Maminka.czNež otěhotníte

Marně toužíte po miminku? Tohle všechno ovlivňuje vaši plodnost!

Jana Potužníková 18.  1.  2019
Všichni víme, že záleží na věku, životním stylu, na míře stresu. Ale je ještě spousta důležitých maličkostí, o nichž vám žádný gynekolog nebo odborník přes plodnost povídat nebude (jednoduše proto, že je nepovažuje za relevantní). Nicméně vy byste měla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bez problémů otěhotnět? Pamatuju si, že než jsme počali Tinu, varovala jsem partnera, že jsem stará (33), že jsem roky brala hormonální antikoncepci, tehdy jsem taky vedla stresující život… zkrátka, nastřádala jsem si hodně důvodů, které mě vedly k obavám, proč bych měla patřit ke skupině žen, které ne a ne otěhotnět. Nakonec jsme problémy řešit nemuseli.

Ale dnes i páry, které snadno počaly první dítě, u dalších někdy bojují. Selže jeden, druhý, pátý pokus a vzápětí se mluví o léčbě neplodnosti. Ale co kdyby vám někdo doporučil spíše zapracovat na podpoře plodnosti a poradil vám, jak na to?

Chcete rychle otěhotnět? Vsaďte na tyto potraviny, které zvýší plodnost

Nedávno jsem potkala ženu, která se takovým směrem snaží vést páry, u nichž je početí problém. Jmenuje se Renata Novická a je jedinou českou specializovanou fertility koučkou, jež se zabývá plodností a pomáhá i při léčbě neplodnosti. Věnuje se také párům, nad nimiž už lékaři zlomili hůl, přestože se u nich žádný fyzický důvod neplodnosti neprokázal. Ale ony jsou tu ještě důvody „mezi nebem a zemí“, psychosomatika, rodinná historie, vzorce chování či otázky kolem toho, jak máte nastavený partnerský život nebo věříte tomu, že můžete být (dobrou) matkou. Co tedy koučka specializující se na plodnost řeší a doporučuje nejčastěji? A co možná uleví i vám? 

1. Začněte svou plodnost řešit včas

Pokud si tohle čtete v pětatřiceti a stále marně toužíte po miminku, možná budete trochu litovat, že jste na to nemyslela dřív. „Mnohem dříve než s léčbou neplodnosti je třeba začít s ‚léčbou plodnosti‘. Myslet na to, že chci děti, třeba už od pětadvaceti. Přemýšlet o tom, jak žiju, co jím, ale také nad svými vzorci chování, zázemím původní rodiny, případnými traumaty nebo bolestmi z dětství, nad tím, jak jste srovnaná se sebou jako ženou. Když tohle všechno začnete řešit až po třicítce, dostanete se do rizika, že problémy, jež si v sobě nesete, mohou být už komplikovanější a jejich řešení si vyžádá více času – tedy odsune se chvíle, kdy skutečně otěhotníte,“ vypočítává na úvod fertility koučka. 

Příliš kávy či čaje v těhotenství: Co hrozí miminku? Vědci mají jasno!

2. A co váš zdravotní stav? 

Proberte všechno: Berte v potaz, jak se vám spí, jestli vás nebolí často hlava, jestli nejste v určitých fázích dne unavená… A úplně ideálně si nechte udělat genetické testy a na jejich základě doporučit konkrétní vitaminy, které vám pomohou k lepší životní formě. Testy mohou odhalit, že potřebujete ten nebo onen vitamin ve vyšším množství. Protože tak to prostě je: Na určité předpokládané genetické mutace funguje třeba víc kyselina listová, na jiné Anopyrin. Ale v tom se sama, bez odborníků, nevyznáte.

3. Proberte jídelníček

„Když před lidmi s potenciálními problémy s plodností přednesete, že by měli upravit životní styl, vezmou to mnozí příliš radikálně. Ze dne na den provedou zásadní změny! To, co jim v základu mělo pomoci, jim spíše otěhotnění zkomplikuje, protože tělo i mysl se radikální, notabene s odborníky nezkonzultovanou úpravou jen vystresuje,“ varuje Renata Novická. „Vlastně byste vy jako žena měla jíst a relaxovat už během snažení tak, jako byste byla těhotná, ne být například na drastických dietách.“

Typickou problematickou složkou jsou pak smažené, tučné a sladké věci s přemírou lepku. Ten dělá velkou paseku ve střevech. Způsobuje jejich propustnost nebo to, že se do těla nedokážou pořádně vstřebat vitaminy, a organismus je pak v tomto směru nutričně vyhladovělý.

