Maminka.czŠkolák

Maminko, já chci zvířátko!

Vanda Stöckbauerová 11.  11.  2014
Touží vaše dítě po domácím mazlíčkovi, ale vy stále váháte? Dobře děláte. Pořízení živého tvora by se totiž nemělo brát na lehkou váhu. Jaké zvíře zvolit a kdy je vhodná doba?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než si přinesete domů roztomilého chlupáče, ověřte si, zda někdo v rodině netrpí alergií. Ačkoli se někdy stane, že alergie na zvíře časem vymizí (zvlášť když je člověk s alergenem v každodenním kontaktu), bylo by nezodpovědné na to spoléhat. Než pořídíte zvířátko, prostudujte si o něm odbornou literaturu, přečtěte si diskuse a zkušenosti rodičů a vše v klidu a bez emocí promyslete. Potomkům vysvětlete, že zvíře není hračka, ale živý tvor. 

Rybičky 

Možná si říkáte, že rybičkami nic nezkazíte. Jsou nenáročné, nezapáchají, nedělají nepořádek, hodí se i pro alergiky, a když odjedete na pár dní pryč, nic hrozného se jim nestane. Ano, to je pravda. Jenže přiznejte si, že pokud váš potomek touží po psovi, rybičky mu rozhodně stačit nebudou.

Přece jen jsou stále za sklem, takže se s nimi nedá moc pomazlit, a pro temperamentní malé dítě budou poněkud nudné. Rybičky se hodí spíše do rodin, kde se pro ně nadchnou i samotní rodiče. Akvaristika je krásný koníček, který však musí zúčastněné opravdu bavit, protože udržovat akvárium čisté není samo sebou. Pokud ale máte větší děti (zhruba okolo 10 let), které po rybičkách touží, a vám se malý vodní svět rovněž líbí, potom neváhejte a investujte do kvalitního akvária. 

Morče, křeček, králík 

Jedná se o populární domácí mazlíčky, kteří představují určitý kompromis ke kočce nebo psovi. Mají kožíšek, takže se dají pohladit, ale svou velikostí a péčí nejsou tak nároční. Ovšem výběr si promyslete.

Takový křeček je tvor samotářský a mazlení mu nedělá moc dobře. I když je péče o něj jednoduchá a finančně nenáročná, dítě může po chvíli omrzet. Morčata jsou větší, přítulnější a většinou nekoušou. Při dobrém zacházení se rychle ochočí, takže se s nimi dá i pomazlit. Péče o ně není složitá, zvládnou ji i děti. Ovšem patří mezi silně alergenní zvířata. Také počítejte s tím, že morče se dožívá přibližně pěti až osmi let, proto představuje závazek na delší dobu. Stejně tak králíčci (doma se většinou chovají zakrslí králíci) se mohou dožít až deseti let.

Jedná se o přátelská a společenská zvířátka, která se ráda mazlí a až na výjimky nekoušou. Ovšem vyžadují pravidelnou péči a kontakt. Když tráví sami dlouhé dny v kleci, může se stát, že si na lidi nezvyknou a budou se jich bát. Morčata, křečci a králíci se hodí už pro malé děti asi od 4 let (samozřejmě je nutné zohlednit individualitu vašeho potomka). 

Andulka, papoušek 

Pokud chcete své ratolesti koupit zvířátko, které neběhá po bytě, ale zároveň komunikuje, zvolte andulku či papouška. Myslete však na to, že ptáčci jsou křehká stvoření, takže musíte dávat pozor, aby jim dítě nedopatřením neublížilo.

Děti by neměly bouchat do klece nebo u ní křičet, proto se tato zvířátka hodí spíš pro větší děti od 7 let, které se mohou zapojit i do péče. Celá rodina si bude muset zvyknout na ranní křik, poletující prachové peří a častější úklid.

Želva

Pro děti, jež jsou alergické na srst či peří, představuje želva vzácnou příležitost k chovu domácího mazlíčka. Nicméně i u jejich chovu je třeba, aby dětem pomáhal zodpovědný rodič, péče je totiž poměrně náročná.

Pro suchozemské želvy musíte pořídit terárium se speciální žárovkou s UV zářením, vodní želvy potřebují skleněné nebo plastové „želvárium“. Nejdůležitější věcí, kterou nesmíte opomenout, je jejich dlouhověkost. Vodní želvy se dožívají věku až 35 a více let, suchozemské želvy přes 50 let, přičemž vyšší věk není výjimkou.

Navíc želvy celý život rostou, takže z malinké želvičky se časem stane pořádný kusanec, který může být kousavý, má sílu a ostré drápy. Proto se doporučuje pořídit ji dítěti přibližně od jeho 7 let. 

Kočka

Při pořízení kočky byste měli počítat s tím, že ačkoli jsou téměř všechna koťátka hravá, někdy z nich vyrostou silné osobnosti a ne každá kočka musí být nutně přítulná. Myslete na to, že kočka může vystrčit drápky, tudíž se hodí spíš pro starší děti od čtyř let výš. I když některé kočky se kamarádí už s batolaty (záleží na individualitě kočky). 

Pes

Vlastní pejsek je snem snad každého dítěte. Je věrný, mazlivý, učenlivý a je s ním legrace. Dokáže být tím nejlepším přítelem jak pro dítě, tak pro dospělého. Jenže za to od lidí vyžaduje nejvíc času a péče.

Pes by se proto měl pořizovat jen v případě, že pro vás nebude problém ho několikrát za den vyvenčit, poskytnout mu dostatečné množství psychického i fyzického vyžití, kvalitní krmivo a veterinární péči. Nutně ke svému životu potřebuje denní přísun lásky a her.

Dopředu však pořádně zvažte výběr plemene a pátrejte po zkušenostech pejskařů. Některá plemena malé děti přímo zbožňují a pejsek může být skvělým parťákem už pro lezoucí miminko. 

Proč je mazlíček pro děti důležitý? 

Tereza Beníšková psycholožka 

Zvířátko je pro dítě zdrojem nových podnětů. Přinejmenším se dá pozorovat (např. rybičky), s většinou domácích mazlíčků si však lze hrát, mazlit se s nimi, cvičit je. Jejich přítomnost v rodině obvykle přispívá k duševní rovnováze dětí (pokud je ovšem zvíře v rodině vítáno).

Domácí zvířata (a zvláště chlupatá, se kterými se dá mazlit) zmírňují neurotické a úzkostné prožívání. Děti se díky zvířátku naučí lépe soustředit a být trpělivější. Učí se vnímat potřeby druhého, což pak úspěšně přenášejí i do mezilidských vztahů. Rozvíjejí svou empatii. Učí se zodpovědnosti v péči o někoho jiného. Zvíře také pomáhá zvyšovat zdravé sebevědomí. Dítě se mu může vypovídat, ono ho vyslechne, nepřerušuje a hlavně miluje bezpodmínečnou láskou. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Rodina, Školák, Váš domov, papoušek, Za sklem, ptáčci, Pořádný kus, Rybička, Určitý kompromis, Krmivo, Mezilidské vztahy, Terárium, Nový podnět, Skvělý parťák, Nejdůležitější věc, Andulka, Morče, Akvárium, Tereza Beníšková, Nejlepší přítel, Denní přísun