Maminka.czKam s dětmi

Mámy mámám: O víkendu vyrazte na řevnický festival Zdravě a hravě

Ty nejlepší nápady pro děti pochází většinou od maminek samotných. Důkazem je festival Hravě a zdravě, který pořádají tento víkend v Řevnici neziskové organizace Náruč a Leťánek. O festivalu jsme si povídali s jednou z pořadatelek a maminkou dvou malých chlapečků Katkou Plzákovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Katko, můžeš našim čtenářkám představit festival? Na co se mohou návštěvníci těšit?

Řevnický rodinný festival Hravě a zdravě se koná letos již podruhé. První ročník byl jakousi zkouškou, zda bude vůbec zájem o takový koncept festivalu, který není úplně běžný. Nechávali jsme si otevřená vrátka pro případ, že bychom po skončení akce odráželi negativní reakce, bojovali s nízkou návštěvností, s malým zájmem prodejců apod. Tudíž jsme loňský ročník ani nijak nečíslovali.

Ale vzhledem k tomu, že jsme po skončení jeli dlouhou dobu na pozitivní vlně všemožných reakcí, rozhodli jsme se letos hrdě uspořádat ročník druhý. Jedná se o zapojení a představení všech místních spolků, organizací, kroužků, firem a podnikatelů. Každý, kdo má zájem se tento den může prezentovat. Ať už formou vystoupení, tím že se stane součástí Rodinné hry pro Řevnicích nebo si půjčí náš stánek, který jsme všem případným zájemcům zprostředkovali a nabídne návštěvníkům své výrobky nebo služby.

Klepněte pro větší obrázek


Na náměstí bude letos více než 70 stánků a celkem se zapojilo více než 90 subjektů. Šanci mají jak profesionálové, tak i amatérští domácí výrobci v podstatě čehokoliv. Letos přicházíme se spoustou novinek, jako je například Komunitní stůl, kdy proměníme část náměstí v místě kolem kašny na jeden den recesisticky na přístavní restauraci se spojenými stoly, kde každý, kdo si na našem trhu ve stánku koupí něco dobrého, zasedne a spontánně a nezávazně si může povídat se sousedy, známými, ale i úplně cizími lidmi.

Řevnický rodinný festival Hravě a zdravě se koná v sobotu 3. září na řevnickém náměstí Krále Jiřího z Poděbrad .

 


Další novinkou je projekt Tančírna. Chceme roztančit náměstí a pozvat všechny návštěvníky na parket, který jsme u té příležitosti nechali postavit také ve středu náměstí. Zůstává osvědčený model již zmíněné Rodinné hry, pokus o překonání délky v přinesených domácích štrúdlech, živá kapela, spousta rozhovorů a zábavy. 

Komu je festival určen?

Neskromně si myslíme, že cílíme opravdu na každého. Ne nadarmo se jedná o festival rodinný. Jak  programu, tak i ve složení stánků myslíme naprosto na všechny - od nejmenších miminek až po seniory a domácí mazlíčky. 

Jak vznikl nápad na realizaci tohoho festivalu? Jaký ohlas měl první ročník?

Původní myšlenka se zrodila v zimě roku 2015 ve spolku Náruč. Oslovili nás, zda bychom měli zájem uspořádat společně akci primárně určenou pro místní a okolní komunitu. Hledali nezávislého partnera. V té době bylo naše Rodinné centrum Leťánek v Řevnicích nově působící, proto jsme nabídku na tuto spolupráci bez váhání přijali.

Vznikla tak fungující platforma, kterou podporuje město Řevnice. Ohlas prvního ročníku, jak  jsem již zmínila v první odpovědi byl opravdu nečekaný, čistě pozitivní a upřímně nadšený. To všechno vyústilo v silnou motivaci pustit se do ročníku dalšího. 

Vím, že jsi maminka dvou chlapečků, jak zvládáš skloubit práci s dětmi?

Minulý ročník jsem prožila ve vysokém stupni těhotenství a s prvorozeným synem v mé neustálé blízkosti. Kolegyně Marie Hrdá z Náruče si 14 dnů před akcí navíc zlomila nohu a v den, na který jsme obě netrpělivě čekaly a pilně se připravovaly posledního půl roku, byl na nás opravdu dojemný pohled...:-) Letošní ročník je o poznání klidnější, vzhledem k tomu, že jsme již měly vytvořený model akce.

 

Jste maminka na mateřské a organizujete zajímavou akci nebo si plníte své sny? Dejte nám o sobě vědět na email maminka@cninvest.cz a staňte se inspirací ostatním maminkám.

 


Navíc moji oba synové jsou ke mne shovívaví a překvapivě klidní. Mateřství mi dává spousty energie a síly, kterou v těchto napjatých dnech těsně před akcí potřebuji opravdu nejvíc. Často pracuji po nocích, kdy oba synové spí. Nestěžuji si a jistě nejsem jediná.  Vím, že pokud chci něco navíc než jsou každodenní mateřské povinnosti, je pro to potřeba něco udělat a často i obětovat. Už teď vím, že 4. září, kdy bude den po akci mi bude ten shon a neustálé drnčení telefonu a zvuky přicházejících emailů chybět. 

Slyšela jsem, že v rámci akce proběhne Den bez aut. Jak to bude probíhat? Dostaneme se na festival autem?

Den bez aut je forma akce, kterou nás podpoří město Řevnice. Tak jako spousta jiných věcí i tato se v minulém roce velmi osvědčila. Stánky stojí uprostřed silnice, děti volně pobíhají a není třeba mít strach a obavy z nehody. Místní městská policie důkladně předem vyznačí objízdnou trasu, která je velmi nekomplikovaná a nijak výrazně neprodlouží náhodně projíždějícím řidičům jejich trasu.

Místa na parkování je určitě v okolních ulicích také dost. Mimo jiné do Řevnic se dá velmi pohodlně dojet vlakem ze Smíchovského nádraží.

Za akcí stojí neziskové organizace Náruč a Leťánek, můžeš přiblížit jejich činnost a co dalšího plánujete?

Spolek Náruč je organizace s dlouhou historií. Primárně poskytuje chráněná pracovní místa a služby sociální rehabilitace mentálně postiženým a duševně nemocným osobám. V Řevnicích na náměstí provozují chráněnou vyhlášenou kavárnu Modrý domeček. Zároveň také v nedalekých Dobřichovicích denní stacionář a tréninkovou pekárnu.

Rodinné centrum Leťánek existuje od roku 2009, kdy ho doslova ze země "vydupalo" pět nadšených maminek z Letů a Řevnic. Od samého počátku funguje na dobrovolnické bázi. Hlavními pilíři jeho činnosti jsou kurzy, kroužky, semináře a přednášky pro děti i dospělé a velké akce pro celou rodinu.

Pevně věřím a doufám, že jsme společně s spolkem Náruč nastartovali spolupráci, která poběží i v dalších letech. 

Redakční kudykam: Grafička Marta nedá dopustit na Orlík
Redakční kudykam: Český Krumlov, láska redaktorky Eriky
Redakční kudykam: Je to Peklo! A je tam krásně!
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, festival, Loňský ročník, Prvorozený syn, Řev, Hra, Živá kapela, Rodinné centrum, Řevnice, Poslední půl, Rodinný festival, Kapela, Policie, Jiří z Poděbrad, Spolek, Pracovní místa, Minulý ročník, Český Krumlov, Vik, ORL, Výraz, Víkend, Negativní reakce