Maminka.czPředškolák

Maminko, mně je mokro - díl I.

Ivana Ašenbrenerová 24.  7.  2010
Maminko, mně je mokro - díl I.
Noční pomočování není žádná legrace, nad kterou byste měli mávnout rukou. Pro rodiče i pro dítě je to problém, který je potřeba začít řešit včas. Přinášíme vám tipy, které vám s problémem pomohou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Matěj se počurával v noci asi do tří let, od té doby se mu dařilo prospat celou noc. Jenže pak jsme začali mít s manželem problémy a schylovalo se k rozvodu.

Bohužel v té době se začal opět v noci počurávat, to už mu bylo pět let.
Lékařka nám řekla, že má jeho pomočování psychické důvody a že musíme eliminovat stresující situace. Začali jsme se synem chodit k dětské psycholožce a terapie trvala docela dlouho, ale nakonec byla úspěšná,“ vypráví pětatřicetiletá maminka Věra Krajčíková z Prahy.

Pokud máte dítě, které také v noci nevydrží „suché“, pak je načase hledat příčiny. Někdy stačí jen zapátrat ve vlastním svědomí.

Kdy jde o problém?

Noční pomočování neboli enuréza je zejména u chlapečků poměrně dlouho normální, podle MUDr. Alexandry Vidnerové se pomočují i šestiletí kluci. Zda je dítě nemocné, nebo má „jen“ nějaký problém ve své hlavičce, to by měl ale rozhodnout lékař.

V pěti letech by dítě už mělo jít na toaletu samo a zvládnout všechny úkony spojené se svlékáním, oblékáním a utíráním. Pamatujte, že stačí nachlazení, chřipka a nějaká ta „nehoda“ se prostě stane.

V takovém případě není třeba panikařit, ve většině případů noční pomočování vymizí buď samovolně, nebo po léčbě. Kdy by se tedy mělo přestat vaše dítě počurávat? Odpověď na tuto otázku není snadná. Mezi dětmi jsou totiž odchylky, které byste měli akceptovat.

Pokud je ale vaší ratolesti pět let a víc a stále nacházíte ráno mokré prostěradlo, neměli byste to nechat plavat. A i když se asi pětina pětiletých dětí pomočuje, bagatelizování není namístě. Takové počurání je pro dítě ponižující a vyvolává v něm pocity zahanbení. Co tedy dělat?

V první řadě vyhledat odborníka, který dítě vyšetří a vyloučí například infekci nebo jiné organické příčiny. Příčinou enurézy může být zvýšená dráždivost močového měchýře, nádory v malé pánvi nebo také cukrovka. Proto je důležité to všechno vyloučit, aby se mohla zahájit vhodná léčba.

Více se dočtete již zítra 25. července 2010.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Noční pomočování, Mokré prostěradlo, Věra K, Stresující situace, Zvýšená dráždivost, Mokro, Enuréza, Vhodná léčba