Maminka.czTěhotenství

Masáž hráze jako prevence nástřihu. Funguje, nebo je to ztráta času?

Barbora Vajsejtlová 9.  10.  2017
Jen málokterý těhotenský úkon vzbuzuje tolik rozporuplných emocí jako masáž hráze. Těhotné ženy doufají, že pravidelným masírováním hráze se dokážou vyhnout nepříjemnému nástřihu, a urychlí a usnadní tak porod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho žen  neváhá ani požádat svého partnera, aby jim při tomto intimním úkonu asistoval.

Pro jiné je to poněkud nepříjemná a vrcholně intimní procedura, kterou jsou ochotné dělat jen v naprostém soukromí. A další ji považují za nesmysl, který na průběh porodu nemá vůbec žádný vliv. Ohledně efektivity masáže hráze coby prevence nástřihu však nemají jasno ani samotní odborníci.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky zaujímají první místo mezi porodními komplikacemi porodní poranění, ať už hráze nebo čípku. Objevují se téměř u osmnácti procent rodiček. Studie Euro-Peristat uvádí, že v Čechách dojde u porodu k nástřihu hráze u jednapadesáti procent rodiček.

Porod bez nástřihu? Zkuste si hráz připravit masáží [Video]

Bylo by samozřejmě krásné, kdyby vám pravidelné masírování hráze dokázalo zaručit, že se při porodu obejdete bez nepopulárního nástřihu, ale tak jednoduché to bohužel není.

Rozsáhlá studie z roku 2006, které se zúčastnilo téměř dva a půl tisíce žen, zjistila, že pravidelně prováděná masáž hráze snižuje o deset procent pravděpodobnost, že při porodu dojde ke spontánnímu natrhnutí hráze, a o šestnáct procent je menší pravděpodobnost, že vás budou muset lékaři nastřihnout.

Jenže tyto závěry jsou platné pouze pro prvorodičky a navíc mluví pouze o takzvaném relativním riziku, což znamená, že konkrétně ve vašem případě to může být klidně i mnohem méně. U dalších porodů potom už podle výzkumu masáž hráze nemá na nástřih prakticky žádný vliv.

DOPORUČUJEME: Kate je těhotná. Bude to chlapeček nebo holčička?

Na druhou stranu to však rozhodně neznamená, že by masáž hráze neměla vůbec žádné výhody. Zmiňovaný výzkum ukázal, že ty ženy, které pravidelně masírovaly, pociťovaly tři měsíce po porodu výrazně menší bolesti hráze než ty, které masáž hráze nepraktikovaly. Neřešily také tolik bolestivý sex.

Odborníci se také shodují, že pravidelné masírování hráze snižuje u těhotných žen strach z porodu, a tím redukuje i dobu trvání první a druhé doby porodní i vnímání bolesti u porodu. Pokud se do masírování chcete pustit, začněte šest týdnů před porodem. Dřív to nemá smysl.

Masírovala jste si před porodem hráz? Jaká je vaše zkušenost?

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Do kdy bych měla užívat Mamavit? Názor na masáž hráze
Usnadní porod masáž hráze?
Těhotenská poradna

Usnadní porod masáž hráze?

Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození, jak ho viděl známý fotograf
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, ztráta, Rodička, Náš, Bolestivý sex, Hra, Porodní komplikace, Úkon, Čechy, Naprosté soukromí, Prevence, Ztráta času, Hráz, Rozsáhlá studie, Máša, První místo, Pravidelné masírování, Masírování, Procedura, Porodní poranění, Masáž, Čas, Těhotná žena