Maminka.czJen pro maminku

Mámy v naději aneb jak zvýšit pravděpodobnost otěhotnění?

Ivana Ašenbrenerová 18.  11.  2011
Mámy v naději aneb jak zvýšit pravděpodobnost otěhotnění?
Těšíte se na miminko, obíháte různá vyšetření a zjišťujete, co ještě udělat pro to, abyste už brzo tlačila kočárek. Nebojte, váš čas přijde, a vy si mateřství ještě naplno užijete. Příroda si dá někdy sice načas, výsledek pak ale po obdobích nezdaru stojí za to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je vám hodně přes třicet a máte pocit, že vaše biologické hodiny tikají ostošest? Máte-li vhodného partnera, fungující vztah a dobré finanční zázemí, pak byste možná měla uvažovat o těhotenství. Pravda, i na to se názory různí, ačkoli podle některých odborníků prý pro graviditu neexistuje ideální doba, protože každý věk má svá specifika. Záleží rovněž na vašem zdravotním stavu, na tom, zda máte zaměstnání, zda pracuje i váš partner, jak vám to klape. Pravdou však je, že starší ženy mívají větší riziko vzniku komplikací, jako je vysoký krevní tlak či chromozomální vady.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Budete maminkou? Těhotenský test poskytne rychlou odpověď

Jak zvýšit pravděpodobnost otěhotnění?

To, které dny jsou plodné a neplodné, pravděpodobně už dávno víte – ovulační období přichází uprostřed menstruačního cyklu, obvykle 13.–14. den od prvního dne poslední menstruace, ale to samozřejmě neplatí na sto procent. Vajíčko může být oplodněno nejpozději do 24 hodin po ovulaci, někdy je to ale jen 17 hodin. Spermie mohou proniknout přes obaly vajíčka až 48 hodin po milování – nejvhodnější doba na početí tedy je kolem 14. dne, pokud váš cyklus trvá 28 dní.
Ještě dříve byste však měla přemýšlet o jiných věcech, které jsou nezbytnou součástí přípravy na těhotenství. Není to „jen“ připravenost duševní (partner i vy dítě chcete), ale také fyzická. Aspoň půl roku před otěhotněním byste se měla snažit dodržovat zásady zdravého životního stylu – obvykle totiž platí, že zdraví rodiče mají i zdravé děti. Nemusíte svého budoucího potomka připravovat na drogy a alkohol ještě dříve, než se narodí…

Znamená to tedy, že pokud kouříte, měla byste přestat, jestliže si pravidelně dopřáváte alkohol, i na ten byste měla zapomenout (jedna sklenka občas samozřejmě neuškodí, ale nadměrná konzumace alkoholu snižuje šanci na otěhotnění). Jestliže budete pokračovat v kouření a požívání alkoholu a otěhotníte, můžete mít komplikovanou graviditu, předčasný porod nebo dítě s nižší porodní váhou. Kromě toho byste se měla začít snažit více hýbat na čerstvém vzduchu, měla byste myslet i na vyvážený jídelníček a neměla byste se přejídat, abyste nevstupovala do těhotenství s nadváhou. Myslete i na pravidelný spánek, ponocování není dobré, a na relaxaci.

Uživatelky léků

Pokud máte nějaké chronické onemocnění, kvůli kterému je nutné brát léky, pak bez souhlasu lékaře jejich užívání nepřerušujte.
Chápeme, že chcete být „čistá“ pro miminko, ale vždy je nutné uvážit, zda by přerušení užívání nebylo pro vás i dítě větším rizikem než kontrolované užívání. Druh léků i dávkování lze samozřejmě upravit a přizpůsobit podle potřeby, takže sama z vlastní vůle žádné přípravky nevysazujte. Na druhou stranu se snažte neužívat ve zvýšené míře volně prodejné léky – jestliže zvládnete nachlazení nebo rýmu s pomocí přírodních přípravků či homeopatie, tím lépe. Vitaminy a potravinové doplňky Nějakou dobu před plánovaným otěhotněním začněte užívat kyselinu listovou (po poradě se svým ošetřujícím gynekologem).
Správná výživa je pro budoucí mateřství velmi důležitá.

