Maminka.czMaminka v porodnici

Maminka v porodnici v Pardubicích: Intermediární centrum a unikátní projekt z Finska

Vanda Stöckbauerová 26.  10.  2023
Do Pardubic jsme se vydali především kvůli programu Close Collaboration with Parents, který zavedlo dětské a novorozenecké oddělení Pardubické nemocnice jako první v České republice. Jedná se o projekt úzké spolupráce s rodiči předčasně narozených dětí. Cílem je, aby miminka, která první týdny po narození musí trávit v inkubátoru, mohla být co nejblíže svým maminkám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V pardubické porodnici ročně proběhne okolo 1200 až 1500 porodů. „V loňském roce jsme měli 1230 porodů, což souvisí s obecným poklesem porodnosti v celé České republice,“ říká přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Dr. med. Germund Hensel, Ph.D. Oficiálně tu mohou rodit ženy od 31.+1 týdne těhotenství. Spádově se zde zajišťuje péče o předčasné porody v uvedeném období těhotenství z celého Pardubického kraje. „Jsme perinatologické centrum intermediární péče. Je to formálně nastaveno tak, že tady můžou rodit maminky od 31. gestačního týdne,“ vysvětluje MUDr. Marian Šenkeřík, primář Dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice.

VIDEO: V Porodnici Pardubice mohou být rodiče nepřetržitě s nedonošenými dětmi

Předporodní kurzy a cvičení

Těhotné ženy se zde mohou účastnit kurzů předporodní přípravy, které probíhají formou přednášek vedených lékařkami porodnického a novorozeneckého oddělení, porodními asistentkami a laktačními poradkyněmi. Celý kurz přípravy k porodu se skládá ze čtyř lekcí a jeho cena je 800 korun za pár, tedy za oba budoucí rodiče – nebo třeba těhotnou ženu a její kamarádku. Jedna lekce trvá zhruba hodinu a půl. Porodní asistentka Růžena Sedláčková vysvětluje: „Kurzy probíhají čtyři pondělí v měsíci. První lekce je s porodníkem, kdy se nastávající maminky dozvědí, kdy jet do porodnice, a získají další informace týkající se těhotenství a porodu. Další lekce je potom s pediatrem, kdy se učí péči o novorozence, eventuálně resuscitaci. Třetí blok přednášek je s laktační poradkyní, kdy se připravují na kojení a přebalování. Závěrečná čtvrtá lekce je věnovaná šestinedělí. Tam se ukazuje vše, co se týká šestinedělí, co maminku čeká, až přijde domů s miminkem.“

Ženy tu mají možnost docházet i na cvičení v těhotenství. Je tu k dispozici nová tělocvična, která je vybavena cvičebními pomůckami, jako jsou žíněnky, fitbally, overbally a další. Za jednu hodinovou lekci se platí 135 korun. „Nabízíme možnost cvičení v těhotenství pro všechny tři trimestry. Lekce jsou určené pro všechny maminky od 12. týdne těhotenství až do porodu. Kontraindikací jsou jen závažné problémy jako například cukrovka, vysoký krevní tlak, popřípadě placenta praevia a podobně. Zdravé těhotné můžou cvičit bez omezení,“ vysvětluje porodní asistentka.

Registrace k porodu

Povinná registrace k porodu zde neprobíhá, ale vhodné je absolvovat zaevidování, tzv. check-in. Gynekolog těhotnou ženu optimálně v 36.+0 až 37.+6 týdnu těhotenství odešle do porodnice, kde se po vyšetření zhodnotí rizika. Pokud je těhotenství vyhodnoceno jako nízkorizikové, může žena i nadále docházet do ambulance ošetřujícího gynekologa, případně po domluvě chodí do těhotenské poradny porodnice. Jedná-li se o těhotenství s rizikem nějakých možných komplikací, zůstává žena rovnou v péči těhotenské poradny nemocnice.

„Registraci, která se provádí v některých nemocnicích, aby tam ženy vůbec mohly rodit, tu u nás nemáme. Když u nás někdo zaklepe na dveře, tak u nás může rodit,“ dodává s úsměvem přednosta Hensel.

Porodní boxy a úlevové pomůcky

Pardubická porodnice disponuje čtyřmi porodními boxy a jedním operačním sálem na císařské řezy. „Máme ten velký luxus, že sál na císařské řezy je přímo na porodním sále. Máme instrumentářky jenom pro gynekologii a porodnictví. To znamená, že nejsme spojení s centrálním operačním sálem a chirurgií. Je to výhodné nejen pro nás, ale i pro ženy, které musí podstoupit akutní císařský řez. Šetří se tím čas, žádný výtah, transport,“ vysvětluje přednosta Hensel.

Na jednom porodním boxu mají maminky k dispozici vanu. Jedná se o nadstandardní porodní sál za poplatek 1175 korun, kde jsou k dispozici certifikovaná relaxační a porodní vana s trvalým dohřevem vody, relaxační pomůcky, kardiotokograf s bezdrátovými sondami atd. Dál je tu k dispozici systém Multitrac, jehož součástí jsou porodní stolička a podpůrný závěs. Jedná se o zařízení, které mohou rodičky využívat v průběhu první doby porodní k zaujímání úlevových poloh. Oblíbená je tu také aromaterapie. A když nefarmakologické metody tlumení bolesti nezabírají, rodičky tu mají samozřejmě k dispozici epidurální analgezii nebo entonox.

