Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Marie Doležalová: Jsem prostě jen matka! Je to málo? Zřejmě ano!

18.  9.  2019
Byl krásný jarní den a Novozélanďan Aaron mě pozoroval, jak si hraju s Alfí. Jelikož jsme se neznali, ptal se mě, jako by se ptal každé anonymní maminky, jak dlouho jsem s Alfí doma, jestli u toho pracuji nebo dělám něco dalšího, kromě mateřství…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ne, prostě jsem s ní…“ odpověděla jsem. „No dobře, a co dál? Co potom, co budeš teď?“ vyptával se dál. „Nevím.“ „Budeš PROSTĚ MATKA.“ Řekl anglicky. A já jsem řekla, že ano. Znáte mě, milé čtenářky, a víte, jak to mám. Že si myslím, že „být jen máma“ je vlastně dost, že děláme něco důležitého a že není třeba světu dokazovat, že děláme spoustu dalších věcí, a tvářit se, že se nás mateřství nedotklo, vy to o mně víte, že jsem ta první, která vždycky bude bojovat za to, že mateřství si žena má užít naplno. A o to překvapivější je, že když jsem mu odpověděla: „Ano, prostě jen matka,“ cítila jsem, jak se u toho stydím. Je to tak.

Matky jsou jak elitní vojáci ve výcviku, píše Marie Doležalová

Viděla jsem sama sebe jako ženu, která nic víc nepotřebuje, nevidí za horizont postýlky, nic už ji nečeká, po ničem netouží, nemá žádné plány… Naše debata se pak stočila k mému povolání a z téhle bažiny studu jsem zase rychle vymanévrovala, když Aaron z toho, co mu říkali ostatní, pochopil, že jsem známá, a uznal, že je vlastně moc hezké, že se momentálně na všechnu tu kariéru – už rozjetou a v budoucnu snad opět slibnou – vyprdnu. Jenomže o to tady vůbec nejde. Jde o to, proč jsem se zastyděla.

Kdybych nebyla herečka, která má napracováno a má se kam vrátit, byla bych snad trapná, že chci být pro mou dceru „prostě jen matka“? Bylo by to málo? Bylo by to tak málo, jak jsem v jeho očích četla? V naší společnosti zřejmě ano. A to je velmi smutné zjištění. Že pro okolní svět opět začneme něco znamenat, až naskočíme zpátky do mužského světa. Že můžeme mít tři krásné děti, čisté, slušné, zdravé a usměvavé, ale stejně bude znamenat víc, když na párty řekneme: „Celý víkend jsem pracovala na projektu.“ Ano, maminky, je to tak. Po nikom nemůžeme chtít přehnaný vděk.

 

Pro okolní svět opět začneme něco znamenat, až naskočíme zpátky do mužského světa...

 

„No bóže, tak jsi máma. Mám se z toho snad zout?“ četly bychom v tu chvíli v očích druhých. Když k sobě budeme upřímné, ono je to těžké. Celý život jsme se plahočily, hledaly smysl života, snažily se najít to správné zaměstnání, ten správný koníček, ten správný styl, toho správného muže… A najednou se nám narodí dítě a my zjistíme, že jsme našly všechno, co jsme kdy chtěly. Mít miminko není procházka růžovou zahradou, ale srdce a duše jsou klidné a naplněné, i když je to těžké. Prostě najednou jsme doma. Nic víc už nepotřebujeme.

Mají to těžší ženy, nebo muži? Marie Doležalová má jasno!

A máme strašně velkou chuť tuhle pravdu ostatním sdělit. O to větším tlakem, o co víc nás nechtějí poslouchat. Hrajeme před nimi tu „mámu“, protože to je konečně role, ve které nám je dobře. I s kily navíc, nevyspalé, rozcuchané. Ano, buďme upřímné, někdy tuhle roli „matky“ trochu i přehráváme – ani se nenamáháme učesat, v jednom kuse mluvíme jen o našich dětech, zveličujeme naše stavy, zdůrazňujeme, že mateřství je nejvíc. Nad tématy druhých máváme rukou. Prostě jen proto, že chceme od druhých trochu uznání.

Má milá Alfí, z celého srdce se ti omlouvám, že jsem se zastyděla, když jsem říkala, že teď budu jenom tvoje máma. Nikdy jsem totiž nebyla nic víc a už nikdy nebudu v žádné roli tak šťastná. A milý světe, slibuju, že nebudu tuhle roli přehrávat. Že si ji budu držet v sobě jako sluneční svit, uzamknutý v srdci tak, že hřeje, i když ho nikdo nevidí. Že nebudu potřebovat, aby mi druzí povolili být právě teď tím, čím potřebuji být. Že nebudu čekat, až mateřství dají váhu ostatní, že mu ji dám sama. Vším, co dělám!

Témata: Mateřství, Slavné maminky, Matka, Fejeton Marie Doležalové, Marie Doležalová, Jarní den, Debata, Mužský svět, Malo, JEN, Muž světa, Máří, Maminka, Mári, Smysl života, Máma, Alfí, Aaron