Maminka.czNebezpečné výrobky

Maminky pozor! Nemáte doma nebezpečnou kaši?

Iva Endrychová 26.  11.  2014
Z trhu se stahuje jedna šarže dětské ovesné kaše Alnatura. Při laboratorních zkouškách v nich byla zjištěna přítomnost jedovatého atropinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedná se o dětskou ovesnou kaši Alnatura čtyřzrnná nemléčná obilná kaše, 250 g, výrobní šarže 14.152.1 s datem minimální trvanlivosti do 30. 11. 2015, kterou vyrábí  Holle Baby food GmbH ze Švýcarska. 

Varování před touto kaší obdržela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF).  Kaše se prodávala v drogistickém řetězci DM. 

Klepněte pro větší obrázek
Závadná kaše

V kaši prokázala laboratorní analýza přitomnost Atropinu. Jde o tropanový alkaloid. Tyto látky jsou ve vyšších koncentracích pro člověka toxické. Ve výše uvedené šarži ze našlo množství atropinu 12,1 mikrogramů na kilogram.

Klepněte pro větší obrázek
Vyznačené datum minimální trvanlivosti

Do Česka bylo dodáno 1296 kusů tohoto závadného produktu, na kterém je vyznačena minimální trvanlivost do 30. 11. 2015. Prodejce již začal výrobek stahovat z prodeje. Inspekce s prodjecem již zahájila správní řízení o uložení sankce a spotřebitelům doporučuje, pokud mají tento produkt doma, aby jej nekonzumovali. 

Témata: Nebezpečné výrobky, Obilná kaše, Nebe, Dom