské lůžko. A ve všech nadstandardních pokojích je fén, kosmetika, župan, klimatizace, zatmívací světla, lednička, rychlovarná konvice, kojicí čaje a veškeré vybavení. Dnes v porodnicích počítáme i s tatínky, jsme schopni jim vyhovět v různých požadavcích. Například když je otec vegetarián, tak mu stravu zajistíme.“ 

Porodní asistentka: K domácímu porodu bych nešla. Umíme zajistit intimní prostředí v nemocnici

REGISTRACE A VIP PROGRAMY 

Registrovat k porodu se zde těhotné ženy mohou ve 36. týdnu těhotenství v registrační poradně, kde se sepíše porodnická dokumentace. Vrchní sestra Pavla Jelínková vysvětluje: „Když těhotným ženám řekneme, že stačí ve 33. týdnu zavolat na číslo registrační poradny a první návštěva se domlouvá na 36. týden, tak mají obavu, co by se dělo, kdyby rodily o trochu dřív. Proto máme zřízený e-mail, kam se mohou registrovat elektronicky již od 14. týdne těhotenství.“

Před porodem stačí absolvovat tuto jednu návštěvu v porodnici. „S ženou projdeme anamnézu, zjistíme, jak těhotenství probíhá, udělá se vstupní ultrazvuk miminka, proběhne biometrie. Z měření vyjde i odhad váhy miminka, zkontroluje se placenta a množství plodové vody. A my máme hlavní informace o ženě a miminku,“ říká vrchní sestra Pavla Jelínková. 

Porodnice nabízí také různé VIP programy pro maminky, od předporodní péče až po laktační poradenství. Těhotné ženy se mohou s panenkou naučit polohy při kojení, nechat si vyšetřit prsa. Jednorázový kurz laktačního poradenství je pro registrované ženy zdarma. Pavla Jelínková doplňuje: „Poskytujeme i laktační poradenství po telefonu. Máme tři laktační poradkyně, které jsou maminkám k dispozici, pokud by po propuštění z porodnice potřebovaly poradit.“ 

Kdy vyrazit do porodnice: Porodní asistentka to prozradí na minutu přesně

MODERNÍ KOMUNIKACE 

Následně děláme rozhovor s porodní asistentkou a primářem. Prohlížíme si příjemnou místnost, kde se pořádají předporodní kurzy. Jednou za měsíc zde probíhají také kurzy hypnoporodu pod vedením lektorek Jemného zrození. Mělnická porodnice je unikátní i tím, že před pěti lety začala jako první u nás komunikovat i přes sociální sítě.

„První oslovení mohou ženy udělat přes Facebook nebo Instagram. My je pak s konkrétním přáním nasměrujeme na lékaře, registrační poradnu, vrchní sestru nebo naše předporodní kurzy. Snažíme se komunikaci zakomponovat do celého našeho konceptu. Chceme, aby se ztratila bariéra mezi lékařem a pacientkou. Vedeme dialog, protože porod je o dialogu. Přejeme si, aby u nás byla žena v bezpečí a zároveň byl zachován její komfort,“ uzavírá Lada Černá.

Z Mělníka odjíždíme s pocitem, že místní porodnice je vstřícné zařízení, které jde s dobou. A tak to má být. 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Miminko, Porodnice, Instagram, Otec u porodu, Porodní asistentka, Bonding, Ústí nad Labem, rajský plyn, Mladá Boleslav, Mělník, Maminka, Pavla Jelínková, Individuální přístup, Moderní prostředí, Láďa, Žíněnka, Mód, Pokoj, Jaroslava, Klimatizace, Kubáčová