Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Mámy, bojujte za své malé tužby, vzkazuje Marie Doležalová ve fejetonu

24.  4.  2019
Je krásné zasněžené ráno. Jsme celá rodinka na Svaté Kateřině a já se v osm ráno procházím s Alfrédkou uvázanou v šátku. Už čtvrtý den vstávám brzo, samozřejmě…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S miminkem se prostě vstává, i když jste na dovolené. To je něco, co člověka na té první trochu zarazí. A pak to, že už se celé dny netočí kolem vás. Že dřív, bez dětí, byla dovolená jedno velikánské a bohapusté VĚNOVÁNÍ SE SAMA SOBĚ. Člověku to nedošlo, že se každou minutu rozhodoval podle jediného kritéria: Co se mi chce, to budu dělat. Plavat, opalovat se, lyžovat, popíjet, mluvit, spát… Ano, všechny tyto činnosti mohou čerstvé mamince vyvolávat až halucinace s pocitem, že tuhle svobodu snad už nikdy nezažije. 

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!

Z únavy, nebo snad z upřímnosti, jsem si to ráno v lese uvědomila, že si tuhle dovolenou užívám nejmíň za poslední čtyři roky, co sem pravidelně jezdíme. Bylo to překvapivé zjištění, protože teď jsem rozhodně nejšťastnější, co jsem kdy byla. Vstávání a všechny ty věci kolem mi nevadí. Mateřství si užívám. Ale jelikož jsem byla na dovolené, tu absenci věnování času sama sobě jsem prostě pocítila. Došlo mi, jak málo mám jako maminka momentů, kdy se jen tak zapomenu a ztratím ve svých myšlenkách, bloumám a oprostím se od světa. V tom světě totiž momentálně žije moje miminko a vydávat se hlavou do oblak teď prostě není na programu dne. Musím být ve střehu a přítomná a druhým se těžko vysvětluje, jak je právě tohle náročné. 

Další fejetony Marie Doležalové najdete TADY

Co mi chybí? Zeptala jsem se sama sebe, zatímco sníh křupal a Alfrédka v šátku spala, přilepená na mě jako malé šťastné medvíďátko. Co bys potřebovala, Maru? Co by ti dodalo pocit, že sis tuhle dovolenou užila? 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

A překvapivě, odpověď nebyla nijak složitá a rozcapená. Zněla: Abych mohla dnes ještě na hodinu do vířivky. Číst si časopis, možná napsat básničku. A sama sobě jsem slíbila, že když to jen trochu půjde, tuhle malou svobodu si vybojuju. 
Potom jsem najednou dole na cestě zahlédla srnky. V ranním tichu popocházely po cestě a hledaly něco k snědku. Byly tak blízko. Protože je neměl kdo vyplašit – celý resort spal! Byl to tak nádherný výjev, že mi vyhrkly slzy a věděla jsem, že je to odpověď na moje předchozí úvahy: Můj život se momentálně nachází v úplně nové hladině, tak krásné, že všem ostatním jsou ty krásy zapovězené. Sice musím vstávat, ale bez toho bych se nikdy nepotkala se srnkama. Trochu toho ztrácím a strašně moc získávám! 

Ale tu vířivku jsem si prosadila, a to je nakonec moje dnešní poselství. Díky té hodince o samotě jsem totiž opravdu odjížděla s pocitem, že jsem tuhle dovču vytěžila do dna. Ta hodina mi stačila – i když blouzníme o svobodě na mateřské každou minutu dne, nakonec, když ji zrealizujeme, okamžitě se nám chce zpátky za naším miminkem. 

 

Bojujte, taktizujte a něžně tlačte tak, abyste mohla na chvilku utéct...

 

To, po čem toužíme, je strašně málo: kafe s kamarádkou, masáž, hodinka nerušeného čtení nebo třeba jen půlhodinka spánku. 
Jsou to tak malé tužby, že je kvůli tomu často ani neprosazujeme, jako by to nestálo ani za řeč. Jako by nám nestálo za to organizovat druhým jejich plány kvůli „takové hlouposti“. Jenomže to nejsou hlouposti. Ani trochu ne! Bojujte za každou takovou hloupost, po které toužíte. Bojujte za ni a rvěte se, taktizujte, přemlouvejte, vysvětlujte a žensky něžně tlačte tak, abyste mohla na chvilku utéct. Protože když to neuděláte, nezjistíte, že to, co chcete nejvíc, je být se svým miminkem.

Když o svobodě budete jen snít, nabyde ve vaší mysli tak obřích rozměrů a takové váhy, že budete v realitě s ním, ale srdcem celou tu dobu někde pryč. Když na chvilku neutečete doopravdy, budete v duchu utíkat každou minutu dne. A to by byla strašná škoda. Pak byste totiž prošvihla fakt, že se momentálně nacházíte v té nejnádhernější životní etapě, které žádné vyspání, pařba nebo vířivka nesahá ani po kotník. 

Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Témata: Mateřství, Slavné maminky, Miminko, Mateřská, Fejeton Marie Doležalové, Mahulena Bočanová, Marie Doležalová, Hloupost, SRNKA, Máma, Fejeton, Alfrédek, Vířivka, Vyspání, Svatá Kateřina, Dovolená, Máří, Mári, Upřímnost