Maminka.czEkologie

Mámy, buďte eko. Zapomeňte na brčka a recyklujte spolu s dětmi

Michaela Láchová 17.  11.  2019
Nebudeme si nic nalhávat, situace je opravdu kritická. Všudypřítomné plasty pomalu, ale jistě zamořují naši planetu a vážně tak ohrožují budoucnost našich dětí. A o ty nám přece jde především. Jenže co s tím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejlepší a vlastně jedinou udržitelnou cestou do budoucna je jednoduše takový odpad nevytvářet. Alespoň tedy ne v takovém množství, aby bylo za pár let v oceánech víc plastů než ryb. (A že jich tam podle posledních výzkumů končí každou minutu velký popelářský vůz.) My mámy na tom můžeme mít podíl, a určitě ne bezvýznamný. Děti, a miminka především, toho sice potřebují poměrně dost, dá se ale téměř u každé z nás najít ekologičtější varianta, než na jakou jsme byly doposud zvyklé. I kdybyste začala postupně a pomalu, má to smysl. I to, učit své děti eliminovat plasty a jít jim příkladem od samého počátku. Nemusíte měnit hned vše najednou a od základů, i zdánlivé drobnosti se počítají. V několika bodech vám poradíme, jak na to.

1. Zkuste látkové plenky

Začneme od miminka. Zhruba tuna použitých jednorázových plenek zbyde po jednom jediném dítku. Každá z nich se přitom rozkládá až čtyři sta let. Odpady vytvářené plenkami jsou tak denně obrovské. Jasně že někdy je to ohromně praktická věc, především na cesty, to bezpochyby. Doma ale postupně můžete začít zkoušet ty látkové, a to klasické nebo moderní s vyměnitelným savým jádrem. Počáteční investice je sice vyšší, postupně se vám ale vrátí a ve finále vyjde levněji. Na výběr máte opravdu nepřeberné množství, miminko v nich tak navíc může být úžasně stylové!

Péče o děti zatěžuje přírodu! Jak se chovat ekologičtěji? Jde to

2. Omezte vlhčené ubrousky

Opět na pobyt venku skvělá věc, zkuste si je nechat ale jen opravdu pro tyto případy. Vlhčené ubrousky se špatně rozkládají – a že je jich na jeden špinavý zadeček potřeba dost. Doma ale snadno zadeček prcka prostě strčíte pod kohoutek s teplou vodou a uvidíte, jak si bude libovat! Pokud se ubrousků nechcete zbavovat úplně, zkuste je alespoň omezit.

3. Látková taška vždy při ruce!

Jedna věc je pořídit si látkovou tašku nebo síťovku a druhá ji na nákup nezapomenout vzít. Dejte si je proto na všechna možná i nemožná místa – do auta, do kočárku, do přebalovací tašky i do každé z kabelek, které nosíte. Stejně to můžete udělat i s pytlíky na ovoce, zeleninu nebo pečivo – zařekněte se, že v obchodě neutrhnete už ani jeden igelitový pytlík a používejte ty pratelné.

4. Jedna láhev pro každého postačí

Vyberte si opakovaně použitelnou láhev na pití, a to jak pro své dítko, tak pro sebe. Hlavně starší děti lákají pitíčka v barevných plastových lahvičkách, které se záhy po vypití většinou prostě vyhodí. Balená voda navíc taky už dávno není kvalitnější než ta tekoucí z kohoutku, často leží dlouho v obchodech, kde ji ne vždy dobře skladují, a ztrácí tak kvalitu. Co takhle vybrat si krásnou stylovou, třeba skleněnou lahvičku, do které si můžete dělat každý den jiný drink? Dítě starší jednoho roku může pít v pohodě pitnou vodu z vodovodu stejně jako vy. Pokud si její kvalitou nejste jistá, převařit mu ji ostatně můžete vždycky. Svůj drink osvěžte ovocem a voňavými bylinkami – mátou nebo meduňkou – a uvidíte, jak si pochutnáte.

Omezím jednorázové plenky a vlhčené ubrousky, říká webeditorka Markéta

5. Máma kafe potřebuje, to je jasná věc!

Pořiďte si na pobyt venku znovu použitelný hrnek, ideálně z kompostovatelného materiálu. Nechte si jej v kočárku, ať je vždy připraven – a možná dostanete i malou slevu, když si přinesete vlastní „nádobku“ – některé kavárny tak odměňují své zákazníky, kteří se snaží dělat něco pro životní prostředí. Když hrneček náhodou zapomenete, zeptejte se na možnost zálohovaného kelímku, kterou už mnohé podniky nabízejí.