Pět let jsem nemohla otěhotnět, než se zjistilo, že mám celiakii!

„Lepek se za poslední desetiletí změnil. Změnilo se obilí, které pěstujeme. Je modifikované, je na míle vzdálené starým druhům pšenice. Proto se třeba hodně vrací špalda a špaldová mouka,“ vysvětluje koučka, podle níž byste ale ani lepek neměla doma vyřadit skokově. „Jako každá skoková změna totiž v těle zvedne hladinu stresu, s tím vystoupá nahoru hladina prolaktinu, a prolaktin je přesně ten hormon, který brání početí,“ říká Renata Novická. Pozvolna proto zařazujte i pohyb a měňte denní rytmus. 

Nemůžete otěhotnět? Na vině může být i celiakie, tedy nesnášenlivost lepku

4. Zklidněte se

„Zklidnění je jednou ze základních rad, kterou lidé toužící po miminku dostávají. Ale je velmi často špatně pochopená. Když někomu řeknete, že se má přestat stresovat, vyloží si to tak, že má úplně se vším seknout. Svým způsobem ustrne v jednom bodě, přestane s tím nebo oním… a čeká zázraky. Ale i když mám například stresující práci, neznamená to, že s ní okamžitě seknu. Začnu se na ni dívat jinak, to ano, přestanu ji brát tak vážně, omezím energii, kterou vydávám směrem k ní, ale seknout s ní? Zaprvé je to radikální krok, který – jak už víme – zvedá hladinu stresu, tedy prolaktinu. A zadruhé, mohl by být zdrojem dalších stresujících okolností, jako že třeba jen velmi těžko najdu na lusknutí prstů jinou, lepší, ba přímo ideální práci,“ doporučuje odbornice. Hodí se k tomu přidat i určitá relaxační, dechová cvičení, požádat kouče nebo psychologa, aby mě naučil pracovat se stresem jako takovým… Zkrátka omezit stres neznamená vymýtit stresory, ale dívat se na ně jinak. Tak trochu „spatra“. A třeba zrovna zmíněnou práci přestat dávat na první místo. Tam teď patříte vy. 

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění

5. Zbavte se chemie

Tohle je zcela zásadní. Pereme v chemii, myjeme v chemických tabletách do myčky, sprchové gely mají nekonečné chemické složení, všechno balíme do plastů, uklízíme chemií. Přitom zrovna na úklid domácnosti potřebujete vodu, sodu a ocet. I aviváž můžete zahodit a prací nebo mycí prostředky vyměnit za bio a eko varianty, protože chemie z toho všeho přechází do vašeho těla. A pamatujte, už před otěhotněním ke svému tělu přistupujte tak zodpovědně, jako by už těhotné bylo. Věřte nebo ne, tělu omezením chemie nesmírně ulevíte, ba dokonce ho ozdravíte. 

Bylinky v těhotenství: Na které si raději dávat pozor?

6. Jděte do rodičovství s čistým štítem 

Proč byste vůbec měla řešit nějaké „rodinné vzory nebo vzorce chování“? Protože právě z téhle sféry se delegují nejčastější příčiny „skrytých“ bloků, které brání v otěhotnění. Vůbec není výjimkou, že žena nedokáže otěhotnět, protože třeba doma slýchala, že není schopná se postarat o sebe, natož o někoho dalšího (o dítě). Nebo jste vy či váš partner zažili jako malí trauma rozvodu a preventivně se bojíte, že i váš vztah by se jednou mohl rozpadnout, vaše dítě by mohlo zažít to samé, proto si tělo rovnou nedovolí ani otěhotnět. Časté jsou ženské obavy typu „nechci být jako moje matka“, které tělo převede do praxe jako „nechci být matka“.

„Ale tohle jsou nesmírně komplikované věci, které je třeba rozebírat individuálně, v rámci terapie, pokud si dotyčná či dotyčný – protože se psychické, potažmo psychosomatické důvody najdou i na straně muže – nedokážou sami identifikovat, co může být onou skrytou příčinou neplodnosti,“ konstatuje koučka a pokračuje. „Takové věci jsou navíc zrádné zdlouhavostí. Může trvat měsíce, ale spíše i roky, než si zametete před vlastním prahem, zbavíte se traumat nebo stigmat, vzorců chování… A upřímně, takovou analýzu, koučink či terapii ani nedoporučuji všem. Například se stoupajícím věkem rodičů jsem opatrnější a opatrnější, protože by se také mohlo stát, že je terapie dovede ke zjištění, že vedle sebe nemají ani vhodného partnera, mohlo by to vést k rozchodu a dalšímu oddálení otěhotnění, které by už mohlo být fatální,“ říká na rovinu Renata Novická. 