Snažte se jíst vyváženou stravu s minimem živočišných tuků, naopak přidejte čerstvé ovoce a zeleninu, a to denně. Kyselinu listovou najdete nejen v potravinových doplňcích, ale například i v zelené listové zelenině, cereáliích, vařených sójových bobech, bramborách, vařených fazolích, celozrnném chlebu a dalších.

Ke zdravé stravě přidejte také pohyb – většina dnešních žen i mužů pracuje na doraz, jsou zaneprázdnění a někteří jen stěží hledají volnou chvilku na to, aby si půl hodiny zaběhali nebo si šli s přáteli zahrát volejbal. To byste měla napravit a aspoň dvakrát týdně si vyhradit hodinu na cvičení.

Stres jako zabiják?

V současné době přibývá párů, které mají potíže s početím. Kromě gynekologických a jiných anomálií způsobuje tuto skutečnost podle odborníků především souvislost s celkovým zdravím a životním stylem, ve kterém převažuje stres a nedostatek pohybu. Nelze samozřejmě šmahem tvrdit, že pokud začnete každý den jezdit do zaměstnání na kole, hned následující měsíc přijdete do jiného stavu. Ovšem s tím stresem na tom něco bude – tělo, které není v pohodě, vyplavuje stresové hormony kortizol, adrenalin, noradrenalin a dopamin. Zvyšuje se krevní tlak, srdeční tep, přetěžují se obranné síly organismu, takže klesá imunita a tělo je náchylnější k nemocem.

Kromě toho dojde k iontové nerovnováze a organismus funguje naprosto odlišně, než by měl. Jednoduše řečeno, dlouhodobý stres vede k neurochemickým změnám, jež mohou ovlivňovat uvolňování hormonů, které regulují dozrávání a uvolňování vajíčka. Stres kromě toho narušuje spánek a jeho nedostatek zase nabourává denní hormonální cyklus. Pod vlivem stresu u žen dochází ke stažení vejcovodů a dělohy, čímž se ovlivní pohyblivost a usazení oplodněného vajíčka. U mužů zase stres způsobuje snížení kvality spermií, ale má vliv i na jejich pohyblivost. Možná to zní hrozivě, ale není to snad o důvod víc, abyste se pokusila eliminovat stresové faktory, které jsou kolem vás? Jistě, někdy je to těžké, ale co takhle vyzkoušet jógu, pilates, meditace…?

Antikoncepce a otěhotnění

„Pět let jsem užívala hormonální antikoncepci, a jakmile jsem ji vysadila, hned jsem otěhotněla. Vůbec se mi tomu nechtělo věřit,“ říká dvaatřicetiletá Zuzana. „Mně trvalo půl roku po tom, co jsem ji přestala brát, než jsem přišla do jiného stavu. Ale byla jsem raději, slyšela jsem, že by žena měla vysadit hormonální antikoncepci minimálně půl roku před plánovaným otěhotněním,“ říká pětatřicetiletá Dana.

Pokud používáte s partnerem jinou antikoncepci než hormonální (kondom, antikoncepční krém a podobně), můžete s tím prostě přestat. U hormonální antikoncepce se již doporučuje vysadit ji aspoň pár měsíců před otěhotněním. To umožní obnovení normálního menstruačního cyklu a také vám to pomůže nejvhodněji načasovat těhotenství.

Ovšem výzkumy ukazují, že některé ženy, které měly předtím potíže s otěhotněním nebo potratily, jsou po vysazení hormonální antikoncepce „plodnější“. Je dobré tyto věci vědět, na druhou stranu možná nechte všemu volný průběh. Může se stát, že otěhotníte, i když užíváte antikoncepci. V takovém případě ji okamžitě vysaďte a raději navštivte lékaře.

Myslete na psychiku

V případě, že máte pocit, že jste na těhotenství připravená, a ono to stále nejde, přestože lékařská vyšetření neobjevila nic, co by otěhotnění mohlo bránit, měla byste se zaměřit na psychiku.

O stresu jsme již říkali, že je zabijákem všeho dobrého a pozitivního. Proto se naučte uvolňovat, přijmout své ženství, harmonizovat cyklus a zaměřte se na podporu partnerského vztahu. Pomoci vám může aromaterapie – relaxační masáže vhodnými oleji pomohou nalézt nebo zlepšit vztah k vlastnímu tělu a éterické oleje s fytoestrogeny dokážou efektivně harmonizovat menstruační cyklus. Aromaterapeutické ošetření načasujte do doby zvýšené produkce estrogenu, tedy kolem 7.–10. dne cyklu.

