Maminka.czRodina a vztahy

Maminko, tatínku, děkuju vám!

Erika Pilátová 6.  10.  2016
Máte někdy pocit, že váš život je bláznivý kolotoč a nikdo neocení, co všechno zvládnete? Nevěřte tomu. Máme pro vás dobrou zprávu: Vaše miminko se tváří úplně nevinně, ale všechno to ví. O vás i o tatínkovi. Je zkrátka v těch nejlepších rukách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tati, děkuju ti, že…

…jsi u toho byl, když jsem se narodilo. Držel jsi mámu za ruku, když to potřebovala, a přestřihl jsi pupeční šňůru. A byl jsi první na světě, který si mě mohl pochovat. Měl jsi co dělat, aby ses udržel na nohách, ale dal si to! Máma na tebe ječela, ale tys to vydržel. Jsem tvoje první miminko na světě a ty jsi můj jediný táta na světě. Jsme jedničky, napořád.

…jsi mě pořád choval. Nejen když jsem plakalo. Prostě jen tak z lásky, nemohl ses na mě vynadívat a pořád jsi mi říkal, že se ti moc líbím. Všechno jsi mi ukazoval a vysvětloval. Měl jsi nekonečnou trpělivost se mnou chodit pořád dokola po bytě a zastavit se u věcí, u kterých sis myslel, že se mi fakt líbí trochu víc. A musím uznat, že jsi měl dobrý výběr. Nejvíc se mi líbilo u okna, koukat na auta a pak mě zajímaly všechny ty věci v koupelně a v kuchyni. 

…jsi mi dal ochutnat různé věci. I takové, které by mi máma nedala. Třeba olíznout lízátko, jahodu nebo med. Já sice ještě neumím mluvit, ale stejně bych to na tebe neřeklo. Je to naše tajemství. Dokonce jsem mohlo venku ochutnat písek, kytky i další věci, které asi mamince nikdy nesmíme prozradit. Protože je to navždy jen mezi námi dvěma.

…jsi mi pověsil nad postýlku všechny ty zajímavé věci, které vypadají jako hračky a přitom to hračky nejsou. A že poznáš, které mě nebaví a vyměníš je za lepší a mnohem zajímavější. A že mi taky někdy půjčíš opravdový telefon, do kterého můžu kousat. Nebo můžu úplně zmuchlat noviny, které sis nestačil přečíst. Máma si někdy myslí, že už to přeháníš, ale my víme své.

…přijdeš večer z práce a můžeš se mnou dělat bláznivé věci. Že se se mnou pořád mazlíš a vyhazuješ mě do vzduchu. Vím, že mě pokaždé chytneš, protože mi vždycky šeptáš, že jsem to nejlepší ve tvém životě. Čteš mi ty nejbláznivější pohádky a hrozně si u nich vymýšlíš. Někdy fakt přeháníš, ale nechám tě být, protože vidím, jakou z toho máš radost.

…musíš někdy kvůli mně být na gauči, aby ses vyspal. A že se za to nezlobíš ani na maminku, ani na mě. A že tam ráno za tebou stejně můžu a klidně na tebe můžu skočit nebo na tobě usnout, protože tak pěkně hřeješ. A taky si myslím, že se ti pak stejně lépe vstává, i když tě trochu poslintám.

Mami, děkuju ti, že…

…jsem se narodilo právě tobě. Když jsem se k tobě poprvé přitulilo, hned jsem se zamilovalo do tvojí vůně a vím, že bych tě poznalo mezi milionem jiných maminek. A stejné je to i s tvým hlasem. Neříkám, že u tebe v bříšku nebylo dobře, ale když jsem poprvé ucítilo tvoji tvář na mojí, tak to bylo tedy něco! Jsi jenom jediná, jen moje.

…jsi pořád tak milá a hodná. I když se díky mně moc nevyspíš, protože často pláču. Mami, ale já nepláču jen tak. Někdy je mi zima, někdy mám hlad a někdy mě bolí i bříško a já ti to neumím říct, umím zatím jen plakat. Ale až to budu umět všechno říct, tak to bude o dost lepší, to mi věř.

…o mně všechno víš. Že víš, co máš udělat, když mám teplotu nebo nemůžu usnout. Že víš, kdy potřebuju pohladit a kdy zase potřebuju klid. A že když nejsi se mnou ty ani táta, tak je se mnou někdo, kdo mě zbožňuje, třeba babička. Prostě vím, že na tom obrovském světě nikdy nebudu samo. Nebojím se skočit, nebojím se ničeho. Jste tady.

…se nezlobíš na tátu, když dělá bláznivé věci. Třeba když mě drží ve vzduchu za nohy nebo se mnou dělá letadlo. Já se tak směju, že u toho čurám. A taky jsem trochu jako z gumy, nemusíš se strachovat, že se mi něco stane. My prostě takové bláznivé věci potřebujeme dělat spolu. A nejlepší je, když u toho nejsi. To můžeme všechno!

…toho tolik víš o tom, co mám papat. Že pořád někde něco čteš a pak pro mě sháníš to nejlepší papání, že doma večer vyrábíš přesnídávky a pečeš sušenky. A že vždycky víš, kdy a na co mám tu největší chuť. A že i když víš, že mi to nechutná, tak to nevzdáš a zkusíš to znovu a já pak zjistím, že je to vlastně dobré. To pak vidím, že máš opravdovou radost.

…umíš dělat hodně věcí najednou. Míchat kaši, plácat mě po zadečku, odpovídat tátovi na všechny otázky. A vysvětlovat šéfovi, proč jsi mu neposlala slíbenou práci. Že večer vypadá naše kuchyně jako herna pro divochy a ráno už je zase všechno tam, kde má být, a všude to krásně voní. Já vůbec nevím, jak to děláš, jednou bych to taky chtělo umět. Asi máš kouzelnou hůlku.

Rodičovství po našem: Mít děti neznamená změnu životního stylu
Nemůžete se dočkat miminka? A co když ono čeká na vás…
Témata: Časopis Maminka, Rodina a vztahy, Gumy, Lízátko, Písek, První miminko, Dobrý výběr, Herna