6. Zapomeňte na plastová brčka!

Pojďme na pití do třetice. Dnes jsou k dispozici i brčka papírová, bambusová, kovová, skleněná, tak proč nesáhnout po nich? Vypadá to jako drobnost, ale představte si, kolik drinků se na světě vypije, a kolik brček tím, většinou jednorázově, lidé použijí. Zákaz plastových výrobků na jedno použití už podpořil i Evropský parlament, příslušná opatření by tak měla začít platit pravděpodobně za dva roky. My ale můžeme začít už dnes, co myslíte? Zkuste to!

Už sledujete náš Instagram? 

7. Svačinky z povoskovaných pytlíků

Budou chutnat určitě mnohem lépe než z těch plastových. Výběr je nepřeberný. Oběd nebo svačinu tak můžete nosit v papírových nebo látkových povoskovaných pytlících, které nejsou toxické, jsou biologicky odbouratelné, antibakteriální a 100% přírodní. Skvěle tak nahradí jednorázové plastové sáčky.

8. Co jde, nakupujte bez obalu

Pokud ve svém okolí nemáte možnost bezobalového nakupování, zkuste se alespoň v supermarketu vyhnout co nejvíce v plastech zabaleným potravinám – místo paprik zabalených v igelitu po třech vezměte ty volné. Ideálně zamiřte na místní trh, kde si do svých tašek a pytlíčků naberete čerstvé produkty od místních farmářů. Přípravky jako mýdla a sprchové gely zase nemusíte pořizovat stále v nových láhvích, ale ty stávající doplňovat.

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?

9. Dřevěné hračky jsou top!

A to je ověřeno už staletími. Vybírejte pečlivě, co své ratolesti pořizujete, a naveďte i své blízké, kteří je chtějí něčím obdarovat. Kvalitní a bezpečné hračky dnes není problém sehnat, u těch z přírodních surovin si můžete být jistí, že neobsahují žádné toxiny. Přece jen dost dlouho končí dětem hlavně v ústech.

10. Dětská párty bez jednorázového nádobí!

Ano, je to jednodušší. Ale vy to zvládnete i bez něj. Snažte se jednorázové nádobí i příbory vůbec nepořizovat. Alespoň část balonků, které plánujete nafouknout, zkuste nahradit papírovými ozdobami a girlandami.

11. Vyměňte si zubní kartáčky

Nepodezříváme vás, že byste si je neměnila pravidelně každých šest týdnů, jak se doporučuje. Tentokrát tím myslím vyměnit klasické plastové kartáčky za ty dřevěné nebo bambusové. Cenou i kvalitou se vyrovnají těm běžným a jsou už poměrně dobře dostupné i u nás. Vyzkoušet můžete i tradiční verze kartáčku, tzv. Miswak, což je kořínek či větvička salvadory perské, hojně používaný v Asii. Zkuste opustit i žvýkačky, které obsahují ropu i latex a v přírodě se rozkládají velice dlouho.Vyměňte je za pastilky nebo mátové bonbony či jiný bylinný osvěžovač dechu.

12. Uklízejte s octem a vodou

Je to účinné a ekologické. Smícháním octa s vodou 1 : 3 získáte skvělý čistič.
Výborným pomocníkem je i citron, kterým vyčistíte baterie v koupelně nebo zanesenou troubu. Není proto třeba vybavovat domácnost všemožnými přípravky v plastových láhvích, které mohou být navíc pro děti potenciálně nebezpečné.

Žádná chemie! Vsadím na přírodní čističe, říká redaktorka Simona

13. Recyklujte společně

Obzvláště batolata milují jakékoli zapojení do domácích prací. Naučte je už od plenek, že je naprosto normální třídit odpad, včetně toho kompostovatelného. Pokud nemáte zahradu, pořídit si můžete i domácí kompostér, který dokáže být úžasně decentní! Vysvětlete dětem, proč musíme recyklovat, aby se nenaučily přistupovat k přírodě a naší planetě jako k bezednému zdroji. I to, že naše chování k přírodě a planetě se nám vrátí jako bumerang.

I MY V REDAKCI MAMINKY MĚNÍME SVŮJ ZAJETÝ ŽIVOTNÍ STYL VE PROSPĚCH EKOLOGIE

Na nákupy vyrážíme s látkovými taškami a pytlíčky, místo pracích prášků pereme s voňavými aromaoleji, snažíme se všemožně šetřit energiemi, omezily jsme maso, každá máme svůj vlastní ekohrnek na kafe… Protože eko není cool, eko je normální! Všechny naše eko předsevzetí najdete TADY



 

Témata: Instagram, Náš tip, Úklid, Ekologie, Žvýkačky, Ekovýzva, Látková taška, Kohoutek, Plast, Plenka, Ubrousek, Salvador, Kartáček, Láhev, Máma, Vůz, Brčko, Asie, Taška, Evropský parlament, Pytlík, Verze, Úklidové pomůcky na Heureka.cz