Maminka.czSlavní rodiče

Martina Šmuková: Každá mateřství prožíváme po svém

Vanda Stöckbauerová 31.  12.  2015
Jsou slavné, ale s mateřstvím je zasáhla stejná vlna emocí jako vás. Také řeší nedostatek spánku, vymýšlejí, jak vše zorganizovat, když má den jen 24 hodin, a co zítra připravit k svačině. Své děti prostě milují nadevše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dubnu jste si mohli na našem webu přečíst rozhovor se sympatickou modelkou Martinou Šmukovou. Změnilo se v jejím vnímání mateřství něco? 

Martina Šmuková: Vedu děti k lásce

Kdy jste poprvé pocítila touhu stát se maminkou?

Stoprocentně ji mám už odmala. Všechny moje lásky, i ty úplně platonické, jsem si v duchu představovala, jak se mnou v parku tlačí kočárek. Naštěstí jsem to těm nebohým chlapcům na sebe hned nepráskla, takže jsem dostala i nějakou tu pusu :-)

Mateřství změní život každé ženě. Co vás nejvíc překvapilo? Je něco, co jste jako bezdětná nečekala?

Záplavu emocí jsem čekala, ale neměla jsem ani ponětí, jak konkrétně se budou projevovat. A taky jsem konečně pochopila moji maminku a její věčný strach o mě a sestru. Tehdy mě to strašně obtěžovalo, dnes jí rozumím… A nečekala jsem ani trochu, že dobrovolně přestanu rozhodovat o svém životě podle vlastních potřeb. Příchod našich dětí na svět byl pro mě prostě pořádným kotrmelcem. Chtěla bych ale dodat, že olympijským, a s výskokem. A ještě teď se mi z něj občas motá hlava

Jak se vám daří skloubit péči o dítě s kariérou?

Jak to jde. Kluci jsou ve škole a ve školce, takže mám přibližně 6 hodin čistého času denně na kancelářskou práci pro naši Pink Bubble (Nadační fond Pink Bubble www.pinkbubble.cz), jejímž prostřednictvím pomáháme onkologicky nemocným dětem a mladým lidem. V nadaci jsme navíc s kolegyněmi všechny maminky, máme tedy částečně pohyblivou pracovní dobu. Co se týká modelingu, reklamy a focení mám jen párkrát za měsíc a to se do kalendáře určitě vejde. Zvládat péči o děti s prací, v tom mi hodně pomáhají kamarádky a samozřejmě i můj muž, který navíc vytváří pro Pink Bubble grafické materiály.

Klepněte pro větší obrázek

Každý někdy potřebuje vypnout. Jak dobíjíte baterky vy?

Teď už je to jednodušší, kluci jsou ve škole a školce, takže vyšetřit si čas pro sebe záleží jenom na mně. Občas si dopřeju thajskou masáž, zalezu doma do kouta a čtu si, někdy (spíš výjimečně) si i zajdu zacvičit. Ale chtěla bych víc, nedávno jsem proběhla kolem zrcadla a prostě bych potřebovala pravidelný pohyb :-) No a dřív, když jsem byla s klukama doma, utíkala jsem o víkendech buď do ticha na jógové pobyty ve Svaté Kateřině, nebo alespoň na voňavou masáž do studia Planet Zen.

Máte se svým dítětem nějaký jedinečný zážitek nebo nezapomenutelný okamžik, který se vám vryl do paměti?

Miluju chvilky, kdy se ti mí dva draci před spaním úplně zklidní, leží mi každý na jednom rameni a pomalinku usínají. Většinou jim zpívám, oni se ještě chvíli vrtí a najednou během vteřiny mi stereo funí do ouška a bezstarostně oddechují. Za ten pocit každý večer děkuju.

Klepněte pro větší obrázek

Je nějaká mateřská rada nebo tip, který byste chtěla dát ostatním maminkám?

Radit nechci nikomu, každá prožíváme mateřství po svém. Ale možná právě v té souvislosti mám jeden osobní postřeh: nebojte se poslouchat svůj instinkt. Příroda nám ho nadělila a my ho často zapomínáme používat. Přitom v době, kdy se narodí miminko, se to všechno znovu přihlásí. A když se člověk nebojí, nenechá se úplně zblbnout přístroji a názory cizích lidí, rychle zjistí, že to opravdu funguje :-)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: Anna Mrázek Kovačič


Pokud chcete nadační fond Pink bubble podpořit můžete si vydražit v aukci předměty od českých a světových osobností jako jsou:  manželka režiséra světového věhlasu, Martina Formanová, v současné době hodně diskutovaný herec z filmu 50 odstínů šedi Jamie Dornan, nebo třeba rosnička Radka Kocurová-Rosická, či zprávařka Petra Svoboda a mnozí další...

Všechny dárky jsou k vidění na facebooku, kde je možné do konce ledna přihazovat na jednotlivé dárky a zvyšovat částku nebo přímo nadačnímu fondu nabídnout velkorysou sumu a dárek si odnést hned. 

 

31.1.bude dražba ukončena a 3.2.2015 bude v showroomu společnosti Innex bude vyhlášena finální částka vybraná díky této spolupráci. Získaný obnos poputuje bublince Monice na jejíž léčení je celý výtěžek určen.

Nadační fond Pink bubble podporuje onkologicky nemocné náctileté a mladé dospělé v České republice v průběhu léčby, v době rekonvalescence a při následném návratu do života. A vznik jména fondu vysvětluje jeho zakladatelka Martina Šmuková takto:

„“Pink Bubble“, neboli růžová bublina splněných přání, protože nás inspirovala meditace „Růžové bubliny“ - prý stačí zavřít oči, chvíli se soustředit, a sen, který si přejete, si máte představit jako splněný, zabalit ho do bubliny a odeslat pryč, abyste už ho nenosili v sobě. Nic vás poté netíží a věci se vám lépe dělají. Až nastane ta správná chvíle, sen se splní. To nás inspirovalo, říkali jsme si, že je to dobré motto i pro ty naše náctileté děti.“

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Mateřství, Jamie Dornan, Správná chvíle, Modeling, Petr Svoboda, Bublina, Meditace, Pink Bubble, Máť, Mater, Pravidelný pohyb, Jedinečný zážitek, Martín, Nezapomenutelný okamžik, Nadační fond, Thajsko, Motto, Kaz