Fytoestrogeny jsou rostlinné součásti, které mohou v těle vyvolat odezvu ve formě harmonizace množství vlastních estrogenů. Jsou ve svém účinku mnohem jemnější a velmi účinné při neplodnosti, která má kořeny v menstruačním cyklu. Nejúčinnějšími oleji jsou v tomto směru fenykl a anýz, dalšími šalvěj muškátová, šalvěj lékařská a geránium. Máte-li v těle nízkou hladinu progesteronu, doporučuje se tinktura nebo jiný bylinný výtažek z rostliny drmek obecný, a to denně vždy po ránu.

ČTĚTE TAKÉ: 8 rad, jak se bránit nemocem

Jestliže máte výchylky v menstruaci (je například příliš silná, slabá, krátká, bolestivá či vynechává), raději navštivte kvalifikovaného aromaterapeuta, který by vám měl fundovaně doporučit směs na váš konkrétní problém. Na stres zase skvěle zabírá směs sedativních éterických olejů – neroli, ylang-ylang či nard. Můžete aplikovat formou masáže nebo můžete směs smíchat se šípkovým nebo jojobovým olejem a vitaminy pro přírodní regenerační obličejový olej. Esence z růže má zase zásadní dopad na vnímání sebe samotné.


Zdravotní rizika

Početí mohou bránit také chronické a dlouhodobé nemoci, jako je cukrovka, epilepsie, srdeční choroba a další. Ovšem to ještě neznamená, že nikdy nebudete mít děti. Určitě to ale znamená, že přípravu na takové těhotenství (které zcela jistě bude rizikové) nesmíte podcenit a že se musíte poradit s lékařem, který zváží všechna pro a proti.

* Astma: Je jedním z nejčastějších respiračních problémů u nastávajících maminek. Užívají se při něm bronchodilatační léky a inhalační steroidy.
Léky na astma lze samozřejmě užívat i během gravidity, nejsou pro dítě prokázaným rizikem. Ovšem jako těhotná astmatička byste měla o sebe zvláště pečovat – nepohybovat se v zakouřených prostorách, vyvarovat se stresu a napětí, nechodit tam, kde je prach a pyl (mohly by se objevit dýchací obtíže, a tím i vyšší zátěž pro srdce). Požádejte partnera, aby přestal kouřit.

* Cukrovka: Je způsobena nedostatečnou produkcí inzulinu. Hormony, které se vyskytují v těhotenství, mají tzv. protiinzulinový efekt, takže mohou diabetes zhoršit. Cukrovka může způsobit nadměrný růst dítěte, dýchací a srdeční potíže a u maminky komplikace zahrnující chronickou mykózu či preeklampsii. Ženy, které jsou závislé na inzulinu, by tedy měly být pod odbornou kontrolou již před početím, aby jejich hladina cukru v krvi byla pečlivě hlídaná.

* Srdeční nemoci:Pokud trpíte nějakým srdečním onemocněním, jistě vám váš kardiolog nebo praktický lékař sdělí, zda pro vás bude gravidita velkou zátěží a jak byste se měla chovat. Měla byste hodně odpočívat a dbát na dostatek spánku.


Podpatky a břišní tanec

  • K otěhotnění může pomoci i břišní tanec či speciální cvičení podle Ludmily Mojžíšové (více v knize Olgy Struskové a Jarmily Novotné – Metoda Ludmily Mojžíšové).
  • Vysoké podpatky narušují přirozené držení těla, při kterém se pánev s dělohou a vaječníky vychyluje – to může vést k neplodnosti.
  • Pozor na klíšťata – nakazíte-li se borreliózou, může to v počátcích gravidity vést k potratu.
  • Denně vypijte aspoň 2–3 litry vody.
Témata: Než otěhotníte, Časopis Maminka, Jen pro maminku, Jak, Pravidelný spánek, Srdeční choroba, Fungující vztah, Srdeční tep, Ylang Ylang, Sójový bob, Správná výživa, Pravděpodobnost, Nadměrný růst, Bylinný výtažek, Otěhotnění, NORADRENALIN, Steroidy, Břišní tanec, Nejúčinnější olej, Dýchací obtíž, PRÁV, Většina dne

Video