Před těhotenstvím to chce detox! Pomůže kořenová zelenina i cvičení

7. Přijměte zodpovědnost

„Ženy, které mají problémy s plodností, často předávají zodpovědnost za ten problém někomu jinému. Jdou na kliniku asistované reprodukce a slepě věří, že co tam pro ně lékaři udělají, je jediné správné řešení, a pokud selže, tak je to přece chyba těch lékařů. Nebo vidí chybu na straně partnera a jeho spermatu, protože lékaři odhalili špatnou kvalitu spermatu. Ale i muž se špatným spermiogramem může počít dítě. To samé se děje i tehdy, když ženy kvůli otěhotnění drží nějakou dietu: Ohání se tím, že ji předepsal specialista, ale výsledek nikde. Že byly u psychologa, ale nezabralo to… Hodily se do klidu, jak všichni říkali, ale nic…“ vypočítává Renata Novická, v čem se v otázkách zodpovědnosti nejčastěji mýlí ženy bojující s neplodností. Nebo možná nemýlí, ale tváří se tak. Alibisticky. Odevzdávají zodpovědnost za svou situaci někomu jinému. „Schopnost přijmout za sebe zodpovědnost, za svá rozhodnutí, postupy, které spolu s odborníky vyberete, je přitom ale u léčby plodnosti zásadní. 
Je to pochopitelně náročnější, ale je to důležité,“ podotýká ještě odbornice. A mě napadá, že zodpovědnost je důležitá nejen pro okamžik početí. Nicméně už v tu chvíli signalizuje také připravenost převzít zodpovědnost za to malé. A když nejste připravená ani na mateřskou, rodičovskou, nikdy nekončící zodpovědnost… může to být další z bloků. 

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

8. Věřte 

Držte si pozitivní motivaci i přístup, přestože si díky několika příběhům ze svého okolí umím domyslet, jak strašně těžké musí být měsíc co měsíc marně čekat na dvě čárky a nezbláznit se z toho. „Ale nastavení hlavy je opravdu zásadní. Díky němu i těžce nemocné ženy dokážou otěhotnět a porodit zdravé dítě. Protože věří, že mohou být matkami. Ale když za mnou přijde žena, která sama už přijala nálepku ‚jsem neplodná’ nebo jí takovou nálepku dal lékař například vinou zjištěných onemocnění, jako je endometrióza a podobně, pak se pracuje s psychikou mnohem hůř, protože je takové přesvědčení potřeba odbourat a znovu věřit, že to půjde i ve vašem případě,“ doplňuje fertility koučka Renata Novická. 

Kamarádka nemůže mít děti. Jak ji podpořit? A co vůbec neříkat?

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

9. Držte ve formě svůj vztah

Co kromě psychiky dostane zabrat při opakovaných pokusech o otěhotnění? No jasně, váš vztah. Doma houstne atmosféra, napětí roste, objevují se přímá i skrytá obvinění… Nebo třeba otázky, jestli jste vůbec s tím pravým/pravou. Co když jste ten případ, který – kdyby vyměnil partnera – bude k němu líp „pasovat“ a otěhotní okamžitě? Ale co když jste ten případ, který není ten případ? „Vztah doporučuji držet spíše v dobré kondici, než jej radikálně přehodnocovat. Pokud by byl v nepořádku, věděli byste to oba nebo tušili byste to oba již před snahami o otěhotnění. Přemítat najednou, jestli máte toho ideálního prince, v době snažení o miminko ideální není. Ona ani ideálnost neexistuje a nejde o to mít doma pohádku a denně prožívat ultra romantické představy. Jde o převažující dobrý pocit, a pokud u vás zatím fungoval, pracujte hlavně na tom, aby nezmizel,“ doporučuje odbornice. Krize způsobená neplodností je normální. Chcete-li řešit vztah, pak řešte jen takový, který evidentně nefunguje. A řešte i situace, v nichž si nakonec přiznáte, že po dítěti toužíte hlavně proto, aby doma něco slepilo. Děti nemají přicházet, aby něco slepily. Pravdou je, že vztah ale vždy posunou dál. 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Neplodnost a IVF, Menstruace, Plodnost, Antikoncepce, Ovulace, obvinění, Špatná kvalita, Stres, Pšenice, Správné řešení, Denní rytmus, Renáta, Mutace, Renata, Obilí, Specialista, Lusknutí, Rodinný vzor, Připravenost, Vaš, Aviváž, Genetický test, Menstruační kalhotky na Heureka.cz