Maminka.czČasopis Maminka

Maminkou v cizině: Školu hrou nečekejte, tlak na výkon je velký, říká Anička žijící v Německu

Lucie Kaufnerová 13.  9.  2022
V dalším dílu seriálu, v němž sledujeme příběhy českých maminek ve světě, se poprvé podíváme k jednomu z našich sousedů. O tom, jak se vychovávají děti v česko-německé rodině, nám bude vyprávět Anička z Mnichova.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Anna Paap (32) vystudovala lingvistiku a bohemistiku v Praze na Karlově univerzitě a jazykovědu v Berlíně. Po studiích překládala a učila němčinu a češtinu. V současné době se věnuje hlavně bohemistice, tedy českému jazyku, který je nejen jejím oborem, ale i vášní. V úvodu svého blogu Mluvím taky česky říká: „Svoje děti vychovávám po česku a pomáhám k tomu i dalším českým rodičům žijícím v zahraničí.“ Pro mnohé maminky v cizině je její blog bohatou zásobárnou nápadů a tipů, jak na výchovu v bilingvním prostředí. Kromě aktivit spojených s vícejazyčnou výchovou učí Anička češtinu v Českém centru Mnichov a pomáhá organizovat česko-německé kulturní projekty pro školy i pro veřejnost. Se svým německým manželem má dvě děti, sedmiletou Elišku a pětiletého Tima.

Co vás přivedlo do Německa?

Původně jsem chtěla vyjet jen na magisterské studium. V Česku jsem studovala překladatelství a tlumočnictví němčiny a připadalo mi důležité, abych v zemi i chvíli žila. Se svým současným manželem jsem se náhodou seznámila ve Francii. Vztah na dálku nás sblížil a já se po studiu přestěhovala do Mnichova. V pravidelných intervalech jsem se pak snažila přemluvit ho k přestěhování do Česka, kde jsem nechala všechny svoje kamarády a zázemí, ale neúspěšně. Teď už jsem si zvykla, v Německu žiju devět let.

V porovnání s předešlými díly našeho seriálu je Německo „za rohem“. Jaké to má pro vás výhody, případně nevýhody?

Určitě je to velký rozdíl, Německo je Česku blíž nejen geograficky, ale i kulturně. Výhody jsou určitě možnost navštěvovat rodinu a živost české kultury a češtiny pro moje děti. Loni jsme si u česko-německých hranic díky mým rodičům koupili chatu, která nám teď umožňuje jezdit do Česka i spontánně na pár dní v měsíci a budovat si tam nové vztahy. Děti si už našly kamarády a těší se tam. Není to ale vracení se domů, protože nás tam berou jako víkendovou náplavu – máme německou espézetku a na stereotypy narážíme na každém kroku. Obecně je výhodou pro české rodiny v Bavorsku a v Sasku to, že se tady najde česká nebo slovenská infrastruktura. Velká poptávka je třeba po českých doktorech a právnících. Na druhou stranu to ale člověka nenutí k tomu, aby se jazyk naučil pořádně a zkoušel se víc integrovat.

Je nám, Čechům, německá kultura tak blízká, že se tam české rodiny cítí jako doma?

Podle mě velmi záleží na tom, s čím člověk do Německa přichází. Když se chce cítit jako doma, má určitě větší šanci. V Berlíně jsem se tak třeba cítila mnohem víc a rychleji než v Mnichově, protože jsem chtěla, těšila jsem se na to. Při studiu jsem měla mnoho možností seznámit se se zajímavými lidmi. Mnichov byl už potřetí během čtyř let o budování nového zázemí. Neměla jsem chuť, navíc jsem celkem záhy otěhotněla a neměla ani síly. Moje veškeré mnichovské kontakty se v prvních letech rekrutovaly ze sociální skupiny maminek malých dětí, což bylo diametrálně odlišné od Prahy, kde jsem měla kolem sebe mnohem pestřejší složení lidí. Trvalo mi dlouho, než jsem si dokázala vůbec představit to tady nazvat doma. Přijetí přišlo postupně. Určitě k němu dost přispěly i děti, pro které to je tady už automaticky doma. Německo je velké a dost různé. Povahou máme určitě blíž k východním oblastem. Tady v Bavorsku žili lidé desítky let na „druhé straně barikády“ a je to pořád vidět. Za covidu třeba nejvíc bilo do očí dodržování pravidel. V Bavorsku se prostě dodržují, víra v autoritu je silná.

 

KURZY POPORODNÍ GYMNASTIKY JSOU SAMOZŘEJMOSTÍ.

 

Obě vaše děti se narodily v Německu. Jak hodnotíte tamější péči o maminky v těhotenství a v šestinedělí?

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak probíhá v Německu porod

Školní docházka

Výchova dětí

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Časopis Maminka, Rodina, Rodičovství, Rodina a vztahy, Rodiče, stěhování, Anička, Eliška, ministerstvo školství, Francie, Poptávka, Inženýr, Maminka, Česká republika, Praha, Bavorsko, Saska, Německo, Děti, Berlín, Škola