Maminka.czRodičovství

Marně s dětmi hledáte čas pro sebe? Tady je 5 osvědčených technik, jak to změnit

Simona Formánková 11.  5.  2022
Máte pocit, že se celý váš den točí kolem plínek, přípravy jídla nebo vymýšlení zábavných her? Marně hledáte chvilku, kdy byste si mohla vypít v klidu alespoň jeden šálek kávy? Buďte v klidu! V určitém věku dětí je to naprosto normální. Přesto si čas sama na sebe můžete najít. Poradíme vám jak!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi maminkami na hřištích je naprosto běžné zaslechnout povzdechnutí, jak žalostně málo času na sebe mají. Diskutují o tom, že už si dlouho nezašly ke kadeřníkovi, nebo dokonce odkládají pravidelné lékařské prohlídky. Pravdou je, že rodičovství s sebou přináší určité oběti. Není však jeho posláním obětovat samu sebe nebo všechen svůj čas zcela odevzdat dětem. 

VIDEO: Toto je 10 zásad dobrého rodiče

Odborníci potvrzují, že vyváženější přístup k rodičovství je prospěšnější nejen pro děti, ale také právě pro samotné rodiče. Autoritativní rodičovství (jak je často tento přístup nazýván) je tak výhrou pro obě strany. Dětem pomáhá získat více zodpovědnosti a zároveň má tu výhodu, že rodičům nabízí více času pro sebe.

1. Podporujte samostatnost a zvládání emocí

Děti se nerodí jako samostatní jedinci, proto je potřeba v nich tuto schopnost v průběhu let rozvíjet a pěstovat. Stejně tak se učí ovládat své emoce. Všeobecně platí, že malé děti mívají velké emoce a jejich mozková zralost jim často nedovoluje je adekvátně zvládat. To všechno vyžaduje ze strany rodičů zpočátku více času, ale z dlouhodobého hlediska je vynaložené úsilí pro děti prospěšné po zbytek jejich života. 

Psycholog John Gottman například navrhuje, aby se rodiče stali "koučem emocí" svých dětí. Považuje to za nejlepší způsob, jak je podpořit v emočním rozvoji. Na rozdíl od metod, které se v dětech snaží jejich emoce utlumit. V těchto případech rodiče často děti ukázňují časovými limity (oblíbené počítání do tří) nebo je za projevené emoce ihned trestají. Přístup Johna Gottmana klade důraz na snahu vcítit se do dětských pocitů, dát dítěti prostor o svých emocích diskutovat a poté s ním pracovat na vyřešení problémů. 

V každodenním životě znamená koučování emocí pro rodiče to, že už nemusí rozhodovat o každé sourozenecké hádce. Postupem času budou záchvaty vzteku méně časté a méně dramatické. I když je to zpočátku časově náročnější, přístup naučí děti zvládat své emoce natolik, aby v budoucnu zvládaly konflikty samy. Vaše role "rozhodčího" se tak bude čím dál více upozaďovat. 

Témata: Rodina, Výchova, Rodičovství, Rodina a vztahy, Psychika, Praktické rady, Rodiče, Spánek, Káva, oběť, Volný čas, Čas dětí, Plínka, John Gottmana, Nastavení, Příprava jídla, Emoce, John Gottman, Koučování, Děti, Šálek, Káva na Heureka.cz