Porodní přání a role porodních asistentek

„Fyziologické porody může vést jen porodní asistentka,“ říká přednosta Hensel a doplňuje: „Ale lékař je vždycky přítomen někde poblíž, aby byl ihned k dispozici.“ Nastávající maminky, které si přejí mít porod podle svých představ, přicházejí často s porodními plány, v nichž uvádějí svá přání ohledně vedení porodu a péče o novorozence. Obecně se tu snaží přání žen vyhovět. Přednosta Hensel doplňuje: „Snažíme se být vstřícní. Máme tu opravdu vstřícný personál, který se snaží přistupovat k maminkám individuálně.“ Porodní plán mohou ženy konzultovat s předstihem s personálem porodního sálu. O postojích k nejběžnějším přáním se dočtou i na webu porodnice

Císařské řezy

Podíl císařských řezů je tu 25,3 %, což je celorepublikový průměr. V četnosti císařských řezů vidí přednosta Hensel i největší změnu v českém porodnictví. „Dřív se často řešilo, proč se provedl císařský řez. Dneska je to opačně. Když je nějaká kritická situace během vaginálního porodu, tak následuje vždy otázka, proč jsme neprovedli hned císařský řez. Porodnické umění už je zkrátka víc o císařských řezech. Například vaginální porody plodu s polohou koncem pánevním jsou opravdu jen málo běžné. To je trend, který nemůžeme zvrátit.“

Maminky po císařském řezu se často ptají na bonding. MUDr. Šenkeřík vysvětluje: „V tuto chvíli je u nás bondování po císařském řezu omezeno podmínkami na porodním sále, kde je poměrně nízká teplota. Pokud žena není v celkové anestezii, tak jí miminko na chvíli ukážeme, přiložíme ho a pak teprve dítě ošetřujeme. Aby bylo setrvale na porodním sále okamžitě od narození další dvě hodiny a během té doby se dokončila operace, to zatím možné není. Nicméně snažíme se a pracujeme na tom.“ Ale samozřejmě dvě hodiny po porodu může nepřetržitě bondovat tatínek.

Oddělení šestinedělí

Oddělení šestinedělí disponuje šesti trojlůžkovými pokoji a pěti nadstandardními jednolůžkovými pokoji. Nadstandardní pokoj, který si lze rezervovat při nástupu do porodnice, stojí 500 Kč na noc. Všechny pokoje jsou vybaveny moderními polohovacími lůžky, televizí a samostatným sociálním zařízením.

Kromě fyziologických novorozenců leží na novorozeneckém oddělení děti mírně až středně nedonošené. „Jsme intermediární centrum pro péči o novorozence. Děti, které jsou extrémně nedonošené, se centralizují do fakultních nemocnic a na jednotky intenzivní a resuscitační péče pro novorozence. Naopak děti, které jsou donošené, leží na běžných porodnicích v těch nejmenších nemocnicích,“ vysvětluje MUDr. Šenkeřík.

Unikátní projekt z Finska

Specialitou novorozeneckého oddělení je unikátní projekt Close Collaboration with Parents, který se zaměřuje na rodiče předčasně narozených dětí. Celý nový koncept netkví pouze v přesunutí inkubátoru na pokoj maminky, ale především ve změně přístupu celého zdravotnického týmu. Ten se v tomto případě stává průvodcem a mentorem maminek, aby mohly od prvních chvilek pečovat o své dítě a být s ním v neustálém kontaktu.

„Díky spolupráci s kolegy z Finska jsme od nich převzali jejich přeškolovací program pro zdravotnický personál. Naším cílem je kontakt mezi rodičem a dítětem nepřerušovat a neomezovat, ale rodiče v kontaktu podporovat, usnadňovat ho a prohlubovat vzájemnou emocionální vazbu. Předáváme informace a učíme rodiče s nezralými dětmi zacházet tak, aby to pro děti bylo co nejefektivnější a aby se sami rodiče tohoto kontaktu nebáli,“ říká primář Šenkeřík a doplňuje: „Pokud to situace dovolí, a miminko je tedy středně nedonošené, ale je stabilní, tak se ho snažíme co nejdříve umístit na stejný pokoj, jako je maminka.“ Potom ta péče připomíná do značné míry systém, který je běžný u fyziologických novorozenců. „Akorát tu maminku musíme nějakým způsobem zaškolit, musíme se s ní být schopni domluvit. Maminka musí pochopit speciality a zvláštnosti toho, co nezralé dítě potřebuje, aby byla schopna rozlišit, co je schopna zvládnout sama a na co musí zdravotnický personál okamžitě reagovat. A tímto směrem by měla péče postupovat, aby bylo dítě co nejblíže své mamince, samozřejmě když to jeho zdravotní stav dovolí,“ uzavírá primář Šenkeřík.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Císařský řez, Porodní asistentka, projekt, Pardubice, reportáž, Lekce, Entonox, Pardubický kraj, Marián Šenkeřík, Česká republika, Unikát, Maminka, Multitrac, Pardubická nemocnice, Finsko, Salem, Přednosta, Novorozenecké oddělení

Video