Maminka.czJen pro maminku

Maminky, nepodceňte intimní hygienu své holčičky

Reklama 12.  8.  2019
Snad každá maminka někdy slyšela větu „Mami, mě to pálí“. Přesto si jen málokdy, bolest, opruzení nebo zarudnutí genitálií u malých holčiček spojujeme s gynekologickými problémy. A právě zanedbání těchto problémů v dětském věku může v dospělosti vést k chronickým gynekologickým problémům a potížím s plodností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gynekologické problémy u malých holčiček nejsou ničím výjimečným, podle průzkumu společnosti GYNELLA téměř 63 % rodičů uvedlo, že jejich dcery trpí obtížemi ve formě zarudnutí, svědění či pálení. V dětském věku se u dívek můžeme setkat také se zánětem, synechií vulvy, krvácením, poruchou pohlavního dospívání, nádory nebo úrazy. K těm nejčastějším gynekologickým problémům patří právě záněty a synechie, kterým se však dá velmi účinně předcházet dodržováním hygienických návyků a běžnou prevencí.

Lze těmto potížím nějak předejít? Dělají rodiče nějakou chybu při péči o dětské genitálie? Existuje nějaký mýtus v péči o genitálie?

Klepněte pro větší obrázek

„Ano, mýtů existuje hned několik. Pro mě zcela zásadní mýtus je, že se děti nemusí často mýt z důvodu, že navykne špíně a zlepší se mu imunita. To je naprostá hloupost. Copak vy se myjete jednou týdně? Asi ne. A stejně bychom měly přistupovat k našim dětem. Zejména pak v problematice intimní hygieny. O tu je třeba dbát s nejvyšší pozorností“, říká MUDr. Klára Braunová, dětská gynekoložka.

Rodiče by měli dbát především na správné návyky při utírání konečníku, protože většina zánětů vzniká díky bakteriím, které se do pochvy dostanou právě z konečníku. Bavlněné prádlo bez umělých vláken a vzdušné oblečení určitě prospívají více, než těsné džíny a legíny. A samozřejmě tím nejdůležitějším je pak každodenní hygiena. Vyhněte se agresivní kosmetice a používejte pouze přípravky, určené pro děti. Holčičky mají jiné pH než dospělé ženy a na trhu již existují přípravky, které jsou určené speciálně k péči o dětské genitálie.

Klepněte pro větší obrázek

S ohledem na budoucí pohlavní a reprodukční zdraví vaší dcerky je velmi důležité jakékoliv příznaky infekce v intimních oblastech nepodceňovat. Následky mohou být kromě srůstů zevních rodidel a výtoků také nevratné poškození pohlavního vývoje či neplodnost.

Témata: Jen pro maminku